Ανίκανο εμφανίζεται το κράτος να εντοπίσει εκείνους που φοροδιαφεύγουν, εκτιμούν επτά στους δέκα πολίτες, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ). Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των εφοριακών υπαλλήλων, η υποστελέχωση των εφοριών και ο λανθασμένος προγραμματισμός πλήττουν τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων.

Ads

Οι μισοί πολίτες θεωρούν ότι σ’ ένα διεφθαρμένο κράτος η φοροδιαφυγή αποτελεί μία λογική αντίδραση, ενώ ποσοστό 9% δηλώνει διατεθειμένο να πάρει το ρίσκο της απόκρυψης των εισοδημάτων, αν και γνωρίζει ότι είναι πιθανόν να εντοπιστεί. Περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες ερωτηθέντες συμφωνούν ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί φαινόμενο παρακμής της κοινωνίας.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των εφοριακών υπαλλήλων καταγγέλλουν την υποστελέχωση των Εφοριών και το λανθασμένο προγραμματισμό για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων. Όπως επισημαίνουν, αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει οδηγίες στα ελεγκτικά κλιμάκια των Εφοριών και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων προκειμένου να διενεργούν σειρά φορολογικών ελέγχων, αυτό δεν είναι δυνατόν, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού, αλλά και τα προβλήματα συντονισμού μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών καθυστερούν το έργο των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, σε πολλές περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί επόπτες ελεγκτές, ωστόσο δεν υπάρχουν υπάλληλοι να διενεργήσουν τους φορολογικούς ελέγχους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα στοιχεία των διασταυρώσεων για την διενέργεια των ερευνών καθυστερούν σημαντικά, επηρεάζοντας το έργο των υπηρεσιών.

Ads

Σύμφωνα με τις σχετικές εντολές που έχει παράσχει το υπουργείο Οικονομικών, οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών πρέπει να θέσουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους ελέγχων ανά ημέρα, εβδομάδα και μήνα για το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2011, η πρόοδος των οποίων θα ελέγχεται κεντρικά και σε καθημερινή βάση από την Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων μέσω ειδικής εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.