Στη δημιουργία νέας Ανεξάρτητης Αρχής εξωδικαστικού συμβιβασμού, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει κάθε φορολογούμενος που αμφισβητεί τα αποτελέσματα των φοροελέγχων και την οικονομική ετυμηγορία των ελεγκτικών μηχανισμών, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Ads

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ των Νέων, η νέα αυτή Αρχή θα αποφασίζει μέσα σε διάστημα 90 ημερών για τις φορολογικές εκκρεμότητες, ενώ η προσφυγή σε αυτή έναντι της προσφυγής στη Δικαιοσύνη θα είναι σημαντικά πιο οικονομική.

Βασικό κίνητρο για την προσφυγή των φορολογουµένων στη διαιτησία θα είναι το µικρότερο ποσό προκαταβολής επί του προστίµου που έχει επιβληθεί έναντι της κλασικής προσφυγής στη ∆ικαιοσύνη, η οποία επίσης θα παραµένει ενεργή – αλλά ακριβότερη επιλογή.

Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, το ποσό της προκαταβολής που πρέπει να καταβάλλει ο φορολογούμενος για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αυξήθηκε στο 25% και με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αυξάνεται στο 50% (επί των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων που έχουν προκύψει από τον έλεγχο). Για την προσφυγή στη Διαιτησία το ποσό της προκαταβολής που θα απαιτείται υπάρχει εισήγηση να μειώνεται στο μισό (μεταξύ 20% και 30%).

Ads

Για την προσφυγή στη διαιτησία το ποσό της προκαταβολής που θα απαιτείται υπάρχει εισήγηση να µειώνεται στο µισό (µεταξύ 20% και 30%), ενώ και η επίλυση της διαφοράς σε διάστηµα έως 120 ηµερών εκτιµάται ότι θα λειτουργήσει υπέρ του νέου θεσµού για όσους πραγµατικά θέλουν να λύσουν τις φορολογικές τους διαφορές και δεν χρησιµοποιούν τις προσφυγές µόνο για να κερδίσουν χρόνο.