Σε πλήρη εξέλιξη, από τις 15:00, βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των δανειστών στις Βρυξέλλες. Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αλλά και ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι σημαντικές.

Ads

Η ίδια πηγή σημείωσε πως οι αντιρρήσεις των δανειστών εστιάζουν κυρίως στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων αλλά και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία, επισημαίνοντας ότι το μείζον πρόβλημα έγκειται όχι μόνο στο ότι δεν δέχονται αυτές τις προτάσεις, αλλά και στο ότι απορρίπτουν διάφορες μορφές ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά. Αντίθετα, η πρόταση των δανειστών – με σφαγίδα ΔΝΤ – προβλέπει μείωση συντάξεων και πρόσθετες αυξήσεις σε ΦΠΑ. 

Σημειώνεται πως η πρόταση των δανειστών απορρίφθηκε άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν την αναχώρησή του για Βρυξέλλες, δήλωσε πως με τη στάση τους οι δανειστές «ή δεν θέλουν συμφωνία ή εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα». Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης έκανε λόγο για «παράλογη» πρόταση, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε δεικτικά: «Έκοψαν άγρια μισθούς-συντάξεις, τριπλασίασαν την ανεργία, προκάλεσαν ύφεση 25%. Βρίσκουν όμως, “υφεσιακή” την φορολόγηση του πλούτου.Ντροπή!». 

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την πρόταση των δανειστών, η οποία εστάλη στις 5 τα ξημερώματα, δήλωσαν πως «είναι μια εξαιρετικά σκληρή πρόταση», κάνοντας λόγο για βαρβαρότητα. Ενδεικτικό είναι πως ζητούν «μείωση των συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση στις εισφορές για τους εργαζομένους και μείωση εισφορών για τους εργοδότες, καθώς και ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% με παράλληλη μείωση της έκτακτης εισφοράς για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις».

Ads

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, όπως ανέφεραν πηγές από την Ελλάδα, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως είναι αισιόδοξος ότι τελικά οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία εντός των επόμενων 48 ωρών. Όπως είπε ο ίδιος οι τρέχουσες προτάσεις είναι απαράδεκτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Αθήνα επιμένει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οι δανειστές, αντέτεινε, αρνούνται τη συζήτηση για το χρέος και επιμένουν στην επίτευξη συμφωνίας βάσει της λίστας μεταρρυθμίσεων.