Εκτεθειμένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την κατοχύρωση του εμπορικού όρου «Τουρκικό Αιγαίο» (Turkaegean), από την Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), καθώς καθυστέρησε μήνες για να αντιδράσει στις κινήσεις της Άγκυρας που ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν.

Ads

Συγκεκριμένα, όλα άρχισαν ήδη από τον Ιούλιο του 2021, όταν η EUIPO -αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων- δέχτηκε την τουρκική αίτηση για παντεντάρισμα του «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς. 

Ο όρος θα χρησιμοποιείται για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών. Ωστόσο αυτό εγείρει σοβαρούς κινδύνους, καθώς η απόφαση ανοίγει ένα «παράθυρο» στην Άγκυρα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως έξτρα «εργαλείο» για τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

► Διαβάστε επίσης: Turkaegean: Η Τουρκία κατοχύρωσε στην ΕΕ τον όρο «Τουρκικό Αιγαίο»

Ads

Στο έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM (EU Τrade Μark – τη διαχείριση της οποίας έχει η EUIPO) φαίνεται ότι ο όρος έχει γίνει δεκτός, ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, και με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031. Δηλαδή εδώ και επτά μήνες όλα είχαν τελειώσει δίχως να υπάρχει αντίδραση της Αθήνας.

«Υπό συνθήκες ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο το εμπορικό σήμα turkaegean είναι επιθετικό και απαράδεκτο ότι έγινε αποδεκτό από την Ε.Ε. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή παραλείψεις της ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οικονόμου: Δεν πρόκειται για ευρωαπόφαση αλλά για απόφαση ιδιωτικού γραφείου

Μετά τις αντιδράσεις για την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Μιλώνας στον ΣΚΑΙ την Τρίτη 28 Ιουνίου εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προσβάλει την κίνηση της Άγκυρας να κατοχυρώσει τον όρο Turkaegean για εμπορική χρήση εντός της ΕΕ.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η κίνηση αυτή της Τουρκίας δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα και πολύ σύντομα θα υπάρξει απάντηση από ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε πως «θα υπάρξει προσφυγή και θα προσβάλουμε την κίνηση αυτή», σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για αναγνώριση της ΕΕ αλλά για απόφαση ενός ιδιωτικού γραφείου στην Μαδρίτη σχετικά με τα εμπορικά σήματα.

«Θα κινηθούμε και θα προσβάλουμε αυτή την απόφαση» είπε ο κ. Οικονόμου σημειώνοντας πως το πως θα αποκατασταθεί η τάξη όπως και έγινε με την απόφαση των ΗΠΑ να μην δεχθούν να αναγνωρίσουν τον συγκεκριμένο όρο ούτε την χρήση του.

Β. Κικίλιας: Θα προσβάλουμε την απόφαση

Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στο θέμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ είπε πως «η Ελληνική Κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια σε αυτή τη διαδικασία. Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια. Η χώρα μας θα κινηθεί νομικά και στα ευρωπαϊκά φόρα, θα υπερασπίσει τη θέση της στην Αμερική και σε όλες τις χώρες».

«Αυτή η κίνηση αντίκειται στην ηγεσία τους και στον τρόπο με τον οποίον χειρίζονται τα πράγματα, καθώς οι Τούρκοι ταξιδιώτες και τουρίστες έχουν γεμίσει τα ελληνικά νησιά, τη Μυτιλήνη και την Κω και τη Χίο και τη Σάμο και ψηφίζουν Ελλάδα. Οπότε αυτό ίσως θα έπρεπε να το σκεφτούν οι έχοντες τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τις ανάλογες συμπεριφορές» τόνισε ο κ. Κικίλιας.