Τεράστιο καταδεικνύεται το πρόβλημα των ναρκωτικών στη Μαγνησία, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Αντιναρκωτικού Μετώπου σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ Βόλου, οι νέοι ξεκινούν τη χρήση χασίς ήδη από την ηλικία των 14 ετών και την ηρωίνη από 19 ετών.

Ads

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον πρόεδρο του Αντιναρκωτικού Μετώπου Γιώργο Σούρλα, τον αντιπρόεδρο Βασίλη Ντακούμη και τις ψυχολόγους από τον ΟΚΑΝΑ Βόλου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Αποκατάστασης Βόλου του ΟΚΑΝΑ και εκπονήθηκε από τον Ιούλιο του 2009 έως και τον Ιούνιο του 2010, με τη συμμετοχή 112 θεραπευόμενων στη Μονάδα και 39 συνοδών τους.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ήταν άνδρες κατά 92%, καθώς οι γυναίκες που είναι εξαρτημένες από ουσίες πολύ πιο δύσκολα δημοσιοποιούν το πρόβλημά τους ακόμη κι αν αυτή η δημοσιοποίηση συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της συμμετοχής σε μια εξειδικευμένη θεραπευτική δομή. Ο μέσος όρος ηλικίας των θεραπευόμενων είναι τα 33 χρόνια, ενώ το 40% είναι ηλικίας από 20 έως και 29 ετών.

Η πλειοψηφία των θεραπευόμενων ανέφερε ως ουσία έναρξης της χρήσης το χασίς και την κάνναβη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μικρή ηλικία έναρξης της χρήσης, ενισχύει την αναγκαιότητα για ανάπτυξη εξειδικευμένων θεραπευτικών προγραμμάτων, υπογράμμισαν οι ειδικοί.

Ads

Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συνοδών θεραπευόμενων κατά 56,4% αντιλήφθηκε τη χρήση όταν ήταν πολύ αργά. Σε σχέση με την ηλικία έναρξης της ηρωίνης αυτή είναι τα 19 έτη, με επικρατέστερη τιμή τα 18 έτη. Παράλληλα σημαντικά μεγάλο είναι το χρονικό διάστημα χρήσης της ηρωίνης, αφού ο μέσος όρος είναι τα έντεκα έτη, ενώ η διακύμανση είναι από δύο έως και 39 έτη.

Οι περισσότεροι θεραπευόμενοι σε ποσοστό 97,3% δήλωσαν ότι έκαναν συστηματική χρήση ένα μήνα πριν ξεκινήσουν το πρόγραμμα αποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ ηρωίνης και οπίου, ενώ η απεξάρτηση ήταν ο κυριότερος λόγος ένταξης στο πρόγραμμα αποκατάστασης σε ποσοστό 89,3%.

Ακόμη, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 86.6% κατατάσσουν το χασίς στην κορυφή των θεωρούμενων ως λιγότερο επικίνδυνων ουσιών, θεωρώντας το λιγότερο επικίνδυνη ουσία ακόμη και από τον καφέ και το τσιγάρο. Επίσης ένας στους δύο συνοδούς θεωρεί το χασίς ως τη λιγότερη επικίνδυνη ουσία αμέσως μετά τον καφέ.

Σχετικά με τη σχέση των θεραπευόμενων με άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, η έρευνα έδειξε πως σχεδόν όλοι οι θεραπευόμενοι είναι καπνιστές, οι οποίοι καπνίζουν κατά μέσο όρο από τα 14 τους χρόνια, ενώ η πλειοψηφία καπνίζει πάνω από ένα πακέτο την ημέρα, ενώ κάνουν και περιστασιακή χρήση αλκοόλ. Ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 11.6% ανέφερε πως κάνει χρήση αλκοόλ σχεδόν κάθε μέρα, ενώ ένα 11.5% όταν πίνει, πίνει πολύ για να ζαλιστεί.

Ως προς της αιτίες για τη χρήση, ποσοστό 66,1% των ερωτηθέντων δήλωσε πως η αιτία ήταν η παρέα, 58% η περιέργεια, 40,2% ο αδύναμος χαρακτήρας, 36,6% τα οικογενειακά προβλήματα και 33,9% η σκέψη πως μέσα από να ναρκωτικά θα μπορούσαν να ξεχάσουν τα προβλήματά τους.

Τέλος, σύμφωνα με το 93,7% των θεραπευόμενων και το 89,7% των συνοδών τους μπορεί κανείς με μεγάλη ευκολία να προμηθευτεί ναρκωτικά.

Πηγή: taxydromos.gr