Παρά το προσωρινό πάγωμα της υπόθεσης του αγωγού φυσικού αερίου ύστερα από την τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας να αρνηθεί τη διέλευση του αγωγού από τις περιοχές της Πέρδικας και των Συβότων, η εμφάνιση μίας πλωτής εξέδρας της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) κοντά στο Πραπαμάλι, την Μ. Τρίτη – με τη βοήθεια της οποίας γίνονται υποθαλάσσιες γεωλογικές έρευνες – αναστάτωσε και πάλι τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς.

Ads

Συγκεκριμένα περισσότεροι από 200 κάτοικοι της Πέρδικας, μετά και από την έγκριση της Κίνησης Πολιτών, βγήκαν στις παραλίες για να διαμαρτυρηθούν, ενώ ορισμένοι δεν δίστασαν να κολυμπήσουν μέχρι την πλωτή εξέδρα, σε μία προσπάθεια να προχωρήσουν στη συμβολική κατάληψη της. Τα σκάφη όμως του Λιμενικού Σώματος είχαν ήδη πάρει θέση στο σημείο,εμποδίζοντας τους διαμαρτυρόμενους να επιβιβαστούν στην εξέδρα.

Οι κάτοικοι της Πέρδικας έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο σε οποιαδήποτε απόπειρα έναρξης των εργασιών κάνοντας λόγο και για μία νέα Κερατέα. «Μάθαμε ότι γίνονται γεωτρήσεις, για τις οποίες κανείς δεν ξέρει τίποτα, ούτε ο Δήμος ούτε η Περιφέρεια. Ενημερωθήκαμε μόνο ότι για την εξέδρα ελήφθη άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών. Εμείς ως Κίνηση Πολιτών θα συναντηθούμε με τον δικηγόρο μας για να καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα» δήλωσε εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών ο Θωμάς Καρβούνης.

Μπορεί οι αντιδράσεις της Πέρδικας αλλά και του δήμου Ηγουμενίτσας για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου και στη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης εντός της τουριστικής ζώνης αποτελεί μείζον κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά και για όλη την Ελλάδα, σε ηπειρωτικό επίπεδο ωστόσο, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει πάρει ακόμα θέση για τα όσα γίνονται. Πριν από τρεις περίπου μήνες, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είχε χαρακτηρίσει τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την Ήπειρο «ζήτημα εθνικής σημασίας» δείχνοντας να μην συμμερίζεται τις αντιδράσεις των κατοίκων. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν είχε παραβρεθεί σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου είχε πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των πολιτικών φορέων της περιοχής για τον αγωγό από τον υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη, στην οποία είχε καταθέσει πρόταση για μετακίνηση της χωροθέτησης του εργοστασίου συμπίεσης από την προτεινόμενη θέση «Βαρικό» στη θέση «Φλοροβούνι».

Ads

Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα γίνονται αυτή την περίοδο γεωλογικές έρευνες για τις οποίες υπεύθυνη είναι η Fugro Seacore, εταιρία που ασχολείται με την υποθαλάσσια γεώτρηση και έρευνα. Η εν λόγο εταιρία με ειδικά καράβια και πλωτές εξέδρες έχει αναλάβει να εκτελέσει μια σειρά από εργασίες για τη διέλευση του ελληνοϊταλικού αγωγού – κατασκευή τοπογραφικών χαρτών του βυθού με τη συνδρομή υπερήχων, εκπόνηση ειδικής γεωφυσικής μελέτης στην οποία θα αποτυπωθούν στοιχεία για τη στρωματογραφία της γεωλογίας του πυθμένα ώστε να αποσαφηνιστεί αν υπάρχουν γεωλογικές μεταβολές ή σεισμικά ρήγματα, συγκέντρωση στοιχείων με συντεταγμένες για οποιοδήποτε καλώδιο (π.χ. της ΔΕΗ, οπτικές ίνες) ή ενδεχόμενο αρχαιολογικό ναυάγιο αλλά και γεωτρήσεις για τη λήψη δειγμάτων που θα δώσουν μια εικόνα για τη συμπεριφορά του εδάφους – με τον εκπρόσωπο της ΔΕΠΑ κ. Αντώνη Νάτσικα να αναφέρει ότι «Ανάλογα με τα υποθαλάσσια ευρήματα, μπορεί να αλλάξει και η χάραξη του αγωγού», συμπληρώνοντας πως το έργο της εταιρίας, λόγω της τουριστικής περιόδου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

Μάλιστα ο κ. Νάτσικας σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις που υπάρχουν εξαιτίας των αντιδράσεων των κατοίκων ανέφερε πως « Κινδυνεύει να χαθεί ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου, ένα έργο προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ και να περάσει από άλλο κράτος, λόγω των καθυστερήσεων από τις αντιδράσεις των κατοίκων στη Θεσπρωτία ».