Η παρέμβαση του Εισαγγελέα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ενας βουλευτής που μοιράζει αφειδώς αγωγές θα πρέπει τώρα να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης για τη χυδαία ρατσιστική ανάρτηση των ονομάτων παιδιών νηπιαγωγείου της Αθήνας προκειμένου να εκτονώσει το αντιμεταναστευτικό του μένος.

Ads

Αναμενόμενη και σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτη ήταν η διαρροή ότι ο Κ. Μπογδάνος δέχθηκε τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου για να του εκφραστεί η έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού, να του ζητηθεί να αποσυρθεί από το προσκήνιο για να ξεχαστεί το θέμα και να του επισημανθεί ότι την επόμενη φορά που θα κάνει ανάλογης σημασίας λάθος θα υποστεί κυρώσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου καθυστέρησε δύο 24ωρα να τον αποδοκιμάσει. Και γι αυτό η παρουσία του Γ. Αντετοκούνμπο στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ένας αναγκαίος αντιπερισπασμός προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις σε βάρος του ίδιου του πρωθυπουργού που εκτέθηκε για την ανοχή του.

Στο εσωτερικό της ΝΔ το πάθημα του Κ. Μπογδάνου συζητιέται πολύ. Ακόμη και όσοι συμφωνούν επί της ουσίας μαζί του θεωρούν ότι «την πάτησε» λόγω της υπερέκθεσής του στα ΜΜΕ και στα social media. Οι πολιτικοί του φίλοι τον συμβουλεύουν να κάνει για λίγο πίσω, να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά και να μην «ερεθίζει» άλλο το επιτελείο του πρωθυπουργού με την «πληθωρικότητά» του.

Ads

Αλλά, φυσικά, δεν έχει μόνο φίλους στη ΝΔ. Καραμανλικοί βουλευτές λένε σε ιδιωτικές συνομιλίες του ότι ο Κ. Μητσοτάκης φέρει την απόλυτη ευθύνη για την επιλογή του Κ. Μπογδάνου, ότι ήξερε πολύ καλά ποιος είναι και τον έφερε στη ΝΔ ως καλό «αμυντικό» για τις διαρροές προς τα δεξιά, ότι η τακτική των μεταγραφών με ποδοσφαιρικούς όρους, κάνει μεγάλη ζημιά, μεσοπρόθεσμα στην παράταξη.

Είναι πολύ ενδεικτική των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΝΔ ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκαν για το ζήτημα αυτό ο Αδωνις Γεωργιάδης και η Ντόρα Μπακογιάννη. Επιεικής ο υπουργός Ανάπτυξης, αυστηρή η πρώην υπουργός.

«Έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις ο κ. Μπογδάνος. Είναι ένα λάθος απ’ αυτά που γίνονται στο διαδίκτυο. Δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει ένα τέτοιο λάθος στο διαδίκτυο. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Δεν είχε πρόθεση ο κ. Μπογδάνος να κάνει retweet το δημοσίευμα με τη λίστα των παιδιών. Θέλησε ν’ αναδείξει ένα πραγματικό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον Παραπολιτικά FM και συνέχισε: «Έκανε λάθος ο κ. Μπογδάνος. Δεν έπρεπε να δημοσιεύσει τη λίστα. Τα παιδιά δεν μας φταίνε σε τίποτα. Ο κ. Μπογδάνος έκανε λάθος, ζήτησε συγγνώμη, σιγά μην τον σταυρώσουμε κιόλας».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Ντ. Μπακογιάννη: «Η τοποθέτηση του κ. Μπογδάνου ήταν ένα βαρύτατο πολιτικό και ηθικό ατόπημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Τουλάχιστον το κατάλαβε και ζήτησε συγγνώμη» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97,8 και συμπλήρωσε «Αυτή η φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη έχει πολύ ξεκάθαρες αρχές και αξίες και μέσα σε αυτές τις αρχές και αξίες τέτοιες λογικές δεν υπάρχουν. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη σε αυτό το θέμα».