Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Οικολόγους και άλλα κόμματα άφησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Όπως τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πρόσφορος για την ανάπτυξη συνθέσεων, συνεργασιών και συμμαχιών, με συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί προανάκρουσμα και διαμόρφωση συμμαχιών σε άλλο επίπεδο.

Ads

«Λέμε ναι στις συνεργασίες, αλλά στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων, πολιτικών δεσμεύσεων και σε κάθε περίπτωση και φερέγγυων προσώπων», δήλωσε.

Ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας η Δημοκρατική Αριστερά θα κινηθεί με τα παραπάνω κριτήρια, ενώ υπογράμμισε ότι το νεοϊδρυθέν κόμμα δεν πρόκειται να μπει στη λογική των κομματικών καταγραφών, μέσα από τις κάλπες, για τον Καλλικράτη.

Παράλληλα αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι με τη δημιουργία του νέου κόμματος απειλείται με «ιταλοποίηση» και με διάσπαση η ελληνική αριστερά. «Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει την πολιτική ευρυχωρία» τόνισε και επέκρινε όσους τη χαρακτηρίζουν «μικρό ΠΑΣΟΚ».

Ads

Όπως επισήμανε το κεντρικό σύνθημα του κόμματος είναι «οι πολίτες στην πολιτική και οι πολιτικοί στους πολίτες», σημειώνοντας ότι ο ίδιος, αλλά και τα στελέχη του νέου κόμματος, απεχθάνονται τις «συντεχνιακές πολιτικές και τον αριστερόστροφο λαϊκισμό».

Στη διάρκεια της πρώτης δημόσιας συγκέντρωσης του νέου κόμματος σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, ο Φώτης Κουβέλης απεύθυνε προσκλητήριο προς όλους τους προοδευτικούς και Αριστερούς πολίτες να πρωτοστατήσουν στους αγώνες για διαφορετικές πολιτικές.

Παράλληλα σημείωσε ότι «η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την παρουσία του ΔΝΤ, και τα αποσαθρωμένα, όπως τα χαρακτήρισε, εργασιακά δικαιώματα, επιβάλλουν καινούργια καθήκοντα για τη σύγχρονη Αριστερά» και πρόσθεσε ότι η «Δημοκρατική Αριστερά θέλει να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα, να πρωτοστατήσει στους αγώνες για διαφορετικές πολιτικές και να αλλάξει ριζικά τα κυβερνητικά μέτρα». «Η χώρα χρειάζεται μια Αριστερά που δεν κάνει καμιά παραχώρηση, ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό, ούτε στον μυωπικό αριστερισμό», τόνισε.

Ο Φώτης Κουβέλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέβαλε βίαιη προσαρμογή στα καθεστώτα συνταξιοδότησης και ότι άνοιξε το δρόμο για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που, όπως είπε, διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και αποδυναμώνουν τις συλλογικές διεκδικήσεις.

«Τώρα οι υπεύθυνοι, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα να υποστεί εκβιασμούς και εξευτελισμούς, στα μέτρα του μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ, στην ύφεση, την απογοήτευση, προσπαθούν να μεταμφιεστούν», είπε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κολλημένη στον τοίχο υπογράφει επ’ ονόματι του λαού μέτρα και δεσμεύσεις».

Καταλήγοντας έκανε γνωστό ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα ξεκινήσει οργανωμένη συζήτηση στην κοινωνία με ειλικρίνεια και χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα, ενώ επανέλαβε ότι επιδίωξη του νέου κόμματος στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι η ισχυρή συμμετοχή στους δήμους και τις περιφέρειες, μέσα από φερέγγυους συνδυασμούς και πρόσωπα.