Αυξάνονται τα «καμπανάκια» για την κυβέρνηση όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, την ώρα που τα κρούσματα ανεβαίνουν το τελευταίο διάστημα και επιστήμονες προειδοποιούν για νέο κύμα μέσα στο καλοκαίρι.

Ads

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, δήλωσε ότι ήταν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων, αφού «βγάλαμε» τη μάσκα ενώ έπρεπε να την κρατήσουμε τουλάχιστον μέχρι 10 Ιουλίου, και υποστήριξε ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί με εξάρσεις και υφέσεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός. «Σε συναυλίες, σε πανηγύρια, σε γιορτές καλό είναι να φοράμε τις μάσκες γιατί ο ένας είναι πάνω στον άλλον. Καταλαβαίνετε ότι για να υπάρχει αυτή η μετάδοση για να προφυλαχτεί ο καθένας και για να προφυλάξει τις οικογένειές του. Δεν είναι μόνο για τον εαυτό του. Όταν γυρίσεις στο σπίτι σου και είσαι θετικός, μεταδίδεις. Οι περισσότερες οικογένειες έχουν ένα κρούσμα» είπε.

Σε ό,τι αφορά τις νέες υποπαραλλαγές 4 και 5 του στελέχους «Όμικρον», η κ. Παγώνη ανέφερε ότι αυτές εντοπίζονται προς το παρόν στην Αττική και στην Κρήτη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Όπως σημείωσε, η «4» μπορεί να προκαλέσει πιο βαριά νόσηση και είναι πιο μεταδοτική, ενώ η 5 λιγότερο. Αναφερόμενη σε ασθενείς, που καλούν τους γιατρούς τους για να τους χορηγηθεί αντιική αγωγή στο σπίτι, μετέφερε πως ανεβάζουν πυρετό 39 και 40. «Ο κόσμος έχει φοβηθεί και αμέσως επικοινωνεί» είπε.

Ads

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υποστήριξε πως το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα πιεστεί το σύστημα υγείας από τη διασπορά των υποπαραλλαγών.

Πάντως, χθες ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε πως η ραγδαία αύξηση των νοσηλειών ασθενών με Covid-19 την τελευταία εβδομάδα, θα φέρει αύξηση σε θανάτους και διασωληνωμένους.