Με τρεις υποχωρήσεις προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου να ηρεμήσει όσους στη ΝΔ ενοχλήθηκαν με την απόφαση να μη γίνει η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου  με τιμές αρχηγού κράτους. Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τις φιλοβασιλικές εξάρσεις (από τον Βορίδη μέχρι τον Πέτσα), έγιναν βήματα προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των νοσταλγών.

Ads

Συγκεκριμένα:

-Αναβαθμίστηκε η εκπροσώπηση της κυβέρνησης στην κηδεία, τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να παραστεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π. Πικραμμένος μαζί με την ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη.

-Θα γίνει λαϊκό προσκύνημα για λίγες ώρες πριν από την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη στις 12:00. Παρόλο που δεν περιγράφεται έτσι, γι αυτό θα πρόκειται.

Ads

-Επιτρέπεται, ατύπως, να παραστεί όποιος βουλευτής ή υπουργός θέλει. Μετά τον βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Μ. Χρυσομάλλη, δήλωσε και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Δ. Βαρτζόπουλος ότι θα πάει στην κηδεία, ενώ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι δεν ξέρει ακόμη τι θα κάνει.

Πολιτικά συμπεράσματα θα εξαχθούν οπωσδήποτε από τις παρουσίες στη Μητρόπολη και στο Τατόι. Το βέβαιο είναι ότι οι σαμαρικοί βουλευτές και ευρωβουλευτές αισθάνονται απελευθερωμένοι μετά τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εμμέσως αλλά σαφώς τάχθηκε υπέρ μιας κηδείας με τιμές αρχηγού κράτους. Ο Κ. Καραμανλής δεν πήρε θέση αλλά βουλευτές της επιρροής του έχουν ήδη αποφασίσει να δώσουν το “παρών”.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν ικανοποίησε το αίτημα της οικογένειας Γλύξμπουργκ γιατί δεν ήθελε να δυσαρεστήσει το χώρο του κέντρου, στον οποίο επενδύει εκλογικά. Κοινή είναι επίσης η εκτίμηση ότι η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ δυσαρεστείται γι αυτό θεωρώντας ότι ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται αμυντικά απέναντι στον προοδευτικό κόσμο.

Δεν λείπει και η άποψη ότι η συζήτηση για τον Γλύξμπουργκ είναι προτιμότερη για τη ΝΔ σε σύγκριση με τη συζήτηση για τον Ντογιάκο. Επειδή αφενός αναδεικνύει σκληρές διαχωριστές γραμμές και αφετέρου είναι περισσότερο ανώδυνη πολιτικά για τον Κ. Μητσοτάκη που έχει εκτεθεί διεθνώς εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών.