«Θα λέτε “Ναι σε όλα”, όπως λέγατε στα Μνημόνια» και «σύντομα θα ψηφίσετε και την μη περικοπή των συντάξεων». Η φράση αυτή του Αλέξη Τσίπρα προς την αντιπολίτευση, μαζί με την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, δείχνουν και τον – πολιτικό και ευρωπαϊκό – δρόμο πάνω στον οποίο θα ξεδιπλωθεί η αντεπίθεση της κυβέρνησης μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ads

Αφετηρία της αντεπίθεσης αυτής αποτελεί η εφάπαξ επιστροφή 820 εκατομμυρίων ευρώ σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς, η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή, και η κορύφωσή της θα έρθει με τον νόμο που θα ακυρώνει τις ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις – έναν νόμο που, κατά τις πληροφορίες του Tvxs.gr, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για το λεγόμενο «πακέτο Τσίπρα» που κατά την μεν κυβέρνηση αποτελεί «ηθική υποχρέωση» και το πρώτο βήμα για την «αποκατάσταση των αδικιών των Μνημονίων», κατά την δε αντιπολίτευση δεν συνιστά τίποτα περισσότερο από «πακέτο προεκλογικών παροχών». Το δεδομένο είναι πως μέσα από αυτό το «πακέτο» 280.000 δικαιούχοι – ένστολοι, πανεπιστημιακοί και γιατροί – θα πάρουν μαζί με την μισθοδοσία του Δεκεμβρίου επιστροφή αναδρομικών από 1.400 έως και 20.000 ευρώ έκαστος. Συνολικά, το ποσό των αναδρομικών που θα επιστραφεί εφάπαξ τον Δεκέμβριο φθάνει στα 1,2 δις ευρώ. Εξ αυτών, περίπου 250.000 ένστολοι θα πάρουν 820 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατομμύρια θα δοθούν σε πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αμέσως επόμενος νόμος θα αφορά την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2019. Συγκεκριμένα, και με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ θα δουν τις εισφορές τους να μειώνονται έως και 35%, μέσα από την μείωση του συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες, ενώ οι εισφορές θα μειωθούν στο ελάχιστο, δηλαδή στα 64,5 ευρώ τον μήνα, και για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους.

Ads

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φέρει με ξεχωριστούς νόμους όλες τις φιλολαϊκές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ με στόχο να πιέσει και να εκθέσει την αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει άλλη επιλογή από την υπερψήφιση των μέτρων. Ως εκ τούτου, θα ακολουθήσουν ξεχωριστοί νόμοι για την σταδιακή μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25% γενομένης από 1/1/19, την επιδότηση ενοικίου από 70 έως 200 ευρώ τον μήνα με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και για την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς, και ανενεργές επιχειρήσεις.

Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι προσλήψεις, όπου το πρώτο βήμα θα γίνει με 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ για το 2019 προγραμματίζονται και οι προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών για την Ειδική Αγωγή.  Η τελική μορφή που θα πάρουν, ως νόμοι πλέον, οι συγκεκριμένες εξαγγελίες θα εξαρτηθεί από την εν εξελίξει διαβούλευση με τους θεσμούς για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019, η σημερινή έκθεση της Κομισιόν ωστόσο στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα προς την κυβέρνηση.

Το βασικότερο εξ αυτών των μηνυμάτων είναι εκείνο που καθιστά σαφή την θετική στάση της Επιτροπής στην ακύρωση της περικοπής των συντάξεων. Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, υποδεικνύουν ως σημείο – «κλειδί» της έκθεσης την αποδοχή, από την πλευρά των θεσμών, της υφεσιακής επίδρασης που θα έχουν ενδεχόμενες περικοπές στις συντάξεις. Και, στην ίδια κατεύθυνση, επισημαίνουν ως κομβική την εκτίμηση της Επιτροπής πως, από το πακέτο των θετικών μέτρων που θα προκύψει από τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη τριετία μπορεί να ανέβει από το 2% στο 2,3%. Ητοι, σημειώνουν ότι οι Βρυξέλλες καθιστούν πλέον απολύτως καθαρή την – μετριοπαθή έστω –  στροφή από το δόγμα της λιτότητας σε μέτρα που δίνουν αναπτυξιακή προοπτική μέσα από την ενίσχυση των κοινωνικών εισοδημάτων.