Ενστάσεις, διαφωνίες και επικρίσεις διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της οριακής κατάστασης στην οικονομία. Παρ’ ότι όλοι οι υπουργοί φέρεται να αναγνώρισαν την ανάγκη συστράτευσης πρώτα εντός υπουργικού συμβούλιου και κατόπιν συναίνεσης από πλευράς αντιπολίτευσης, δεν έλειψαν οι διαξιφισμοί.

Ads

Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές και δεν έλειψαν οι τριβές μεταξύ υπουργών, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να γίνεται δέκτης κριτικής από αρκετούς συναδέλφους του. Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να πρότεινε την κατάθεση σε ένα άρθρο των αρχών, της φιλοσοφίας και του πλαισίου του προγράμματος, ώστε να ψηφιστεί, και στη συνέχεια να υπάρξει δεύτερη ψηφοφορία με αναλυτικά τα μέτρα κατ’ άρθρο, έτσι ώστε η ψήφισή τους να γίνει και επί της αρχής και κατ’ άρθρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένταση υπήρξε μεταξύ του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε την ανάγκη να γίνει από πλευράς κυβέρνησης αυτοκριτική και να δοθούν εξηγήσεις στον λαό γιατί δεν εκπληρώθηκαν οι στόχοι στα έσοδα και στο φορολογικό. Υποστήριξε μάλλον, ότι το υπουργείο Οικονομικών επέδειξε «αλαζονική συμπεριφορά» απέναντι στις προτάσεις υπουργών και τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε μια δημοσιονομική κατοχή μετά το τεράστιο χρέος που παραλάβαμε».

«Δεν το δέχομαι. Έδωσα σε πολλούς σας εξηγήσεις. Έχουμε ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λύσουμε. Όλες οι προτάσεις θα αξιολογηθούν» φέρεται να απάντησε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών ενώ στο σημείο αυτό παρενέβη και ο Γιώργος Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι «όλες οι προτάσεις των υπουργών θα αξιολογηθούν». Στο θέμα των προτάσεων πάντως αναφέρθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας δεικτικά ότι «προτιμώ να κρατήσω αυτό που είπε ο πρωθυπουργός».

Ads

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, κ. Βενιζέλος μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, υποστήριξε ότι η αναφορά του περί «δημοσιονομικής κατοχής» αφορούσε στο τεράστιο χρέος που παρέλαβε η κυβέρνηση από τη ΝΔ, σε συνδυασμό με τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη. Επιπλέον υποστήριξε ότι μιλούσε για αλαζονική συμπεριφορά υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, διότι ενώ το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε για την ακίνητη περιουσία του δημοσίου τον Δεκέμβριο, μόλις πρόσφατα ετοιμάστηκαν τα σχετικά κείμενα.

«Έχουμε το άγχος τι θα πούμε στους έξω γιατί έχουμε πίεση, αλλά πρέπει να έχουμε το ίδιο άγχος και για το τι θα πούμε και στους μέσα γιατί έχουμε μια κοινωνία στην οποία αναφερόμαστε»
υποστήριξε ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες είχε εκφράσει ενστάσεις στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο.

«Αν δεν βγούμε με ενιαία φωνή από αυτή τη συνεδρίαση, τότε θα έχουμε λύσει το χειρόφρενο για χρεοκοπία»
επισήμανε η Άννα Διαμαντοπούλου ζητώντας από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να δώσει εξηγήσεις για τις αποκλίσεις. Η κ. Διαμαντοπούλου, επίσης τάχθηκε υπέρ του άμεσου συμψηφισμού των χρεών των ιδιωτικών επιχειρήσεων, της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά άμεσα και με κάθε τρόπο και υπέρ της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας από κοινού με την ΚΕΔ και την Κτηματολόγιο ΑΕ ακόμα κι αν χρειαστεί να υπάρχει μόνιμα υφυπουργός με αυτό το αντικείμενο στο υπουργείο Επικρατείας ή στο υπουργείο Οικονομικών.

Αιχμές για συναδέλφους του, άφησε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Ορισμένοι δίνουμε ανόρεχτες μάχες οπισθοφυλακής, όχι άλλες τέτοιες μάχες. Η γενιά μας μεγάλωσε μαζί με το ΠΑΣΟΚ, όλοι τώρα πρέπει να σώσουμε τη χώρα, αλλάζοντας τα πάντα. Αντιλήψεις, πρακτικές και το κίνημά μας» υποστήριξε. Επίσης φέρεται να πρότεινε την ίδρυση Επενδυτικής και Αναπτυξιακής Τράπεζας -στα πρότυπα της παλαιάς ΕΤΕΒΑ- με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια η οποία θα χρηματοδοτεί αναπτυξιακά προγράμματα και δίκτυα υποδομών. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε «σύσκολες αλλά κρίσιμες» τις αποφάσεις που ελήφθησαν, σημειώνοντας πως «ουσιαστικά αποφασίστηκε η αποσοβιετοποίηση του κράτους και η δημιουργία ενός νέου ισχυρού οικονομικού προτύπου με χαρακτηριστικά του την εξωστρέφεια, τον δυναμισμό και την καινοτομία».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ραγκούσης, άφησε αιχμές για τη λίστα του Θόδωρου Πάγκαλου με τους υπό συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμούς. Ο κ. Ραγκούσης είπε πως αν του δοθεί εντολή θα φέρει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, πρόσθεσε όμως πως δεν θα ήθελε ο ίδιος να το κάνει γιατί ο νόμος «είναι πολύ κατώτερος των προσδοκιών των πολιτών». Η σχετική λίστα φέρεται να περιλαμβάνει μόνον 28 οργανισμούς και η υλοποίησή της να προβλέπει ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, ανέφερε, ότι «δεν νομίζει πως μπορεί να αντέξει κανείς αν αγγιχτούν θέματα εθνικής κυριαρχίας ή συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, ενώ τάχθηκε υπέρ της εθνικής συνεννόησης για το Μεσοπρόθεσμο».

«Να πάμε πιο δυναμικά και όπου είμαστε έτοιμοι με τις αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουμε αμέσως και να προσδιοριστεί το ποσοστό επί τοις % που θα διατεθεί για κάθε ΔΕΚΟ» φέρεται να υποστήριξε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, προσθέτοντας ότι αν τυχόν ζητηθούν εγγυήσεις θα μπορούσαν να δοθούν επί μελλοντικών εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, αλλά όχι επί της δημόσιας περιουσίας.