Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και που δεν μαθαίνει από τα λάθη της. Γι’ αυτό και γίνεται διαρκώς και πιο επικίνδυνη για τη χώρα και τους πολίτες.

Ads

Την άνοιξη θριαμβολόγησε τη μεγάλη… επιτυχία της στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης. Παρά το γεγονός ότι η χαμηλή μετάδοση της πανδημίας στη χώρα μας ήταν συγκυριακή και οφείλονταν κυρίως στη γεωγραφική θέση και τη χαμηλή ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης. Χωρίς τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, τη βιομηχανική ανάπτυξη και τη μεγάλη οικονομική κινητικότητα από και προς τις ασιατικές χώρες που διαθέτει η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, τα κράτη της Βαλκανικής βρέθηκαν σε προνομιακή θέση από την άποψη της μετάδοσης και της εξάπλωσης του ιού στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ευρισκόμενη λοιπόν η Ελλάδα με ελάχιστα κρούσματα στα μέσα Μαρτίου και ακολουθώντας η ελληνική κυβέρνηση το διεθνές κύμα της καραντίνας, πέτυχε το γνωστό πια «θαύμα του Μωυσή».

Ανεμομαζώματα, ανεμοσκορπίσματα. Οι θαυματουργές ιδιότητες του Μωυσή επρόκειτο να τον εγκαταλείψουν λίγους μήνες μετά, όταν το άνοιγμα των συνόρων μας έφερε αντιμέτωπους με ένα νέο και δυσμενέστερο κύμα της πανδημίας.

Ads

Γιατί το κακό δεν ήταν ότι η κυβέρνηση θριαμβολόγησε χωρίς λόγο. Το κακό ήταν ότι δεν διδάχθηκε τίποτε από την εμπειρία της πανδημίας, καθώς πίστεψε, φαίνεται, και η ίδια στο παραμύθι του Μωυσή. Έτσι, ζαλισμένη από τον θρίαμβο που η ίδια σκηνοθέτησε, οδήγησε τη χώρα σε νέο και κατά πολύ πιο επικίνδυνο κύμα πανδημίας, έχοντας υποπέσει σε μια σειρά από σοβαρά λάθη.

  1. Με πρώτο, ασφαλώς το γεγονός ότι δεν φρόντισε να εκμεταλλευτεί την καλή πορεία της άνοιξης και να θωρακίσει το σύστημα υγείας, ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της νόσου. Αντίθετα, το ΕΣΥ αντί να ενισχυθεί με νέο υγειονομικό προσωπικό, βρέθηκε με 5000 γιατρούς και νοσηλευτές λιγότερους σε σχέση με πέρσι.
  2. Δεύτερο εγκληματικό λάθος ήταν ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εκμεταλλευτεί τη χαμηλή μετάδοση του ιού κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, διαφήμισε την Ελλάδα ως την πλέον ασφαλή χώρα στον κόσμο. Λες και η χαμηλή μετάδοση του ιού ήταν εγγενές κι μόνιμο χαρακτηριστικό της Ελλάδας, που δεν μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί. Όπως και έγινε, μόλις άνοιξαν τα σύνορα και μεταφέρθηκε ο ιός από το εξωτερικό.
  3. Τρίτο σοβαρό ατόπημα ήταν ότι η κυβέρνηση υποχωρώντας στις πιέσεις μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και συγκεκριμένα διεθνών πρακτορείων, αεροπορικών εταιρειών και πλοιοκτητών, προχώρησε στο άνοιγμα των συνόρων χωρίς ελέγχους, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς προφυλάξεις. Όπως η ίδια αναγνώρισε, από τους 2,5 εκατομμύρια τουρίστες που ήρθαν το καλοκαίρι, τεστ έκαναν μόνον οι 319.000. 2 και περισσότερα εκατομμύρια τουρίστες μπήκαν δηλαδή στη χώρα χωρίς να έχουν ελεγχθεί και έκαναν διακοπές μεταδίδοντας τον ιό στην ενδοχώρα.
  4. Το κακό όμως δεν σταμάτησε εδώ. Γιατί και τα μέτρα που ελήφθησαν στη συνέχεια, μετά το άνοιγμα του τουρισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μετάδοση του ιού εν μέσω καλοκαιριού ήταν αδικαιολόγητα χαλαρά και πολύ καθυστερημένα, αφού επιβλήθηκαν ένα και περισσότερο μήνα αργότερα και αφού ο ιός είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται επικίνδυνα στον πληθυσμό.

Έτσι, η χώρα έφτασε στη σημερινή τραγική κατάσταση, να απειλείται σοβαρά η δημόσια υγεία από τον κορονοϊό με τριψήφια νούμερα κρουσμάτων εδώ και αρκετές βδομάδες, παρά το γεγονός των ελάχιστων τεστ.

Και βέβαια τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία, χάριν των οποίων η κυβέρνηση δεν έλαβε αυστηρά μέτρα κατά το άνοιγμα των συνόρων, ήταν τα πρώτα που εγκατέλειψαν την Ελλάδα, ακυρώνοντας χιλιάδες αφίξεις, μόλις έγινε γνωστή η υποτροπή της υγειονομικής κρίσης.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθε και η επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης, η οποία για να μην αναγνωρίσει τα τραγικά κυβερνητικά λάθη, πέρασε σε μια περίεργη αντεπίθεση. Άρχισε να κατηγορεί τους πολίτες και να στοχοποιεί τους νέους, ότι δήθεν αυτοί ευθύνονται για τη μετάδοση του ιού, επειδή δεν τηρούν τα μέτρα.

Ψευδόμενη όμως η προπαγάνδα σε δύο σημαντικά σημεία: Πρώτα κρύβοντας την αλήθεια, ότι δηλαδή δεν ήταν οι νέοι που εισήγαγαν τον ιό στη χώρα, ούτε είναι οι πολίτες υπεύθυνοι για την ανεξέλεγκτη είσοδο εκατομμυρίων τουριστών που διέσπειραν τον ιό. Και δεύτερον, αυτούς τους νέους που την άνοιξη τους αποθέωναν για την τότε συνεργασία τους, δεν μπορεί σήμερα, 3 μήνες αργότερα, να τους κατηγορούν για ασυνέπεια και ανευθυνότητα…

Κι ακόμη, η κυβερνητική προπαγάνδα προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες από την κυβέρνηση, ξεκίνησε μια εκστρατεία υποβάθμισης της έκτασης του προβλήματος, συγκρίνοντας τα κρούσματα της Ελλάδας με εκείνα του Βελγίου και της Πορτογαλίας. Αποκρύπτοντας όμως και πάλι την αλήθεια, ότι αυτές οι δύο χώρες βρίσκονται στη λίστα των 20 πρώτων χωρών που διεξάγουν τα περισσότερα και συχνότερα τεστ στον πληθυσμό, όταν η Ελλάδα είναι απούσα από αυτή τη λίστα. Άλλωστε όπως παραδέχθηκε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, τα κρούσματα πρέπει να είναι 10 φορές περισσότερα από όσα ανακοινώνονται.

Ακολουθώντας την ίδια ανεύθυνη πολιτική που στηρίζεται σε επικοινωνιακές μεθοδεύσεις που υποβαθμίζουν το πρόβλημα και μεταφέρουν την ευθύνη στους πολίτες και όχι στη λήψη και εφαρμογή αυστηρών και αποτελεσματικών μέτρων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων, με μόνο μέτρο προφύλαξης των μαθητών την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Έχοντας, εν μέσω πανδημίας, αυξήσει εντωμεταξύ το πλήθος των μαθητών που μπορούν να είναι σε μια αίθουσα στους 25. Και κρύβοντας κάτω από τη μάσκα τις τεράστιες ευθύνες της πολιτείας για τον συνωστισμό που θα προκληθεί από το Σεπτέμβριο στα σχολεία, που θα λειτουργήσουν με πιο γεμάτες αίθουσες από ό,τι πέρσι.

Πρόκειται για εγκληματική πολιτική που αν εφαρμοστεί θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τόσο των μαθητών, όσο όμως και των οικογενειών τους.
Τα σχολεία, όπως και τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν και να λειτουργήσουν κανονικά. Με μια όμως σημαντική προϋπόθεση, η οποία εφαρμόζεται ήδη στη Γαλλία και την Ιταλία και η οποία αποτελεί απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης.

Ο μέγιστος αριθμός των μαθητών σε κάθε αίθουσα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 15.

Που σημαίνει ότι χρειάζονται νέα μονοθέσια θρανία, (η Ιταλία ήδη προμηθεύεται χιλιάδες μονοθέσια θρανία), διπλάσιες σχεδόν σχολικές αίθουσες, (η Γαλλία και η Ιταλία ήδη βρίσκονται σε φάση αναζήτησης και δέσμευσης επιπλέον σχολικών κτιρίων) και βέβαια χρειάζεται επιπλέον προσωπικό, (η Ιταλία ήδη προσέλαβε 50.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς).

Η Ελλάδα του Μητσοτάκη όμως, όπως φαίνεται, δεν χρειάζεται περισσότερες σχολικές αίθουσες και επιπλέον εκπαιδευτικούς προκειμένου να εξασφαλίσει ανεκτές υγειονομικές συνθήκες εκπαίδευσης στους μαθητές.

Αφού μπορεί με λίγες δεκάδες εκατομμύρια που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξαναμοιράσει στα ΜΜΕ, να πείσει τους γονείς των μαθητών που θα αρρωστήσουν, συνωστιζόμενοι από το Σεπτέμβριο στις στενές σχολικές αίθουσες, ότι έφταιγαν οι ίδιοι οι μαθητές που κόλλησαν.

Είτε επειδή δεν φόρεσαν σωστά τη μάσκα είτε και επειδή, σαν παιδιά, έπαιζαν στο διάλειμμα…

Σταματώ όμως εδώ, γιατί κινδυνεύω να κατηγορηθώ ότι βάζω ιδέες στην κυβερνητική προπαγάνδα…