Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, «ψήφισε» αποχή σε ψηφοφορία για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κρατώντας αντίθετη στάση από την γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όλοι οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές του κόμματος ψήφισαν υπέρ της πρότασης του ψηφίσματος.

Ads

Το ψήφισμα αυτό του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου προχωράει σε καίριες αλλαγές για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προβλέπει ότι «η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά την αναγνώριση των γάμων και των συμφώνων συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και καλεί τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ειδική νομοθεσία για τη διασφάλιση του πλήρους σεβασμού του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή χωρίς διακρίσεις και της ελεύθερης κυκλοφορίας όλων των οικογενειών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης του νόμιμου φύλου διεμφυλικών γονέων».

Το ψήφισμα αναφέρει ότι οι γάμοι ή τα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν συναφθεί σε οποιοδήποτε κράτος μέλος θα πρέπει να αναγνωρίζονται σε όλα τα κράτη μέλη με ομοιόμορφο τρόπο, ενώ οι σύζυγοι και οι σύντροφοι του ιδίου φύλου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Το ψήφισμα καλεί επίσης όλες τις χώρες της ΕΕ να αποδεχθούν ως νόμιμους γονείς τους τους ενήλικες που αναφέρονται στο πιστοποιητικό γέννησης παιδιού.

Γενικότερα, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν οι οικογένειες «ουράνιο τόξο» να έχουν το ίδιο δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης με τα ετερόφυλα ζευγάρια και τις οικογένειές τους. Για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά δεν καθίστανται απάτριδες όταν οι οικογένειές τους μετακινούνται μεταξύ κρατών μελών, το Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι οι οικογένειες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ads

Τέλος, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ στην Πολωνία και την Ουγγαρία. Το Κοινοβούλιο ζητεί την ανάληψη περαιτέρω δράσης από την ΕΕ (διαδικασίες επί παραβάσει, δικαστικά μέτρα και δημοσιονομικά μέσα) κατά των χωρών αυτών.

image