«Ούτε παραιτούμαστε των δικαιωμάτων μας, ούτε παρασυρόμαστε από την επικαιρότητα και την προβοκάτσια ενός εντύπου», δήλωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων.

Ads

Όπως είπε, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν έχει τύχει οριστικού διακανονισμού. «Δεν έχουμε παραιτηθεί ποτέ. Το θέμα υφίσταται στις διμερείς σχέσεις. Προέχει να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, αυτό θα πει πατριωτισμός. Προέχει να τηρούν οι εταίροι και τις δικές τους δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Διευκρίνισε πως: «Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε παραιτηθεί από τις αξιώσεις μας, αλλά όχι να το καταστήσουμε σημαία ευκαιρίας τώρα που είμαστε σε αδυναμία προσπαθώντας να βάλουμε τάξη, να επιφέρουμε τομές και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι «αν επαναφέρουμε το θέμα επισήμως στη φάση αυτή, θα ερμηνευθεί, ως αδυναμία, υπεκφυγή και αναζήτηση για άλλοθι». «Δεν ήθελα μία τέτοια εκτίμηση, πιστεύοντας ότι δεν πρέπει η εξωτερική πολιτική να αντιμετωπίζεται ως σημαία ευκαιρίας ή για εσωτερική κατανάλωση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ads

Αναφερόμενος δε, στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus για την ελληνική οικονομία, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ατυχή, προσβλητικά και ανακριβή» τα όσα γράφτηκαν, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «η κυβέρνηση της Γερμανίας πήρε αποστάσεις μέσω του πρέσβη στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επιτέθηκε κατά της Γερμανίας: «Οι Γερμανοί είναι ενοχλημένοι γιατί αρχίσαμε να κάνουμε κριτική για την κλοπή που υπάρχει, είναι κλεπταποδόχοι οι Γερμανοί», τόνισε και αναφέρθηκε σε προϊόντα γερμανικών καταστημάτων που στη χώρα μας πωλούνται ακριβότερα.

«Μας κλέβουν, μας τα χρωστάει η Γερμανία, δεν πάει επαίτης ο Έλληνας πρωθυπουργός, να πάει να τα απαιτήσει. Δώστε μας πίσω τα κλεμμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να καταλάβουν οι Γερμανοί ότι δεν μπορούμε να τους δώσουμε τα πάντα, τους δώσαμε τον ΟΤΕ, τα ναυπηγεία, το αεροδρόμιο», πρόσθεσε.

«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα. Αν είχαμε πάρει τα υποβρύχια που γέρνουν, δεν θα μιλούσαν», είπε. Απαντώντας ακριβώς στην επισήμανση αυτή στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι στο θέμα των εξοπλισμών πρώτιστο κριτήριο παραμένει το εθνικό συμφέρον και όχι το συμφέρον των προμηθευτών και πάντως με διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας.

Τέλος, ο Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση του πρωθυπουργού στο θέμα των αποζημιώσεων και καταφέρθηκε κατά των κομμάτων της Αριστεράς και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο, το να πετάμε πέτρες στη τζαμαρία δεν συνιστά προσφορά».

Αναφερόμενος στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Ομπάμα στον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, χαρακτήρισε το ταξίδι στην Ουάσιγκτον «επιβεβλημένο», για να καταλάβουν «οι Βρυξέλλες ότι υπάρχει και άλλη δίοδος». Απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Είναι ευκαιρία να επεξεργαστείτε και όλα τα πράγματα που γίνονται στη γειτονιά μας».

Μετά την Αφροδίτη της Μήλου, ο Παρθενώνας

Μετά το πρωτοσέλιδο του «Focus» με την Αφροδίτη της Μήλου, μία αγγλική εταιρεία, που δραστηριοποιείται διεθνώς στα χρηματιστηριακά παράγωγα και τα spread επέλεξε να προβάλει τον Παρθενώνα κατεστραμμένο.

Ως σύμβολο οικονομικής καταστροφής παρουσίασε τον Παρθενώνα, η βρετανική χρηματοπιστωτική εταιρεία IG INDEX. «Αν σκέφτεσαι μήπως το ευρώ οδεύει προς την καταστροφή, επικοινώνησε μαζί μας», αναφέρει η εταιρεία σε διαφήμισή της με φόντο το κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία κυκλοφόρησε στην ιστοσελίδα της. Με αυτό τον τρόπο η βρετανική εταιρεία, επιλέγει να φωτογραφίσει την Ελλάδα, ως τη χώρα που καταστρέφει την ευρωζώνη.

Πρόκειται για την πρώτη αρνητική διαφήμιση στην ιστορία του μνημείου, ενώ για την εμπορική χρήση της φωτογραφίας δεν δόθηκε η άδεια του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο γερμανικός Τύπος

Το ζήτημα των αποζημιώσεων απασχολεί και μερίδα του γερμανικού Τύπου. Κάνουν λόγο για «μια συζήτηση με αυξανόμενο παραλογισμό», για «φτηνές γενικεύσεις» και «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη».

Για «μια συζήτηση με αυξανόμενο παραλογισμό» κάνει λόγο στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που κατηγορούν τη Γερμανία ότι αντιμετώπισε πολύ σκληρά την Αθήνα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενθαρρύνει την Ελλάδα να εξυγιάνει την οικονομία της», προσθέτει σε δημοσίευμά του σημειώνοντας ότι «πολλοί Έλληνες πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου , αναφέρθηκαν στην άρνηση του Βερολίνου να καταβάλει επανορθώσεις για τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στο επίμαχο δημοσίευμα του περιοδικού Focus, κάνει λόγο για «φτηνές γενικεύσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» όταν συλλήβδην κατηγορούνται οι Έλληνες ότι «εξαπατά ο ένας τον άλλο σε κάθε ευκαιρία ή ότι οι Έλληνες εργάζονται μόνο όταν έχουν δωροδοκηθεί».

«Τέτοιες απόψεις δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που ευθύνονται για τη δυσφορία, οι οποίοι είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι και όλους εκείνους τους Έλληνες που υποφέρουν και που τώρα πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό».

«Οταν οι επιθέσεις προέρχονται από τους Γερμανούς, είναι διπλά επιβλαβείς. Ο μεγαλύτερος καταβολέας δωροδοκιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν η γερμανική εταιρεία Siemens», σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει: «Επιπλέον, οι Έλληνες αισθάνονται ότι έχουν εξαπατηθεί με τη μη καταβολή των επανορθώσεων του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Η διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, γιατί ρίχνει νερό στο μύλο των λαϊκιστών και στις δύο πλευρές και δυσκολεύει εκείνους που αναζητούν μια διέξοδο από τη σημερινή κρίση».

Τέλος, η κεντροδεξιά εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει από την πλευρά της ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις και για το λόγο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, στο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας στη χώρα».

Πετσάλνικος: «Τα γερμανικά ΜΜΕ ξεπέρασαν κάθε όριο»

««Και στη Γερμανία, φυσικά, τα ΜΜΕ είναι απόλυτα ελεύθερα να διατυπώνουν την άποψή τους. Αλλά τα δημοσιεύματα αυτά έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Μέσα από τις υπεραπλουστεύσεις, τις υπερβολές τους, τις ανακρίβειες και τον άκρατο λαϊκισμό τους, δημιουργούν ένα πρωτοφανές αρνητικό κλίμα εις βάρος των Ελλήνων και της Ελλάδας», τονίζει σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

«Η χώρα μας βρίσκεται αναμφίβολα σε μία πολύ σοβαρή οικονομική κρίση και δεν είμαστε καθόλου υπερήφανοι για τις επιδόσεις της οικονομίας μας, ιδιαίτερα στο πρόσφατο παρελθόν. Σίγουρα, απαιτούνται επειγόντως σοβαρές αλλαγές και θυσίες. Αυτό είναι ευθύνη δική μας και πρέπει να το επιτύχουμε με δικές μας δυνάμεις. Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποκρούσει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Συμπαράσταση την οποία, θυμίζω, παρείχε και η Ελλάδα στη Γερμανία, όταν σταθήκαμε στο πλευρό τους, στην επανένωση του γερμανικού έθνους. Αλαζονεία, αυταρέσκεια και θεωρίες περί «αποδιοπομπαίων τράγων» πληρώνονται ακριβά, όπως διδάσκει η Ιστορία. Επιτέλους, υπάρχει και η αξιοπρέπεια. Δεν είναι ηθικό να λοιδορείται η Ιστορία και ο πολιτισμός μιας χώρας. Στο κάτω κάτω δεν υπάρχει κάτι στην Ιστορία μας για το οποίο ντρέπεται ο ελληνικός λαός», προσθέτει.