Ημερομηνία ορόσημο θα είναι η 25η Μαρτίου για την Ελλάδα, καθώς όπως είπε σήμερα ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Χρηματοπιστωτική, Οικονομική και Κοινωνική Κρίση, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομία από τη Σύνοδο Κορυφής που συνέρχεται εκείνη την ημέρα, η Ελλάδα -αν και προτιμά την ευρωπαϊκή στήριξη- πιθανόν να χτυπήσει την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ads

Στο νέο του μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν ζητά από την ΕΕ οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική στήριξη και τόνισε πως «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να τηρήσει το πρόγραμμα της για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, αν συνεχίσει να δανείζεται με υψηλά επιτόκια».

«Δεν ζητάμε βοήθεια, δεν είμαστε αήθης χώρα, δεν ζητάμε χρήματα από τους φορολογούμενους άλλων λαών, ζητάμε ισχυρή πολιτική στήριξη για να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει δράση, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί για να σταματήσει την καταστροφολογία. «Είμαστε και πολιτική και νομισματική ένωση και αυτό σημαίνει βαθύτερες και πιο ουσιαστικές δεσμεύσεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως αυτά «δείχνουν τη δέσμευση της σχετικά με τη σταθερότητα του ευρώ» και επανέλαβε ότι η Ελλάδα φέρει την ευθύνη επίλυση των δικών της προβλημάτων. «Δεν αναζητώ αποδιοπομπαίο τράγο, δεν προσπαθώ να ρίξω τις ευθύνες σε κάποιον άλλο, είναι δική μας ευθύνη να διορθώσουμε λάθη», είπε ο κ. Παπανδρέου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η εξυγίανση της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει «εν μία νυκτί», και έκανε λόγο για στήριξη του λαού στις μεταρρυθμίσεις. Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προβεί και σε νέες μεταρρυθμίσεις ως προς το αναπτυξιακό μοντέλο.

Ads

Την ίδια ώρα, από την Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεικτό σύστημα δανειοδότησης από ΕΕ και ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Buzek δήλωσε ότι «Οι Έλληνες δεν είναι μόνοι τους στις οικονομικές αντιξοότητες. Τα κράτη μέλη δεν είναι απομονωμένα. Εκφράζω την απόλυτη αλληλεγγύη μου στην Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό. Η αλληλεγγύη απαιτεί υπευθυνότητα. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει υψηλή υπευθυνότητα. Καλωσορίζω το πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και η Ευρωπαϊκή Ένωση το στηρίζει».

«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν είναι εύκολες, αλλά είναι απαραίτητες. Είναι επώδυνες τώρα, αλλά σε μερικά χρόνια ο ελληνικός λαός θα είναι υπερήφανος γι’ αυτά που θα έχει καταφέρει. Η σταθερότητα της ευρωζώνης είναι σημαντική για όλα τα μέλη της και είναι επίσης σημαντική γι’ αυτούς που επιθυμούν να γίνουν μέλη της ευρωζώνης στο μέλλον», πρόσθεσε

Ο πρόεδρος Buzek, μετά από πρόσκληση που έλαβε, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα στις 6 Ιουνίου 2010.

«Λογική» χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση τη στάση της Αθήνας, να μην αποκλείσει την προσφυγή στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια, μέσω του εκπροσώπου του Επιτρόπου για την οικονομία Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ. «Είναι φυσιολογικό ο πρωθυπουργός να μην αποκλείει καμιά επιλογή», δήλωσε ο Αλταφάζ, προσθέτοντας ότι «Για έναν πολιτικό που είναι υπεύθυνος για τις τύχες της χώρας του, μου φαίνεται φυσιολογικό, λογικό και μάλιστα συνετό».

Γερμανική πρόταση για προσφυγή στο ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή, ο Μίκαελ Μάιστερ, εκπρόσωπος Τύπου επί οικονομικών θεμάτων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Ανγκέλα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ αν χρειάζεται βοήθεια.

Όπως είπε ο κ. Μάιστερ στο Bloomberg: «Πρέπει να σκεφτούμε ποιος έχει τα εργαλεία να βοηθήσει την Ελλάδα να αποκαταστήσει την πρόσβασή της στις κεφαλαιαγορές, αν τελικά χρειαστεί αυτό και κανένας πλην του ΔΝΤ δεν διαθέτει αυτά τα εργαλεία». Χαρακτήρισε δε την προσπάθεια της Ελλάδας να διασωθεί χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, «πολύ τολμηρό πείραμα».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν χρειαστεί οικονομική βοήθεια.

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα μετά από εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων, οι νομικοί σύμβουλοι της Άνγκελα Μέρκελ την έχουν πείσει ότι οποιαδήποτε άλλη μορφή βοήθειας θα ήταν αδύνατη λόγω των όρων της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του γερμανικού συντάγματος.

Όπως τονίζει το ρεπορτάζ των FT, αυτή η απόφαση συνεπάγεται με ήττα
του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και της Bundesbank, καθώς αμφότερες πλευρές είχαν εκφράσει την αντίθεση τους σε παρέμβαση του ΔΝΤ εντός της ευρωζώνης.

Το ρεπορτάζ των Financial Times σημειώνει ότι υπέρ της προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ τάσσονται -εκτός από τη Γερμανία- η Ολλανδία, η Ιταλία και η Φινλανδία. Την αντίθεση τους έχει εκφράσει η ΕΚΤ, καθώς και πολλές χωρίς τις ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της Dow Jones News Wires, η οποία επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο, αναφέρει σήμερα ότι «η Ελλάδα είναι πιθανό να προσφύγει τον ερχόμενο μήνα στο ΔΝΤ καθώς οι ελπίδες για συνδρομή της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνονται». Ωστόσο, o Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε αστειότητες το δημοσίευμα, λέγοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα για βοήθεια παραμένουν ανοικτά.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει «η παραμικρή γαλλο-γερμανική διαφορά» όσον αφορά ένα σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η δική της θέση επί του θέματος και η θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ υπήρξαν «απολύτως συμβατές» μεταξύ τους.

Ταυτόχρονα όμως η Γαλλίδα αξιωματούχος δεν φάνηκε να βλέπει ευνοϊκά μία άλλη ιδέα που εξέφρασε η Αγγελα Μέρκελ όσον αφορά τη μελλοντική πιθανότητα αποκλεισμού από τη ζώνη του ευρώ μιας χώρας που καθ’ υποτροπήν δεν τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, η Λαγκάρντ υποστήριξε αντίθετα ότι θα πρέπει «να βελτιώσουμε το μηχανισμό, να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας, να βελτιώσουμε τις διαδικασίες, να είμαστε πιο υπεύθυνοι οι μεν απέναντι στους δε, ώστε να εγγυηθούμε τη σταθερότητα και τη διάρκεια της ζώνης του ευρώ».

Υπενθυμίζεται, ότι χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για να φτιάξει έναν μηχανισμό βοήθειας και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια, λέγοντας ότι τα μέσα υπάρχουν, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να επαναλαμβάνει από τη μεριά της την αντίθεση της χώρας της στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι μία εσπευσμένη υποστήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι «η σωστή απάντηση» και ότι το πρόβλημα πρέπει «χτυπηθεί στη ρίζα του».

Reuters: Σισύφειο το έργο της Ελλάδας χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια

Η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει αρκετά κεφάλαια για να τα καταφέρει «όπως-όπως» τα επόμενα χρόνια ακόμα και χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, η στήριξη της ΕΕ θα θέσει στέρεες βάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε άρθρο του με τίτλο «Σισύφειο το έργο της Ελλάδας χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια».

Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch τουλάχιστον ένας στους πέντε διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας. Το 24% των διαχειριστών, όμως, εκτιμούν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της τη δημοσιονομική κρίση. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ο κίνδυνος χρεοκοπίας εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων δεν είναι άμεσος, καθώς όσο οι αγορές είναι πρόθυμες να δανείσουν στην Ελλάδα στα τρέχοντα επιτόκια, η κυβέρνηση θα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της.

«Η μείωση των spread των αποδόσεων κάτω από τις 200 μονάδες βάσης δεν είναι πιθανή», εκτιμά ωστόσο ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ανώτατο στέλεχος της EFG Eurobank μιλώντας στο Reuters.