Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δ.Ε.Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά παρουσιάζει συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ η μάχη με τις φλόγες αναμένεται να είναι ολονύκτια. «Κλειδί» για την αντιμετώπιση της κατάστασης αποτελεί η ένταση των ανέμων.

Ads

Όπως αναφέραν πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην Εύβοια προκάλεσε ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη, ενώ οι φλόγες πολιόρκησαν τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Και τα τρία χωριά εκκενώθηκαν με εντολή της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι και από τον οικισμό Πλατανιά.

Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά κατευθύνονται νότια, νοτιοδυτικά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το μέτωπό της φτάνει τα 11 χιλιόμετρα.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του egnomi.gr, η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει αυτοκίνητα και αγροικίες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως να έχουν καεί και εξοχικά σπίτια, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να προσεγγίσουν, αφού έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στην περιοχή.

Η φωτιά έχει ήδη κάψει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής.



Παράλληλα, ζητήθηκε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, με την Ιταλία αλλά και την Κροατία να στέλνουν άμεσα αεροσκάφη για να βοηθήσουν στην πυρόσβεση.

Ταυτόχρονα, στο νοσοκομείο Χαλκίδας μεταφέρθηκε προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, πυροσβέστης που έδινε από χθες μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άτυχος πυροσβέστης έχει υποστεί εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την ηγεσία και τα στελέχη της Πυροσβεστικής, για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών και ιδιαίτερα για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια. Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων και ευχαρίστησε προσωπικά τις γυναίκες και τους άνδρες που συντονίζουν τη μάχη κατά των πυρκαγιών. Επίσης, είδε από κοντά και το χώρο όπου ξεκίνησε να λειτουργεί το κέντρο αποστολής μηνυμάτων έγκαιρης προειδοποίησης «112».

Στις δηλώσεις του, διαβεβαίωσε πως γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και επισήμανε ότι έχει υπάρξει απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. «Με τη βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα» ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, στην Εύβοια μετέβη και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Γιάννη Ραγκούση και τον βουλευτή Ευβοίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλη Αποστόλου.

Επιπλέον, στο μέτωπο βρέθηκε και κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και βουλευτή Εύβοιας.

(Φωτό από το egnomi.gr)