Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ώστε να οδηγήσει τη χώρα στις 25 Ιουνίου σε εκλογές.

Ads

Aμέσως μετά την ορκωμοσία του ο Ιωάννης Σαρμάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παραλάβει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Καλή δύναμη στα καθήκοντά σας» ευχήθηκε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της τελετής παραλαβής- παράδοσης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι παραδίδει έναν «ογκώδη φάκελο με χρήσιμα στοιχεία για τα υπουργεία και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», ενώ υποστήριξε επίσης ότι «το επιτελικό κράτος διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του κράτους, χωρίς κενά».

Ο Ιωάννης Σαρμάς από την πλευρά του στάθηκε στον ρόλο της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναφορικά με τη διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Ads

«Η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια κυβέρνηση υπηρεσιακή θα εφαρμόσει τους νόμους μέχρι να επιστρέψει ο φυσικός δικαιούχος σύμφωνα με τη λαϊκή βούληση» πρόσθεσε.

Τι γίνεται με την στελέχωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία “κλειδιά” και θα βοηθήσουν τον κ. Σαρμά να φθάσει έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Η τελική επιλογή ανήκει στον ίδιο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ενώ παρά τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις και αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, ενώ στο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Αλκιβιάδης Στεφανής, στρατηγός εν αποστρατεία. Για το υπουργείο Εξωτερικών προορίζεται ο Πρέσβης και έμπειρος διπλωμάτης, Βασίλης Κασκαρέλης. Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο υπουργείο Παιδείας πιθανότατα θα τοποθετηθεί ο Χρήστος Κίττας, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και παλιός γνώριμος σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, από το 2012 όταν είχε αναλάβει το υπουργείο Υγείας, το οποίο περνά, έστω και προσωρινά, στην Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η οποία φέρεται να έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού, ακούγεται ως επικρατέστερο όνομα ώστε να το αναλάβει, ο Γιώργος Κουμεντάκης. Τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου θα αναλάβει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ηλίας Σιακαντάρης.

Στο Πολιτικής Προστασίας φαίνεται πως «κλειδώνει» ο νυν υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, ενώ την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ακούγεται πως θα αναλάβει ο νυν υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρος Πελαγίδης.

Παράλληλα, ο καθηγητής Νομικής, Φίλιππος Σπυρόπουλος ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας (‘08-’14), Ελένη Λούρη, να ακούγεται για το υπουργείο Ανάπτυξης.