Το θέμα της απόδοσης στις τοπικές κοινωνίες εκτάσεων στρατοπέδων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις Ένοπλες Δυνάμεις βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου με δημάρχους και εκπροσώπους Δήμων της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης και τον μητροπολίτη Σταυρουπόλεως-Νεαπόλεως Βαρνάβα.

Ads

«Η απόδοση αυτών των εκτάσεων είναι μια προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και πρέπει να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Μερικά στρατόπεδα μπορούν να δοθούν αμέσως, για άλλα χρειάζεται συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών κι αυτό που έχει σημασία είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει ώριμες, ολοκληρωμένες προτάσεις και να είναι σε θέση να διαχειριστεί αυτή τη νέα πρόκληση», σημείωσε.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε σε ερώτηση για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυβέρνηση σχετικά με την αναδιάρθρωση της Αυτοδιοίκησης.

Ads

Υπογράμμισε ότι «η προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ αφορά τη μητροπολιτική περιφέρεια στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτή, όμως, θα είναι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Τώρα ποιος θα είναι ο πληθυσμός αναφοράς ποια θα είναι η έκταση που θα καλύπτει η κάθε περιφέρεια, είτε μητροπολιτική είτε μη μητροπολιτική, είναι κάτι που θα συζητηθεί στη μεγάλη αυτή θεσμική διαβούλευση που ανοίγει αύριο».

Σχετικά με την τροπολογία για τις γονικές παροχές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «Το βασικό ζητούμενο στη νομοθεσία και ιδίως στην φορολογική νομοθεσία, είναι να μην υπάρχουν αναδρομικές εκπλήξεις, να υπάρχει ασφάλεια δικαίου να ξέρει ο πολίτης ποια είναι η φορολογική του επιβάρυνση τι χρωστάει στο δημόσιο. Να είσθε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα το διασφαλίσει».

Αναφορικά με την επίσκεψη των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρατήρησε: «Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ζητήθηκε συνάντηση μαζί μου, σε πολιτικό επίπεδο. Γιατί όταν μια υπηρεσιακή αντιπροσωπεία της Κομισιόν έρχεται στην Ελλάδα, συναντάται με ομολόγους της, δηλαδή με υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως και έγινε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο υπουργός υπάρχει για να συνομιλεί όποτε χρειάζεται με τους αρμοδίους Επιτρόπους γιατί πρέπει να υπάρχει αυτή η δυνατότητα της πολιτικής διαβούλευσης γιατί η ΕΕ δεν κάτι πάνω ή έξω από μας. Οι διαδικασίες και τα στοιχεία είναι απολύτως διαφανή και απολύτως προσιτά».

Σε ερώτηση γιατί οι ελεγκτές συναντήθηκαν με άλλους υπουργούς, απάντησε: «Κάθε υπουργείο έχει την ιδιορρυθμία του και τον θεσμικό του ρόλο».