Σχεδόν έξι ώρες κράτησε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να κλείσουν και τα τελευταία ανοιχτά θέματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. 

Ads

Ο πρωθυπουργός έδωσε σαφή εντολή να προχωρήσει άμεσα το κυβερνητικό έργο με στόχο να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, ενώ προτίθεται να περάσει τα μέτρα από την Βουλή σε δύο νομοσχέδια με την διαδικασία του κατεπείγοντος παράλληλα και με την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για πολύωρο συντονισμό «για την εκταμίευση της δόσης. Πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός για να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης στα μέσα Νοεμβρίου». Για τα εργασιακά, ο Γ. Στουρνάρας είπε πως «γίνεται διαπραγμάτευση. Θα φανεί τις επόμενες δύο ημέρες». 

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε: «Δεν νομίζω».

Ads

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Κυριακής αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος συμμετείχε σε πολύωρη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να κλείσουν και τα τελευταία θέματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. 

«Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και σχεδόν κοντά» είπε εξερχόμενος ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ ευχαρίστησε Βενιζέλο και Κουβέλη για τη συμβολή τους.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που έγιναν στη συνέχεια, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι «υπάρχουν μηνύματα αισιόδοξα και μένω εκεί. Η προσπάθεια συνεχίζεται, τα πράγματα είναι ανοικτά». 

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζεται.
 
Σύμφωνα και με «Το Βήμα της Κυριακής», η συμφωνία απαιτεί μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια, «ψαλίδι» στα δώρα στο Δημόσιο, αύξηση κατά δύο χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης.
 
Πιο συγκεκριμένα…

-Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα κυμαίνονται από 2% και θα φτάνουν κλιμακωτά έως 35%.  Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Αυγούστου.

-Οι μισθοί στις ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και αναμένεται οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ τον μήνα.

-Μειώνεται περαιτέρω ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων με κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις».

Ακόμη πιο βαριά όμως είναι τα μέτρα για τους συνταξιούχους, καθώς…

– Καταργούνται για όλους τους συνταξιούχους τα δώρα.

– Επιβάλλεται νέα εισφορά από 3% ως 12% στο άθροισμα κυρίας και επικουρικής σύνταξης. 

– Αυξάνονται οι εισφορές σε όλα τα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ) στα όρια των εισφορών του ΙΚΑ.

Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων. 

Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, χωρίς εξαιρέσεις, ακόμη και για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, ενώ δεν αλλάζει η συνταξιοδότηση με 40 χρόνια ασφάλισης. 

Καθιερώνεται «πόθεν έσχες» για όλους τους πολίτες που παίρνουν επίδομα από το Δημόσιο ή τα Ταμεία τους. Θα εφαρμοστεί «πόθεν έσχες» και για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης, στα μέτρα που αποκαλύπτονται ανοίγοντας το πακέτο, περιλαμβάνονται…

-Μείωση του προσωπικού στα σχολεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ενώ καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν στις μετατάξεις εργαζομένων στο Δημόσιο.

-Νέες αυξήσεις στα τσιγάρα, στο υγραέριο, αλλά το κυριότερο, νέος φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες. 

-Απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης, διεύρυνση του ωραρίου όλης της αγοράς και ειδικά των σουπερμάρκετ που θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα το πρωί και θα κλείνουν μία ώρα αργότερα το βράδυ.