Με την Ελλάδα να καταγράφει την υψηλότερη τιμή μεγαβατώρας στην Ευρώπη, αγγίζοντας τα 242 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 189% σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με τίτλο «Ανατιμήσεις στην Ενέργεια & ΜΜΕ».

Ads

Σύμφωνα με την έρευνα, το ηλεκτρικό ρεύμα από παρόχους κυριαρχεί ως μορφή ενέργειας και αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος για το 95% των επιχειρήσεων, την ώρα που το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο συγκεντρώνουν ποσοστά κάτω του 10%, ενώ τα φωτοβολταϊκά αναλογούν σε ακόμη μικρότερο ποσοστό.

Η ενέργεια αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους (άνω του 20%) για το 1/3 των βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Ενδιαφέρον έχει ότι το 9% των επιχειρηματιών δεν γνωρίζουν το ακριβές ποσοστό. Στον ανατολικό και έπειτα στον κεντρικό τομέα της Αττικής, η ενέργεια είναι ακόμη πιο σημαντικός συντελεστής κόστους. Η μεγάλη διαφορά ωστόσο βρίσκεται στο μέγεθος της εταιρίας: για το 1/3 εκείνων των επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, το ενεργειακό κόστος ξεπερνά το 20% και ένα άλλο τρίτο το 35%. Τόσο η παραγωγή όσο και οι υπηρεσίες της βιοτεχνίας, έχουν την ίδια ενεργειακή απαίτηση.

Αξίζει να σημειωθέι πως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 68% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκτιμούν ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής. Όσο περισσότερο εξαρτημένες οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις.

Ads

Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Ένα 15% εκτιμούν μάλιστα αύξηση άνω του 30%. Σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και εκείνες που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος.

Όσον αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις τα θεωρούν ανεπαρκή. Μόνο ένα 3% θεωρεί πως αυτά επαρκούν σε μεγάλο βαθμό.

Τέλος, τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες δεν έχουν ακόμη αναζητήσει τρόπους για παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναντι ενός 10% που το έχει ήδη κάνει. Τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες σχεδιάζουν την αγορά μηχανημάτων χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης ή παραγωγής ΑΠΕ, με χρηματοδοτικές ενισχύσεις