Ψηφίστηκε επί των άρθρων από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και αναδοχή του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο οδεύει προς την Ολομέλεια την επομένη εβδομάδα. 

Ads

Το άρθρο 8 υπερψήφισαν στην αρμόδια Επιτροπή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού, καθώς και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή του ειδικού αγορητή του κόμματος, Γιώργου Λαζαρίδη.

Η ΝΔ είχε «όχι» στο άρθρο 8 που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια τα οποία έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, παρά ταύτα η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κατερίνα Μάρκου δήλωσε ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Ολομέλεια θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Ειδικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφων απάντησε ότι «Η θέση της ΝΔ στο άρθρο 8 είναι όχι, αλλά στην Ολομέλεια θα ψηφίσει ο καθένας ό,τι θέλει». «Δεν είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τα διαπιστευτήριά μας για το πόσο προοδευτικοί ή  συντηρητικοί  είμαστε. Εγώ εκφράζω αυτό που εκφράζει και η βάση της ΝΔ. Στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια ο καθένας θα εκφράσει αυτό που θέλει με τον τρόπο που θέλει» είπε η βουλευτής της ΝΔ.

Ads

Ηχηρή η διαφοροποίηση από την επίσημη θέση της ΝΔ, της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία είπε «ναι» στη συγκεκριμένη διάταξη, επικαλούμενη το σκεπτικό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο δεν εξετάζει στο θέμα της αναδοχής εάν πρόκειται για ομόφυλα ή ετερόφυλα ζευγάρια.

Στην ίδια γραμμή και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Εφόσον ο νόμος προβλέπει, πράγματι, ότι ανάδοχες οικογένειες μπορούν να γίνουν και αυτές που έχουν ως νομική βάση συνύπαρξής τους σύμφωνο συμβίωσης και όχι μόνο όσες έχουν ως νομική βάση γάμο, δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων οικογενειών ως εν δυνάμει αναδόχων» είπε μεταξύ άλλων ο Ε. Βενιζέλος.

Η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε «συμμερίζομαι την άποψη του κ. Βενιζέλου. Όλοι μας θα έχουμε μια υποχρέωση σε βάθος ενημέρωσης της κοινωνίας για το τί πραγματικά λέμε. Στην κοινωνία υπάρχει αντίληψη ενός μέρους του ζητήματος».

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι το κόμμα είναι υπέρ του άρθρου 8.

Αν και στην ψηφοφορία επί των άρθρων επιφυλάχθηκε η ίδια για όλα τα άρθρα, λίγο αργότερα σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι η θέση της ΔΗΣΥ στην Ολομέλεια είναι υπέρ του άρθρου 8. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι δεν θα τεθεί κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, ωστόσο η γραμμή του κόμματος είναι η υπερψήφιση του άρθρου 8

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι σημείωσε ότι ακόμη κι αν πρόκειται για και το καλύτερο ίδρυμα το παιδί πρέπει να βρίσκεται μέσα σε οικογένεια.

«Ναι» θα ψηφίσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας στο άρθρο 8, όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στη Βουλή. «Κάνω άρση των επιφυλάξεών μου και βάζω μια άνω τελεία» σημείωσε, μετά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κ. Φωτίου.

«Βαδίζω στη μέση όπως βαδίσατε και εσείς κυρία υπουργέ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προτάσεις που έγιναν και προχωρώντας σε αλλαγές. Νομίζω ότι την άποψή μου θα την ακούσουν πολλοί που διαφωνούν», ανέφερε ο κ. Βέττας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων όπου συζητείται σε β΄ανάγνωση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αναδοχή και την υιοθεσία.

Και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος σημείωσε ότι θα υπερψηφίσει τη σχετική διάταξη, αντίθετα από τον εισηγητή του κόμματος Γιώργο Λαζαρίδη που επέμεινε στη διαφωνία του.

Κόντρα Κωνσταντινόπουλου – Βενιζέλου 

Μόλις έγινε γνωστή η θέση Βενιζέλου -και πριν τις τελευταίες δηλώσεις Χριστοφιλοπούλου- ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε την εξής ανάρτηση: «Τώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αναδοχή, περιμένω «ύμνους» των Συριζαίων. Το χειρότερο όμως είναι Κυριακή να «χτίζεις» στην Καθημερινή και Πέμπτη να «γκρεμίζεις» στη Βουλή. Η επιστημονική σου άποψη να αναιρεί την πολιτική σου θέση».

Η επίθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ε. Βενιζέλου, το γραφείο του οποίου εξέδωσε ανακοίνωση που απαντά στο βουλευτή:

«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν δέχεται μαθήματα αντιπολιτευτικής συνέπειας. Επιπλέον κανείς δεν έχει το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κριτήρια στιγμιαίου τακτικισμού. Όποιος θέλει να κάνει αξιόπιστη αντιπολίτευση έχει πολλά αλλά θέματα να επιλέξει. Τέλος,  η αυτονομία των πολιτικών χώρων δεν είναι ρητορική δήλωση, αλλά αποτέλεσμα που προκύπτει μέσα από σταθερές και καθαρές θέσεις στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο. Ορισμένοι θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη συστολή».

  

Ικανοποιημένη η Φωτίου  

Ικανοποιημένη για την αποδοχή των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου από την πλειονότητα των κομμάτων, δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου κλείνοντας τη συζήτηση. «Θα πάμε όλη τη Βουλή μπροστά γιατί ακριβώς μας έβαλε σε μεγάλα ανοίγματα του νου. Σας καλώ και στην Ολομέλεια με τον ίδιο τρόπο να πάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη παρατηρήσεις και προτάσεις κομμάτων και φορέων προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με αυτές:

– Αποσαφηνίστηκε στο άρθρο 8 ότι, μεταξύ περισσοτέρων κατάλληλων αναδόχων, η επιλογή γίνεται με βάση το συμφέρον του παιδιού και με ειδική αναφορά στη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του.

– Επίσης, στο άρθρο 6, λαμβάνεται υπόψη η άποψη του παιδιού και γίνεται ειδική μνεία στη γνώμη του ανηλίκου.

– Δικαιούνται οι ανάδοχοι γονείς τις ίδιες άδειες για τη φροντίδα του ανηλίκου, με αυτές που έχουν και οι φυσικοί γονείς.

– Ενισχύεται η εποπτεία και ο έλεγχος μετά την αναδοχή και προσδιορίζεται ότι θα γίνεται τουλάχιστο μία φορά το μήνα αλλά και έκτακτα.

– Στο άρθρο 3 προστίθεται ότι αποκλείονται από την αναδοχή όσοι έχουν διαπράξει το αδίκημα της ληστείας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, αρχές της επόμενης εβδομάδας.