Κάθε άλλο παρά θερμή ήταν η υποδοχή των διορισθέντων διοικήσεων στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, από τους εργαζόμενους.

Ads

Στην Αθήνα επίσκεψη πραγματοποίησε ο κ. Πανέτσος, διορισθείς πρόεδρος του ΔΣ για να πει στους εργαζόμενους ότι θα ήθελε το Μουσείο να κάνει περισσότερες δράσεις.

Σύμφωνα με το forum για την υπεράσπιση των δημόσιων μουσείων, στην ερώτηση των εργαζόμενων αν εννοεί γάμους και βαφτίσεις (καθώς όλες τις άλλες επιστημονικές, καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές δράσεις τις πραγματοποιεί ήδη το Βυζαντινό Μουσείο εδώ και πολλά χρόνια) η απάντησή του ήταν καταφατική: «Γιατί όχι», απάντησε ο κ. Πανέτσος.

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης σχεδιαζόταν να συνεδριάσει πανηγυρικά το νέο ΔΣ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας.

Ads

Η έγκαιρη κινητοποίηση των εργαζόμενων από όλη τη Θεσσαλονίκη ματαίωσε τον σχεδιασμό.

Ετοιμοι για μάχες χαρακωμάτων είναι οι εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης των νέων Δ.Σ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το agonaskritis.gr.

Η ανάθεση της προεδρίας του μουσείου στον πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκη αλλά και η περίληψη του προέδρου της Aegean Ευτύχη Βασιλάκη στη σύνθεση του οργάνου εκλαμβάνονται από τους εργαζόμενους ως «συμβολισμοί» για την εμπορευματοποίηση των δημόσιων μουσείων.

Σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα «Πατρίς» ο κ. Γρυσπολάκης ρωτήθηκε για τον αγώνα των εργαζομένων του Μουσείου Ηρακλείου κατά της μετατροπής του σε ΝΠΔΔ και απάντησε: «Οι αντιδράσεις δεν έχουν βάση καταρχάς. Μου θυμίζουν τις αντιδράσεις για τη δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού».

Με ειρωνική διάθεση οι εργαζόμενοι εξέδωσαν ανακοίνωση για τον κ. Γρυσπολάκη την οποία τιτλοφορούν «Λαλίστατος» και μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Δυστυχώς ο κ. “πρόεδρος”, πριν αλέκτορα φωνήσαι, έσπευσε να διαβεβαιώσει τους εργαζομένους ότι οι διεκδικήσεις τους “καταρχάς δεν έχουν βάση”.

Αλήθεια, εκπληκτική μέθοδος ειλικρινούς προσεγγίσεως των εργαζομένων του ΑΜΗ! Στη συγκεκριμένη, εξοργιστικά υποτιμητική πρόκληση, οφείλουμε να ενημερώσουμε τον νεοδιορισθέντα ότι καταρχάς η αντίληψη που θεωρεί μονόδρομο τη συστηματική εκποίηση ΚΑΙ των πνευματικών θεσμών και ιδρυμάτων αυτής της χώρας, με λανθάνοντα σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί τη μοναδική λύση, εφόσον εδράζεται σε ιδεολογικές αγκυλώσεις οι οποίες ναι μεν μπορεί να εκφράζουν τον νεοδιορισθέντα “πρόεδρο”, αλλά ενδέχεται να μην εκφράζουν τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, μεταξύ αυτών και των εργαζομένων όλων των κλάδων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου».

»Οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κ. “πρόεδρο”», αναφέρουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, «ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να απαντήσει γιατί μια ολόκληρη τοπική κοινωνία συμπαραστέκεται εγγράφως και πρακτικώς στις δικαιολογημένες αγωνίες των εργαζομένων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου για το αδιέξοδο των πρακτικών της νυν ηγεσίας ενός εξαρθρωμένου και εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντος ΥΠΠΟΑ. Είναι η ίδια αυτή κοινωνία που βίωσε έκπληκτη την επαίσχυντη πράξη διορισμού ενός τέτοιου συμβουλίου, στα “χωστά χωστά”, όπως λένε οι Κρητικοί, την κατανυκτική βραδιά της Μεγάλης Πέμπτης, βιώνοντας απρόσμενα το “σήμερον κρεμάται επί ξύλου” αμφίσημα και πολλαπλώς μεθερμηνευόμενο…».