«Στην Εξεταστική Επιτροπή δεν ήρθε κανένας εμπλεκόμενος, όπως θα έπρεπε και όπως ζητήσαμε. Τους προστάστευσε η κυβέρνηση. Να ζητήσετε να τους δείτε… Οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι προσωπικό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας». Αυτό ζήτησε επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης από την Εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στην οποία κλήθηκε σήμερα να καταθέσει για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει σημαντικότατο ζήτημα, παρά την υποβάθμισή του από την ελληνική κυβέρνηση.

Ads

Ο Ν. Ανδρουλάκης δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων από τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και χαρακτήρισαν το σκάνδαλο «νοσηρό», οι οποίες αφορούσαν το ρόλο και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, την έρευνα για την εταιρία Intellexa, την καταστροφή του φακέλου του και άρα των αποδείξεων, τη στάση των αρχών της ελληνικής Δικαιοσύνης και το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής.

«Τι κάνει η εισαγγελία για την καταστροφή του φακέλου σας;», «Τι συνέβη με την Εξεταστική Επιτροπή;», «Παραδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση ότι είναι πίσω από αυτό;», «Υπήρξε εις βάθος έρευνα για την εταιρία Intellexa;», ήταν ενδεικτικά κάποιες από αυτές.

«Δεν έγινε καμιά έρευνα για την εταιρία Intellexa, δεν γνωρίζω ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρέπει να τα πει που γνωρίζει, όπως πρέπει να πει και γιατί με παρακολουθούσε» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ads

«Στην Εξεταστική Επιτροπή ήρθε μόνο ένας εκπρόσωπος της Krikel, η οποία αγοράστηκε 5.000 ευρώ, επί ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε 1 εκατομμύριο και με απευθείας ανάθεση από τη ΝΔ, τής δόθηκαν 9 εκατομμύρια ευρώ. Δεν ήρθε ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, δεν ήρθε κανένας εμπλεκόμενος υπουργός, όπως είχαμε ζητήσει. Τους προστάτευσε όλους η κυβέρνηση, και τις εταιρείες και τους υπεύθυνους», επισήμανε, ζητώντας από τα μέλη της Επιτροπής όταν έρθουν για την υπόθεση στην Αθήνα, να ζητήσουν να τους δουν.

Σε ό,τι αφορά το λόγο της παρακολούθησής του και την απάντηση που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει. Αλλάζει απόψεις σαν τα πουκάμισα. Στην αρχή είπε ότι είναι εθνικός λόγος, μετά είπε ότι δεν γνωρίζει. Είναι πολιτικός ή εθνικός ο λόγος; Αν ήταν εθνικός, ή αν δεν γνώριζε γιατί καρατόμησε τους υπεύθυνους που είχε ορίσει; Πρέπει να απαντήσει. Ο νυν διοικητής της ΕΥΠ είπε ότι είναι παράνομο να πάω να ενημερωθώ από την ΕΥΠ, όπως επιχειρηματολογεί η κυβέρνηση. Δεν θα παρανομήσω. Να απαντήσει επίσημα και δημόσια ο πρωθυπουργός».

Σχετικά με την καταστροφή του φακέλου του, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτής, είπε πως ο φάκελός του «έπρεπε να καταστραφεί γιατί ήταν η απόδειξη και του λόγου της παρακολούθησης», επισημαίνοντας ότι «η όποια παρακολούθηση από την ΕΥΠ ισχύει για 2 μήνες. Μετά πρέπει αν ο λόγος εξακολουθεί να ισχύει να δικαιολογήσει παράταση. Οι εκλογές λοιπόν του ΚΙΝΑΛ πήραν τότε παράταση λόγω του αιφνίδιου θανάτου της προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά, οπότε προφανώς πήρε παράταση και η παρακολούθησή μου. Έτσι, το αρχείο έπρεπε να καταστραφεί γιατί έπρεπε να δικαιολογήσει την παράταση της παρακολολούθησης, αφού ο λόγος δεν ήταν εθνικός». 

Για την αντίδραση της ελληνικής Δικαιοσύνης και της εισαγγελίας στην καταστροφή του φακέλου του, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε πως δεν έχει καθαρή άποψη για το τι συμβαίνει με την έρευνα των αρμόδιων Αρχών.

Κλείνοντας, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε τη συνδρομή της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη διαφάνεια και δικαιοσύνη στην υπόθεση, πίσω από την οποία κατήγγειλε «σκοτεινές και δόλιες πρακτικές κάποιων ολιγαρχών και πολιτικών τους».

image 

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής ξεδιπλώθηκε το διπλό σκάνδαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη: η κατασκοπεία σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη (αλλά και του Θανάση Κουκάκη) και η προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης» δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος ήταν στην Επιτροπή.

Και πρόσθεσε: «Οι ευρωβουλευτές από όλες τις δημοκρατικές ομάδες -η ακροδεξιά απείχε και πάλι επιδεικτικά από τη διερεύνηση- εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στα θύματα. Θλιβερή εξαίρεση, ο -μοναδικός, κανείς άλλος δεν αναλάμβανε την ευθύνη- εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετέφερε «γραπτές ερωτήσεις» της ΝΔ.

Στη συζήτηση εντοπίστηκαν με σαφήνεια οι συνεχείς αντιφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Το ευρωπαϊκό προφίλ που ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να κτίσει αποδομείται όλο και περισσότερο.

Η επικείμενη επίσκεψη της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, είναι η ίσως η  τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να πει την αλήθεια, να ζητήσει συγνώμη από τα θύματα και να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες».