Διάλογο ζητούν από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας οι αρτοποιοί προκειμένου να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, εν όψει, της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους που ζητά η κυβέρνηση και η οποία πρόσφατα ψηφίστηκε με νόμο στη Βουλή. Σήμερα μάλιστα οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Αρτοποιών θα έχουν συνάντηση με τον υφυπουργό, Σωκράτη Ξυνίδη.

Ads

«Ο νόµος για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων άρει όλους τους περιορισµούς που προσβλέπει η ισχύουσα αρτοποιητική νοµοθεσία και αυτό θα οδηγήσει σε δραµατικές εξελίξεις τον κλάδο, ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι και για την υγεία των καταναλωτών» προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος, καθώς πλέον το ψωμί θα μπορεί να πωλείται ακόμη και από καταστήματα μη υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να φτάσουν οι καταναλωτές στο σημείο να αγοράζουν ψωμί από άλλου τύπου καταστήματα χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις προστασίας της υγείας του καταναλωτή και επισημαίνουν ότι η απελευθέρωση δεν πρόκειται να μεταβάλει την τιμή του ψωμιού καθώς ήδη η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, έχει το φθηνότερο ψωµί στην ΕΕ και υπογραμμίζουν ότι παρά τις μεγάλες αυξήσεις σε αλεύρι, πετρέλαιο και ΔΕΗ, η τιμή του ψωμιού έχει παραμείνει σταθερή. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας προειδοποιεί ότι λόγω της ανόδου της τιμής των σκληρών αλεύρων, αρχής γενομένης από το επόμενο φθινόπωρο, είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Μείωση της κατανάλωσης του ψωμιού

Έρευνα της Marc για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος δείχνει μείωση κατά 27% στην κατανάλωση ψωμιού τα τελευταία δυο χρόνια στη χώρα, μείωση που δεν οφείλεται στην κρίση αλλά στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Την ίδια στιγμή, η τιμή του ψωμιού δεν θεωρείται βασικός λόγος μείωσης της κατανάλωσης, καθώς μόνο ένας στους δέκα καταναλωτές υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Πάντως οι φούρνοι έρχονται πρώτοι στις επιλογές των καταναλωτών για την αγορά ψωμιού, καθώς 9 στους 10 καταναλωτές αγοράζουν από εκεί το ψωμί τους κι όχι από τα σούπερ μάρκετ, με άξονα τη γεύση, την υγιεινή και τη φιλική εξυπηρέτηση. Σε ότι αφορά τους αρτοποιούς, οι τρεις στους τέσσερις ανέφεραν ότι σε σχέση με έναν χρόνο πριν ο τζίρος τους έχει μειωθεί. Το 67% μάλιστα αναμένει μέσα στους επόμενους 12 μήνες περαιτέρω μείωση τζίρου.

Ads