Την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές, στη βάση προγραμματικής συμφωνίας, απαιτώντας να μην είναι ο Κ. Μητσοτάκης ή ο Αλ. Τσίπρας πρωθυπουργός εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ads

Σε συνέντευξή του στον Alpha και τον Α. Σρόιτερ, στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών, άνοιξε τα χαρτιά του για τους μετεκλογικούς σχεδιασμούς του διευκρινίζοντας ότι:

  • Προϋπόθεση για να μπει σε συζήτηση για κυβερνητική συνεργασία είναι να πάρει το ΠΑΣΟΚ ισχυρό διψήφιο ποσοστό. “Διαφορετικά θα είμαστε χρήσιμοι και ως αντιπολίτευση”, είπε.
  • Θα αξιοποιήσει την τρίτη διερευνητική εντολή για να καταθέσει ένα προγραμματικό πλαίσιο καλώντας τα κόμματα να το συζητήσουν με σκοπό μια συμφωνία που θα επιτρέψει το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
  • Δεν θα αποδεχτεί ως πρωθυπουργό είτε τον Κ. Μητσοτάκη είτε τον Αλ. Τσίπρα γιατί θεωρεί ότι έχουν κριθεί και δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει συστήματα εξουσίας που “έχουν ως προτεραιότητα το πελατειακό κράτος”. Δεν απάντησε ποια πρόσωπα θα προτείνει για την πρωθυπουργία. Είπε ότι αυτό θα προκύψει από συζητήσεις με τα άλλα κόμματα, υπαινισσόμενος ότι δεν θα συζητήσει μόνο με το πρώτο κόμμα.
  • Πρόθεσή του είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση με ανάληψη ευθύνης σε υπουργεία και όχι απλώς η στήριξη στη Βουλή.

Κατά τα άλλα, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνουν οι εκλογές πριν περάσουν 40 μέρες από τους θανάτους των Τεμπών, δηλαδή στις 9 Απριλίου, αλλά αργότερα. Αποκάλυψε ότι ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης του είπε ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί ο πρωθυπουργός ή υπουργοί με μέλη της Επιτροπής Libe του ευρωκοινοβουλίου,άσκησε σκληρή κριτική στον Κ. Μητσοτάκη για τις ευθύνες του σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών και για τις υποκλοπές, σε ΜΜΕ για προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης, ενώ ανέφερε ότι ο «πολακισμός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Εχουμε ευθύνη που ήταν η Εύα Καϊλή στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ”, “δεν είχε καμία σχέση μαζί μου εδώ και χρόνια» είπε και πρόσθεσε:

Ads

«Από την ιστορία των υποκλοπών και μετά, όταν προσπάθησε να ακυρώσει τις καταγγελίες μου για να βοηθήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανακοίνωσα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια».

Ανέφερε επίσης ότι στην επιτροπή εξωτερικών του ευρωκοινοβουλίου είχε συγκρουστεί με τον Α. Παντσέρι και τόνισε ότι τα διεθνή ΜΜΕ ποτέ δεν τον ενέπλεξαν με το Qatargate.