Η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι και στα Βίλια Αττικής, σε δασική έκταση, φαίνεται πως έχει λάβει ήδη μεγάλες διαστάσεις, ενώ οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. 

Ads

Η φωτιά ισοπεδώνει ένα πλούσιο και παρθένο πευκοδάσος από τα Βίλια και τον Κιθαιρώνα έως τις παρυφές του Όρους Πατέρα όπου πλέον κατευθύνεται και έχει εισέλθει με νοτια-νοτιοδυτική κατεύθυνση προς Μάνδρα ή Νέα Πέραμο εξαιτίας των ισχυρών βόρειων και βορειοανατολικών ανέμων.

Ήδη έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε 6 οικισμούς και συγκεκριμένα στον Άγιο Γεώργιο και το Παλαιοχώρι, την Αγία Παρασκευή, το Κρύο Πηγάδι, το Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι. Με μήνυμα που εστάλη πριν λίγο από το 112, οι κάτοικοι ενός ακόμη οικισμού, του Βενίζα, καλούνται να εκκενώσουν προς τα Μέγαρα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν και να επιχειρήσουν οι επίγειες δυνάμεις στις απρόσιτες πλαγιές και χαράδρες στα Βίλια, αφού όπως επισημαίνουν ουδέποτε έγιναν έργα στην περιοχή για την διάνοιξη ζωνών και δασικών δρόμων ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν. Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις και περιουσίες, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ads

Όλη η προσπάθεια κατάσβεσης γίνεται από αέρος αλλά είναι αδύνατον να μπορέσει να δώσει αποτελέσματα, λόγω και των ανέμων και της σφοδρότητας καύσης του συγκεκριμένου πύρινου μετώπου, με την νύχτα να πλησιάζει, όπου προβλέπεται καταστροφή.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδό Αγίου Γεωργίου από τον οικισμό Παλαιοχώρι προς τον Άγιο Γεώργιο, στην Ανώνυμη οδό (Συνέχεια οδού Αγίου Γεωργίου) από την Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων (ταβέρνα “Κρύο Πηγάδι”) προς τον οικισμό Άγιο Γεώργιο. Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από το Πόρτο Γερμενό προς Βίλια, στην Ανώνυμη οδό από τον οικισμό Άγιο Νεκτάριο προς Πόρτο Γερμενό και στην Επαρχική Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από την Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών προς τα Βίλια.

Καλύτερη εικόνα στην Λαυρεωτική

Σοβαρές διαστάσεις είχε λάβει νωρίτερα η πυρκαγιά στον Δήμο Λαυρεωτικής, με τις αρχές να ζητούν αρχικά μέσω SMS από το 112 την εκκένωση του οικισμού Μαρκάτι, ενώ λίγο αργότερα κάτι ανάλογο συνέβη και με τους οικισμούς Συντερίνα Κερατέας, Δημολάκι και Άγιο Κωνσταντίνο.

Η φωτιά εξαπλώθηκε σύντομα και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, προς όλες τις πλευρές ενώ έχει εισχωρήσει και εντός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είχε ξεσπάσει σε δύσβατο σημείο σε χαράδρα κι έλαβε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα απεγκλωβίστηκε μία ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα, η οποία αγνοείτο για αρκετή ώρα στην περιοχή.

Μάλιστα ο δήμαρχος Λαυρεωτικής δήλωσε ότι έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον 10 σπίτια. Παράλληλα, ανέφερε ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς υπάλληλος του δήμου είδε ενα λευκό όχημα να βάζει φωτιά σε κάδους στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, είπε ότι η φωτιά μεταφερόταν πολύ γρήγορα από τις ριπές του αέρα. Κάλεσε τον κόσμο να μην πηγαίνει στο σημείο γιατί δυσκολεύει το έργο της πυροσβεστικής. Κάλεσε επίσης τους πολίτες ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται να κατευθύνονται είτε προς Λαύριο, είτε προς Ανάβυσσο.

Στην περιοχή πνέουν επίσης δυνατοί άνεμοι και γίνεται τεράστια προσπάθεια να μπορέσουν από την Πυροσβεστική να περιορίσουν όσο το δυνατό περισσότερο το μέτωπο πριν πέσει το σκοτάδι. Αυτή την στιγμή πάντως σε γενικές γραμμές το μέτωπο παρουσιάζει ελαφρώς καλύτερη εικόνα αλλά όχι σε βαθμό εφησυχασμού.

Στην περιοχή έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Παλαιά Λ. Κερατέας-Λαυρίου από την Γέφυρα Αδάμ, στην Λ. Λαυρίου-Καμαρίζης από την περιοχή των εργατικών κατοικιών προς τον οικισμό Άγιο Κωνσταντίνο, στην Λ. Λαυρίου-Καμαρίζης από τον οικισμό Συντερίνα προς τον οικισμό Άγιο Κωνσταντίνο και στην Λ. Λαυρίου και Παλαιά Λ. Λαυρίου.