Όταν η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία φλερτάρει τον Αλέξη Τσίπρα το ΠΑΣΟΚ δυσανασχετεί. Κι όταν συζητείται διεύρυνση της κυβέρνησης με παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος καταγγέλλει «αντιαισθητικούς οπορτουνισμούς και τυχοδιωκτισμούς».

Ads

Όταν όμως η προσέγγιση αγγίζει τη… μνήμη Ανδρέα Παπανδρέου, τα νεύρα στη Χαριλάου Τρικούπη αγγίζουν τα όρια του κλονισμού. Ή άλλως, 35 χρόνια μετά την «Αλλαγή» του ’81 και 20 χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ανοίγει δημόσια  και ταυτοχρόνως παρασκηνιακή, έριδα για το ποιος φέρει τα… νόμιμα δικαιώματα της πολιτικής κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η ιδιοκτησία της…. μνήμης Ανδρέα

Την αφορμή έδωσε η εκδήλωση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου που ετοιμάζει το Ίδρυμα της Βουλής στις 23 Ιουνίου, και για την οποία ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε και τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση φωτογραφιών, ντοκουμέντων και ιστορικού υλικού.

Ads

Ταυτόχρονα με αυτό το αίτημα όμως, στη Χαριλάου Τρικούπη έφθασαν και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες παρών στην εκδήλωση επρόκειτο να είναι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – γεγονός, που ενεργοποίησε αυτομάτως αντανακλαστικά… ύψιστου συναγερμού στο ΠΑΣΟΚ.

Η επιστολή της Φώφης σε Βούτση

Εξ ου και η Φώφη Γεννηματά έστειλε πάραυτα επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία χαιρετίζει μεν την πρωτοβουλία, αλλά προσθέτει ότι «είναι αυτονόητο» πως της εκδήλωσης πρέπει να προηγηθεί ειδική συνεδρίαση της Βουλής για να αποτίσει φόρο τιμής στον Ανδρέα Παπανδρέου, «στην οποία θα κληθούν να μιλήσουν αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων και της κυβέρνησης και αμέσως μετά να γίνουν, με την παρουσία όλων μας, τα εγκαίνια της έκθεσης που οργανώνει η Βουλή». 

Το αίτημα για «παρουσία όλων μας» είναι ενδεικτικό της ανησυχίας που επικράτησε στο ΠΑΣΟΚ: Κατά τις πληροφορίες, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ φοβούνται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ωθούμενος σταθερά από την στήριξη των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, επιχειρεί νέο «διεμβολισμό» της κεντροαριστεράς και «προσεταιρισμό» των… ιερών και των οσίων του κόμματος, ήτοι της πολιτικής μνήμης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το τηλεφώνημα του προέδρου της Βουλής

Η αντάρα, δε, ήταν τόσο μεγάλη που, σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ετέθη και σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο Κώστας Λαλιώτης και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ παραπλεύρως και ατύπως ζητήθηκαν και λεπτομέρειες για το εάν και πώς προτίθετο ο Αλέξης Τσίπρας να εγκαινιάσεις την έκθεση-αφιέρωμα στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Προς καταλλαγή των αγωνιών και των παθών, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διαβεβαίωσε, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, την Φώφη Γεννηματά πως δεν υπήρξε τέτοια πρόθεση, ότι η πρωτοβουλία του αφιερώματος ανήκει αποκλειστικά στο ίδρυμα της Βουλής και δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημά της για ειδική συνεδρίαση στην Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου.

Κατόπιν όλων αυτών διαφαίνεται – προσωρινή τουλάχιστον – ανακωχή στο πεδίο της… ιστορικής πολιτικής μνήμης, με εξαίρεση την θερμή παρέμβαση Πάγκαλου.

Πάγκαλος: Ηθοποιός ο Τσίπρας

Ο πρώην υπουργός έσπευσε σε σημερινή ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αφού παριστάνει, ως ηθοποιός, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα αρχίζει να τον εορτάζει κιόλας…»
Και με το, σύνηθες «αβρό» ύφος του, συνέχισε συνδέοντας τη μνήμη Ανδρέα με τον… επικείμενο ανασχηματισμό και τις πληροφορίες περί συμμετοχής παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση: «Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι όλο το κατακάθι του ΠΑΣΟΚ, όλα τα λαμόγια αν θέλετε, όλοι αυτοί που περιμένανε, όχι να κλέψουνε κατ’ ανάγκη, αλλά κάποια θεσούλα ή κάποιο βόλεμα για τους δικούς τους, είναι εκεί (στον ΣΥΡΙΖΑ), είναι στην εξουσία». 

Περαιτέρω… αβρότητες αναμένονται, κατά τις πληροφορίες, το επόμενο διάστημα, καθώς παρά την φαινομενική ανακωχή στο ΠΑΣΟΚ παραμένουν σφόδρα ενοχλημένοι από τις καλές σχέσεις Τσίπρα με την ευρωπαϊκή – και όχι μόνον – κεντροαριστερά. Τα δε νεύρα σε συγκεκριμένες πτέρυγες στη Χαριλάου Τρικούπη φέρεται να οξύνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι το γραφείο του Προέδρου της Βουλής ζήτησε συνδρομή για την έκθεση-αφιέρωμα στον Ανδρέα Παπανδρέου και από το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έχει και την κυριότητα του ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου»…