Τη Δευτέρα θα λειτουργήσει ξανά το click away, όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ads

Ωστόσο η ανακοίνωση φαίνεται πως έγινε και πάλι χωρίς να υπάρχει σχετική επιστημονική εισήγηση και χωρίς καν να έχει ενημερωθεί η επιστημονική επιτροπή. Το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμα στην επιτροπή, αναφέρουν οι λοιμωξιολόγοι. Ενδεικτική είναι η δήλωση του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος μιλώντας στο Mega ξεκαθάρισε πως το θέμα του click away δεν έχει συζητηθεί ακόμα στην επιτροπή και πως αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Σταμπουλίδης, θέλοντας να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο έκλεισε η αγορά για μια εβδομάδα, είπε, μιλώντας στο Mega, πως η απόφαση ελήφθη γιατί χρειαζόμασταν περισσότερο υγειονομικό χώρο ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία με περισσότερη ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται πως η αρχική κυβερνητική ανακοίνωση για άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου ανετράπη εν μέρει μετά τις αντιδράσεις των Επιτροπής των επιστημόνων και αποφασίστηκε, ύστερα από σχετική εισήγηση, το άνοιγμα μόνο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.

Ads

Αίσθηση είχε προκαλέσει και η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ενώ υποστήριζε ότι προωθείται περαιτέρω «άνοιγμα» του λιανεμπορίου με τη λειτουργία «click in shop» επιτρέποντας την είσοδο καταναλωτών εντός των καταστημάτων, γνώριζε πως θα κλείσουν τα καταστήματα αλλά δεν μπορούσε να το πει. 

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, στη σημερινή του συνέντευξη, δήλωσε ότι «η αγορά είναι κλειστή» και πως «το click away είναι μια επιλογή που δώσαμε στις κλειστές επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν ένα έσοδο πέρα από τη βοήθεια που λαμβάνουν από το κράτος». «Περιορίζουμε την κινητικότητα και αυτό θα βοηθήσει στο να διευρύνουμε την υγειονομική ζώνη, ώστε τα σχολεία να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια», πρόσθεσε.

«Η βούληση είναι να επανέλθουμε στο όπως ήμασταν πριν το τελευταίο lockdown. Αυτός είναι ο προγραμματισμός που υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα. Τη Δευτέρα να επέλθουμε σε όσα ήταν σε λειτουργία μέσα στις γιορτές. Εχθές έγινε η συζήτηση για τα σχολεία. Καθημερινά συλλέγουμε δεδομένα, θα δούμε πώς κινείται η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε», επισήμανε ο κ. Σταμπουλίδης.

Τέλος, σε ερώτηση για το click in shop, είπε ότι πρόκειται επί της ουσίας για άνοιγμα των καταστημάτων. «Δεν υπάρχει σενάριο να λειτουργήσει από τη Δευτέρα. Δεν εφαρμόστηκε, είναι το επόμενο βήμα όταν έρθει η ώρα. Εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε τα στοιχεία που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις», τόνισε.