Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τη σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Φωκίδα, που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και έγινε αισθητή στην Αθήνα.

Ads

Ερωτηθείς για το πόσο ανησυχεί από τη δόνηση αλλά και κατά πόσο ήταν ο κύριος σεισμός ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Open, είπε: «Κοιτάξτε, είχαμε τον σεισμό των 5,1 βαθμών εχθές στη μία η ώρα το πρωί και από τότε έχουμε ουσιαστικά πέντε – έξι μικρούς σεισμούς της τάξεως του 1, 1,5, 2 Ρίχτερ, όχι μεγαλύτερους οι οποίοι εκδηλώθηκαν στην περιοχή».

«Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερους τέτοιους σεισμούς και κυρίως σεισμούς της τάξεως των 4, 4,5 βαθμών, 3,5 έστω για να δούμε ότι μπαίνουμε σε μία κατάσταση εκτόνωσης», προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτημα αν προβληματίζεται από το παραπάνω σημείωσε: «Κοιτάξτε με προβληματίζει, η ανησυχία εντάξει είναι ένα άλλο θέμα. Η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι οι κατασκευές στην περιοχή είναι πολύ ανθεκτικές συνεπώς έχουμε πολλά περιθώρια ασφάλειας και περιθώρια για να αρχίσουμε να ανησυχούμε. Θα έλεγα ότι ουσιαστικά θα ανησυχούσαμε αν ήταν ένας σεισμός της τάξεως των έξι βαθμών. Τέτοιος σεισμός είναι πολύ δύσκολο να εκδηλωθεί στην περιοχή αν και είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή και μία περιοχή που συσσωρεύτει μεγάλα ποσά ενέργειας, έχει φιλοξενήσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν αλλά θεωρώ ότι δεν θα πάμε σε τέτοιες καταστάσεις. Μπορεί στην περιοχή να εκδηλωθεί ένας σεισμός 5, 5,5 ο οποίος δεν θα μας προβληματίσει».

Ads

«Δε νομίζω ότι διαφαίνεται ότι είναι κάτι παραπάνω. Μέσα σε επίπεδα ασφάλειας θα είναι ένας σεισμός ο οποίος ενδεχομένως να εκδηλωθεί. Δεν έχουμε κάποια τεκμήρια επιστημονικά», συμπλήρωσε. «Το ένα και του δύο (Ρίχτερ) δεν μας κάνει. Είναι πολύ μικροί οι σεισμοί. Θα θέλαμε μία ακολουθία με 3 και με 4», είπε στη συνέχεια.

Σε σχέση με το τράβηγμα των νερών προς τα πίσω ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Είναι ένα θέμα το οποίο το κοιτάμε. Το συναξιολογούμε», κατέληξε.

Η απουσία μετασεισμών ανησυχεί και τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, ο οποίος μίλησε στο Mega.

Ο σεισμολόγος εκτίμησε ότι αυτός ο σεισμός, με εστιακό βάθος 12,7 χιλιόμετρα, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αθήνα, μπορεί να μην είναι ο κύριος.

«Η φύση δεν λειτουργεί σαν ρολόι. Θέλαμε 2 24ωρα για να δούμε πως λειτουργεί το φαινόμενο. Εμένα με προβληματίζει γιατί από προχθές που έγινε ο σεισμός δεν έχουμε καταγράψει κανένα μετασεισμό, ο μοναδικός που έγινε ήταν πριν από λίγο και μεγέθους 2 ρίχτερ, και η ακολουθία είχε πολύ λίγους μετασεισμούς. Θα έπρεπε να έχουμε και 2,5 ρίχτερ και 3 και 4», ανέφερε.

«Το 2019 είχαμε στην περιοχή ένα 5,3 και μετά δεν είχαμε έντονη μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι να έχουν “παγώσει” οι μετασεισμοί. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν μέτρα σεισμικής προφύλαξης τα οποία πρέπει να τα λαμβάνει. Μπορεί να τα βρει σε όλες τις ιστοσελίδες πλέον. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι ο Κορινθιακός είναι μία περιοχή που έχει πολλά ρήγματα. Στο ανατολικό κομμάτι είναι οι Αλκυονίδες. Δεν είδαμε όμως μετατόπιση σε αυτό το ρήγμα. Οι Αλκυονίδες ωστόσο έχουν μαζέψει πολλή ενέργεια», συμπλήρωσε ο κ. Τσελέντης.