Σημαντική άνοδο καταγράφει τόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη συμφωνία στήριξης της ευρωζώνης και του ευρώ, στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ε.Ε. Παράλληλα, το ευρώ ενισχύεται και τα spread Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας σημειώνουν σημαντική πτώση.

Ads

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.779,30 μονάδες, σημειώνοντας εντυπωσιακά κέρδη σε ποσοστό 9,13%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 332,021 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατάγραψε ανώτερη τιμή στις 1.796,38 μονάδες, όταν σημείωνε κέρδη έως και 10,18%.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX στην Γερμανία σημειώνει κέρδη 4,94%, στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 8,83%, στην Ισπανία ο δείκτης IGBM κερδίζει 0,71% και στην Πορτογαλία ο δείκτης PSI20 ενισχύεται κατά 6,84%. Τα ασιατικά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν επίσης με το Τόκιο να κλείνει ενισχυμένο κατά 1,60%, το Σίδνεϊ κατά 2,35% και η Ταϊπέι κατά 1,29%.

Εντυπωσιακή άνοδος σημειώνεται σήμερα και στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ κατά το άνοιγμά του. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο 332,61 μονάδων η 3,2% στις 10.713,06 μονάδες . Ο δείκτης Standard&Poor’s 500 σημειώνει άνοδο 36,31 μονάδες η 3,27% στις 1.147,19 μονάδες και ο Νasdaq άνοδο 98,43 μονάδες η 4,34% στις 2.364,07 μονάδες.

Ads

Ως προς το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, υποχωρεί στις 545,1 μονάδες βάσης, από τις 1.091 μονάδες βάσης την προηγούμενη Παρασκευή. Αλλά και το πορτογαλικό δεκαετές ομόλογο υποχωρεί στις 360 μονάδες βάσης από 385 την προηγουμένη Παρασκευή, το ισπανικό δεκαετές ομόλογο βρίσκεται στις 142 μονάδες βάσης από 170 και το ιταλικό δεκαετές ομόλογο στις 112,6 μονάδες βάσης από τις 154 μονάδες βάσης την παρελθούσα Παρασκευή.

Σημαντική είναι και η ενίσχυση του ευρώ, το οποίο αναρριχήθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 18μηνών έναντι του ιαπωνικού γιεν, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά κέρδη έως και 3,7%. Το ευρώ παρουσίασε άνοδο 1,9% έναντι του δολαρίου, διαμορφούμενο στην ισοτιμία των 1,2929 δολαρίων και μείωσε τις απώλειες του σε 9,4% από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με αναλυτές, το πακέτο που αποφάσισε το Ecofin προκάλεσε σοκ και δέος στις αγορές και λειτούργησε αποτρεπτικά για κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά του ευρώ και των ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης. Οι κ.κ. Jaques Cailloux και Silvio Perruzo, αναλυτές της Royal Bank of Scotland, σημείωσαν ότι η μεγάλης κλίμακας δράση της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την εκτόνωση της κρίσης που απειλεί την Ευρωζώνη.

Στην αποθάρρυνση των κερδοσκόπων συνέβαλε ιδιαίτερα η απόφαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ή ιδιωτικών ομολόγων, απόφαση που θα σταθεροποιήσει τα επιτόκια των ομολόγων στις χώρες της Ευρωζώνης. Επίσης, η ΕΚΤ αποφάσισε να προσφέρει χωρίς ποσοτικό όριο ρευστότητα εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας στις τράπεζες της Ευρωζώνης, με ενέχυρο ομόλογα που θα δώσουν οι τράπεζες.

Η διαδικασία της παγκόσμιας ανάκαμψης είναι ανισομερώς κατανεμημένη, αλλά είναι «βέβαιη και κάτι περισσότερο από βέβαιη» δήλωσε σήμερα ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, μετά την προγραμματισμένη συνάντηση κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών στη Βασιλεία της Ελβετίας. Όπως δήλωσε η διαδικασία της ανάκαμψης είναι «διατηρήσιμη», αλλά διαθέτει διαφορετικές ταχύτητες ανά την Υφήλιο, με τις αναδυόμενες αγορές να παρουσιάζουν στοιχεία καλύτερα του αναμενομένου.

Ο Τρισέ πάντως προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει έδαφος εφησυχασμού και παρέμεινε «επιφυλακτικός» και «σώφρων», καθώς οι κίνδυνοι καιροφυλακτούν στο σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και των πληθωριστικών πιέσεων σε ορισμένες οικονομίες.

Ο διοικητής της ΕΚΤ σχολίασε και την απόφαση αγοράς κρατικών ομολόγων, τονίζοντας ότι «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι εντελώς ανεξάρτητο. Η απόφαση αυτή είναι απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και δεν ήταν το αποτέλεσμα κανενός είδους πίεσης». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως σχετικά με τις αγορές ομολόγων. «Δεν θα σας πω τίποτα. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει σχετικά με το πεδίο εφαρμογής των παρεμβάσεων. Στο στάδιο αυτό θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Είναι μία “ευρώ- επιχείρηση”, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί» τόνισε σχετικά με τις αγορές ομολόγων, ενώ σχολιάζοντας το αν υπήρξε ομοφωνία από το δ.σ. της ΕΚΤ, σχετικά με την απόφαση της Τράπεζας να προχωρήσει σε αγορές κρατικών και άλλων ομολόγων, είπε ότι «Σε ορισμένες από τις αποφάσεις υπήρξε ομοφωνία, δεν θα δώσω λεπτομέρειες, και σε άλλες υπήρξε συντριπτική πλειοψηφία. Σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων είχαμε συντριπτική πλειοψηφία».

«Η Ε.Ε. ανέλαβε αποφασιστική δράση κατά των κερδοσκόπων που επιτίθενται στο ευρώ και το γεγονός αυτό βοηθά τη ψυχολογία των αγορών» δήλωσε στο Reuters ο Κλάους Βίενερ, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Generali Investments.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από τις Βρυξέλλες, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η απόφαση του Ecofin για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης θα διασφαλίσει πως «οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης του ευρώ θα αποτύχει».

Aναφερόμενος ειδικότερα στις αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης την Παρασκευή και του Ecofin (χθες), ο Ζ. Μ. Μπαρόζο είπε ότι σε διάστημα 48 ωρών η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία που διασφαλίζει μια συντονισμένη, ταχεία και αποτελεσματική απάντηση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος της ευρωζώνης.

Ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαιρέτισε την «πολύ θετική συμφωνία», η οποία επιτεύχθηκε τη νύκτα για την υποστήριξη, εάν χρειασθεί, του ευρώ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή θα σημάνει και το «τέλος της μάχης» κατά των κερδοσκόπων. «Ηδη οι ασιατικές αγορές ανταποκρίνονται με πολύ θετικό τρόπο, άρα ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε την ενίσχυση του ευρώ» δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες είναι «έτοιμες να επιταχύνουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δεδομένης της ανάγκης καλύτερου συντονισμού και επίβλεψης των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη».

Moody’s: Με νέα υποβάθμιση «απειλεί» την Ελλάδα

Πιθανή θεωρεί την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία junk, που αφορά ομόλογα συνήθως χαμηλής ποιότητας και υψηλού ρίσκου εντός των επόμενων 4 εβδομάδων ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, ο οίκος ελπίζει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και πιθανότατα θα υπάρχει σημαντική αλλαγή. «Μάλλον θα υποβαθμιστεί στην κατηγορία junk με πιθανότερη αξιολόγηση γύρω από το Baa, ενώ τώρα είναι στο Α3».