Οι ιδιώτες ανοίγουν ξανά από την Πέμπτη τα διαγνωστικά κέντρα μετά την απόφαση που πήρε σήμερα το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών φορεών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιώργου Πατούλη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ανακοινώνοντας ωστόσο πως οι πολίτες θα πληρώνουν στο εξής για τις εξετάσεις τους. 

Ads

Όπως αποφασίστηκε στο Συντονιστικό, στο εξής θα εξυπηρετούνται όλοι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι ωστόσο θα πληρώνουν και θα παίρνουν απόδειξη για τα χρήματα που καταβάλλουν, για την ασφαλιστική τιμή. Στη συνέχεια, όπως αποφάσισαν οι ιδιώτες, οι πολίτες με την απόδειξη θα πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ να ζητούν τα χρήματά τους. Ωστόσο δεν θα πληρώνουν το 15% της συμμετοχής στις εξετάσεις. Σημειώνεται ότι εξαιρούνται από τη νέα αυτή μορφή οι ευπαθείς ομάδες, περιστατικά που αφορούν ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζουν κάποιο οξύ πρόβλημα υγείας, όπως καρκινοπαθείς κ.ά.

Διαβάστε επίσης: Το clawback και το lock out των διαγνωστικών

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση», υπογράμμισε πως η απόφαση των ιδιωτών οδηγεί σε de facto ακύρωση των συμβάσεων και είναι εντελώς παράνομη. Σημειώνεται πως στη συνάντηση της Τρίτης, ο Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε μια βελτιωμένη δέσμη προτάσεων με βάση την οποία εκτός από τα 9 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί ως προσαύξηση για το 2019 ενισχύεται με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ ο κλειστός προϋπολογισμός των εργαστηρίων για το τρέχον έτος. Όπως εξήγησε ο υπουργός κατά τη για το 2018 δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και η βουλή έχει κλείσει. Ωστόσο η πρόταση του κ. Ξανού απερρίφθη από τους ιδιώτες. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε πως δεν προβλέπεται από τη Σύμβαση των εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ να πληρώνει ο ασθενής, ενώ ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να προωθηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. «Τα μεγάλα εργαστήρια επιδιώκουν το αδιέξοδο και να μην υπάρχουν συμβάσεις οπότε στη συνέχεια με καινούργια κυβέρνηση να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση υπέρ των δικών τους συμφερόντων» εξήγησε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Η σύμβαση που έχουν υπογράψει τα διαγνωστικά εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής του 15% καμία άλλη επιβάρυνση του ασθενή. Αυτό λοιπόν μοιραία και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην de facto καταγγελία των συμβάσεων. Αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές και νομίζω ότι με αυτή την εξέλιξη είναι προφανές ότι δεν ευνοούνται ούτε οι ασθενείς αλλά ούτε και η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων».

Ads

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν βλέπει πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή την απόφαση, ο υπουργός απάντησε πως: «Διακρίνω μία προσπάθεια να προωθηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία προσβλέπουν σε μία αναδιανομή της «πίτας» των διαγνωστικών εργαστηρίων». «Δεν προβλέπεται από τη Σύμβαση των εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ να πληρώνει ο ασθενής», είπε και επιπλέον σημείωσε ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο μιας τόσο ακραίας κινητοποίησης σε προεκλογική περίοδο.

Σχετικά με τα αιτήματα των ιδιωτικών κέντρων και την πρόταση του υπουργείου, ο κ. Ξανθός ανέφερε: «ενισχύσαμε με 30 επιπλέον εκ. τον ήδη ενισχυμένο προϋπολογισμό του 2019. Το 2014 ο προϋπολογισμός ήταν 328 εκ. ευρώ, το 2018 ήταν 357 εκ. και το 2019 στα 366 και προσθέσαμε αλλά 30 εκ. συνολικά ενίσχυση 39 εκ. δηλαδή μία σημαντική ενίσχυση της τάξης του 10% της αρχικής δαπάνης».  «Θέλουν να υπάρξει προσαύξηση στον προϋπολογισμό του 2018 αλλά αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει όταν η Βουλή είναι κλειστή και η χώρα σε προεκλογική περίοδο.» «Παρουσιάσαμε ένα νέο μοντέλο του clawback που επιβαρύνει και προστατεύει την πλειονότητα των εργαστηρίων.» «Ο εκπρόσωπος των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων πέρασε τη γραμμή του στην σύσκεψη ζητώντας να πληρώνουν οι ασθενείς προκαταβολικά.» «Πρόκειται για μία αδιέξοδη γραμμή αφού δεν μπορούν να υπάρχουν λύσεις μέσα στην προεκλογική περίοδο. Η λύση αυτή έχει κοινωνικό κόστος και οδηγεί σε επιβάρυνση των ασθενών. Το να ανοίξουν τα εργαστήρια αλλά να πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς είναι εντελώς παράνομο».

Τι δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης, ως εκπρόσωπος των ιδιωτικών κέντρων