Τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες.

Ads

Μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουν δυνατότητα υπαγωγής οι ενδιαφερόμενοι και η πλατφόρμα αναμένεται να δεχθεί περίπου 180.000 αιτήματα από κόκκινους δανειολήπτες. Από αυτά, τα 50.000 αφορούν μικρά επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Οι πρώτες ρυθμίσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Αύγουστο, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι οι τράπεζες έχουν περιθώριο ενός μήνα να εξετάσουν τα αιτήματα και να προτείνουν ρυθμίσεις στους δανειολήπτες.

Η πλατφόρμα εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως λειτουργική από την πρώτη στιγμή, αφού θα είναι συνδεδεμένη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ και τράπεζες) για διασταύρωση των δικαιολογητικών προκειμένου να εγκριθούν οι αιτήσεις των οφειλετών.

Ads

Με την έναρξή της θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ξεκαθάρισμα κόκκινων δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ, στεγαστικών (8 δισ. ευρώ) και επιχειρηματικών (2 δισ. ευρώ), τα οποία εκτιμούν οι τράπεζες ότι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο νέο πλαίσιο.

Οι προϋποθέσεις

Οι μόνες κατοικίες με προστασία από πλειστηριασμούς θα είναι όσες βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του παλαιού και του νέου πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια. Όλοι οι υπόλοιποι οφειλέτες, εάν δεν τα βρουν με την τράπεζα, θα δουν την πρώτη κατοικία τους να βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους www.keyd.gov.gr, με την επιλογή του συνδέσμου Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας. Η πρόσβαση θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης).

Με την υποβολή της αίτησης, αυτή διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης.

Στην περίπτωση που η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας δεν οδηγήσει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης της κόκκινης οφειλής, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να καταθέσει αίτημα αναδιάρθρωσης ενώπιον του αρμόδιου ειρηνοδικείου. Αν κριθεί μη επιλέξιμος, θα του επιβληθεί πρόστιμο σύμφωνα με το άρθρο 205 ΚΠολΔ.