«Η αποχή του β’ γύρου έχει και πολιτική χαρακτηριστικά. Εδώ έχουμε 30% συμμετοχή απ’ότι φαίνεται. Είναι φανερή η καταδίκη του δικομματισμού, γιατί ο δήμαρχος Αθηναίων βγαίνει με 30%. Στις εργατικές συνοικίες είμαστε δεύτερη δύναμη. Σημασία έχει να κινητοποιηθεί ο λαός» δήλωσε, μιλώντας στον Alter, o Θανάσης Παφίλης. Επιπλέον, τόνισε: «Γιατί έχουμε δύο γύρους; Τώρα η δεύτερη Κυριακή είναι εκβιασμός, γιατί βγαίνει κάποιος την α’ κυριακή με 20% και στη επόμενη με 50%».

Ads

«Είναι λάθος να προχωρούμε σε μονοσήμαντες ερμηνείες της αποχής» υποστήριξε μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο Άρης Σπηλιοτόπουλος.

«Σαφώς υπάρχει διαλεκτική σχέση μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Προσωπικά, δεν μου αρέσει η αποχή σαν στάση. Από την άλλη, αυτό οδηγεί σε απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος, των κομμάτων, των πολιτικών προσώπων και κυρίως της ίδιας της διαδικασίας» σημείωσε στο Mega, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας «τελειώνει η δυνατότητα αυτού του συντάγματος να δώσει επαρκείς απαντήσεις που αφορούν τους πολίτες σε θέματα σχετικά με την επάρκεια πολιτικών προσώπων. Τα παραδοσιακα κόμματα δεν μπορούν να αλλάξουν, ενώ υπάρχουν δομικές αδυναμίες και στα νέα, λόγω ότι είναι αντανακλάσεις των παλαιότερων. Άρα υπάρχουν δύο λύσεις: ή θα συνδεθούν τα παλιά κόμματα και με νέα πρόσωπα ή η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα θα υφίσταται χρόνο με το χρόνο μία φθορά, η οποία θα οδηγεί σιγά σιγά σε αποδιάρθρωση».

«Τα μηνύματα δόθηκαν την προηγούμενη Κυριακή, όμως η αποχή έχει πολλές ερμηνείες. Πρέπει να δούμε τις δικές μας ευθύνες αυτήν την Κυριακή. Πώς θα διαμορφώσουμε νέα κυβερνητική ελπίδα; Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ από μόνη της δεν θα αντέξει τα μέτρα που έχει βάλει» υποστήριξε από την πλευρά του ΣΥΝ, ο κ. Βίτσας.

Ads