Πάνω από 2.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση έχουν κατατεθεί τις δύο τελευταίες ημέρες στο Δημόσιο, μετά τις νέες ανατροπές στα εργασιακά και μισθολογικά δεδομένα που φέρνει από την 1η Οκτωβρίου το ενιαίο μισθολόγιο.

Ads

 

Οι περισσότερες αιτήσεις συνταξιοδότησης (περίπου 1.500), σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», έχουν υποβληθεί από τους εφοριακούς, οι οποίοι, ως υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στο μισθολογικό ρετιρέ του Δημοσίου και αναμένεται να πληγούν περισσότερο με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Περίπου 100.000 υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα βρίσκονται με τη συνταξιοδότηση στο χέρι.

 

«Τα πρωτόκολλα των υπηρεσιών από τις παραιτήσεις υπαλλήλων έχουν πάρει φωτιά», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) Θανάσης Τσακανίκας για να προσθέσει ότι «το κύμα φυγής στη σύνταξη είναι άνευ προηγουμένου».

Ads

 

Με επιστολή του προς συνολικά 389 φορείς που χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος έδωσε χθες μιας εβδομάδας για να του παρουσιάσουν στοιχεία για τον σκοπό λειτουργίας τους και το προσωπικό που απασχολούν. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημερώνοντας χθες την Κυβερνητική Επιτροπή, διευκρίνισε ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί θα αποστείλουν έως τη Δευτέρα τα σχέδια κυβερνητικών αποφάσεων που θα αφορούν την εργασιακή εφεδρεία, το πλεονάζον προσωπικό και την αναδιάρθρωση των φορέων.

 

Η κυβέρνηση στοχεύει, το αμέσως επόμενο διάστημα, όσοι από τους φορείς αυτούς αξιολογηθεί ότι έχουν πλεονάζον προσωπικό ή δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο να συγχωνευθούν, ακόμη και να καταργηθούν. «Στόχος μας είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από το κράτος προς τους πολίτες», αναφέρεται στην επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με την οποία ζητεί από τις διοικήσεις των φορέων απαντήσεις-εξπρές έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

 

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο κ. Πάγκαλος ζητά να ενημερωθεί για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, το ύψος των μισθών τους, τον αριθμό του προσωπικού και το μορφωτικό τους επίπεδο, τα έσοδα και τα έξοδα κατ’ έτος, τα στοιχεία ακινήτων ή εκμίσθωσης ακινήτων, πράξεις ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται ο φορέας και για ενδεχόμενη επιχορήγηση αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων.

 

Το νέο πακέτο των φορέων που χρηματοδοτούνται από το κράτος περιλαμβάνει όλα τα πανεπιστήμια, τα επιμελητήρια, πολλά ιδρύματα, μεγάλους οργανισμούς όπως ο ΟΑΕΔ, η Εθνική Σχολή Δικαστών, ο ΕΛΓΑ, ο Δημόκριτος, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, η Εθνική Βιβλιοθήκη, ο Οργανισμός Κτηματολογίου, Ομοσπονδίες Αθλητισμού, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Ωδείο Αθηνών, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών.

 

Καταργούνται 100 επιδόματα

 

Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Οκτωβρίου οδηγεί ουσιαστικά σε μείωση των αποδοχών από 7% έως και 53% σε ορισμένες περιπτώσεις. Περίπου 100 επιδόματα θα καταργηθούν, ενώ μένουν η οικογενειακή παροχή, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το επίδομα παραμεθόριων περιοχών και τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακών σπουδών, αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης).

Το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο θα κατατεθεί στη Βουλή, στις 3 Οκτωβρίου και εκτιμάται ότι θα μπλοκάρει τυχόν αυξήσεις στις συντάξεις που θα προκύψουν από τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών.

Αυτοί που θίγονται περισσότερο οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που λαμβάνουν επιδόματα ίσα με το 40-50% του βασικού μισθού τους.

Οι υπάλληλοι που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, που θα καθορίζονται με βάση συμβόλαια παραγωγικότητας ή αποδοτικότητας που θα υπογράφουν, θα καταβάλλονται επιπλέον «επιδόματα παραγωγικότητας». Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης του παραγόμενου έργου του υπαλλήλου.