Mε ένα νέο κύμα κορονοϊού φαίνεται να είναι αντιμέτωπη η χώρα μας εντός του καλοκαιριού, όπως ανακοίνωσε τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αλλά και σύμφωνα με τις προβλέψεις τις επιστημονικής κοινότητας, η οποία όμως δεν κρύβει την ανησυχία της.

Ads

Μιλώντας πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης για τον κορονοϊό υπογράμμισε ότι οι προγνώσεις των μοντέλων που τρέχουν οι ειδικοί, «δείχνουν» θερινό κύμα κορονοϊού, το οποίο όμως όπως εξήγησε δεν φαίνεται ότι θα ασκήσει πίεση το Σύστημα Υγείας ώστε να οδηγήσει σε λήψη περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «σε όλα τα μοντέλα που τρέχουμε δεν δείχνουν δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα υγείας για να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Τα κρούσματα ως κρούσματα, είναι ένα κεφάλαιο. Το θέμα είναι κατά πόσο μετατρέπονται σε νοσηλείες. Προφανώς θα είναι περισσότερες αλλά δεν φαίνεται δυναμική πίεσης του συστήματος υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η επιστημονική κοινότητα δεν συμμερίζεται την χαλαρή αντιμετώπιση της κατάστασης από τον υπουργό Υγείας καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν τις τελευταίες μέρες, ενώ πολλά νησιά βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» και η θετικότητα στη χώρα είναι αυξημένη προσεγγίζοντας το 7%, ποσοστό μη ασφαλές σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ειδικοί χαρακτηρίζουν λάθος την κατάργηση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους με δεδομένο τον συνωστισμό, που ενισχύει τη διασπορά του νέου κορονοϊού. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τόνισε στο Mega «αν έχουμε πολύ μεγάλο κύμα ανθρώπων που νοσούν χωρίς να το ξέρουν, ή το ξέρουν και δεν απομονώνονται, ή το ξέρουν και δεν ενημερώνουν κανένα κι από την άλλη έχουμε ένα κύμα μετακινήσεων με ΜΜΜ, αυτό θα μας θέσει σε υψηλό κίνδυνο».

Ads

Η καθηγήτρια τόνισε την ανάγκη να επιστρέψει η χρήση της μάσκας στα αεροπλάνα και στα πλοία, όπως και το να τηρείται το μέτρο στα αστικά μέσα, όπως τα λεωφορεία. «Ναι μεν οι σκληροί δείκτες δεν είναι σε υψηλά επίπεδα -όχι ότι 8 και 10 άνθρωποι μας περισσεύουν- αλλά εκείνο που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι με τη μεγάλη διασπορά και τα πολλά κρούσματα είναι πολύ πιθανό κάποιοι άνθρωποι να οδηγηθούν σε διασωλήνωση, εντατικές και να χάσουν τη ζωή τους» εξήγησε. Σε ό,τι αφορά τις επαναλοιμώξεις η κ. Λινού σημείωσε πως η Ο4 και η Ο5 δε συναντάει ανοσία για τους νοσήσαντες με την Ο1 ή την Ο2.

«Είναι μεγάλο λάθος το να μη φοράμε μάσκες, ιδίως στα μέσα μεταφοράς, σε αεροπλάνα, τρένα κλπ.» ανέφερε η Αθηνά Λινού. «Το αν χάσαμε πάλι το παιχνίδι θα εξαρτηθεί από εμάς. Έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, και αύξηση του συνωστισμού  σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Οι σκληροί δείκτες δεν είναι αυτή τη στιγμή σε ψηλά επίπεδα», ανέφερε η κα Λινού.

«Η Ο4 και η Ο5 δε συναντάει ανοσία για τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει με την Ο1 ή την Ο2. Αν έχουμε πολύ μεγάλο κύμα ανθρώπων που νοσούν χωρίς να το ξέρουν, ή το ξέρουν και δεν απομονώνονται, και έχουμε ένα κύμα μετακινήσεων με ΜΜΜ, αυτό θα μας θέσει σε υψηλό κίνδυνο», συνέχισε και κατέληξε πως «Πρέπει να επανέλθει η μάσκα άμεσα, και εννοώ σήμερα, στα αεροπλάνα και στα πλοία», τόνισε κλείνοντας η κ. Λινού.