Κατά 5% ακρίβυνε το ψωμί τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η ξέφρενη άνοδος της τιμής του σίτου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής, την Δευτέρα, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, ανοίγει μια ζοφερή προοπτική για τις παγκόσμιες προμήθειες, απειλώντας με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ads

Σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, η τιμή για ένα κιλό ψωμί τύπου «χωριάτικο» έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ, ενώ στα πιο εξεζητημένα είδη, π.χ. ψωμί με προζύμι, η τιμή του κιλού έχει αγγίξει τα 3,50 ευρώ. Την ίδια ώρα, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα, τσουρέκια, πίτες και κουλούρια έχουν ακριβύνει πάνω από 10% σε σχέση με πέρσι.

Το μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ψωμιού, από 275 ευρώ πήγε κοντά στα 420 ευρώ, σημειώνουν οι αρτοποιοί, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αυξημένοι κατά 60%.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η άνοδος των τιμών σε βασικές πρώτες ύλες όπως το φοινικέλαιο, η βρώμη, το καλαμπόκι και το γάλα που φέρνουν  νέο κύμα ακρίβειας στο σύνολο των επεξεργασμένων και μη τροφίμων.

Ads

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που ο λογαριασμός για τα είδη διατροφής είναι πλέον 11% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι, με την κυβέρνηση να μην σκέφτεται νέα μέτρα στήριξης.

Επίσης, νέα άνοδος κατά 35% που καταγράφουν οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων τον Μάρτιο, ενώ το κόστος παραγωγής – όπως στην κτηνοτροφία κατά 26,5% τον ίδιο μήνα – παραπέμπουν σε νέες ανατιμήσεις στα ράφια και, φυσικά, νέα μείωση της κατανάλωσης στα βασικά είδη διατροφής.

Για παράδειγμα, τον Απρίλιο καταγράφηκε στα σούπερ μάρκετ υποχώρηση 7% – 8%, στις πωλήσεις, παρά το γεγονός ότι αφορούσε την εορταστική περίοδο του Πάσχα.