Αστυνομικός έβγαλε όπλο και απείλησε φοιτητές στο χώρο της ΑΣΟΕΕ το μεσημέρι της Δευτέρας. Το πρωτοφανές περιστατικό, που καταγράφηκε και σε βίντεο ντοκουμέντο, έρχεται να προστεθεί στη λίστα των άκρως επικίνδυνων κρουσμάτων που καταγράφονται εδώ και αρκετό καιρό με πρωταγωνιστές αστυνομικούς. Μάλιστα πρόκειται για τη δεύτερη φορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, που ειδικός φρουρός βγάζει όπλο: Είχε προηγηθεί το περιστατικό στο μπαρ στο Γκάζι. Η παταγώδης αποτυχία του κατασταλτικού δόγματος «νόμος και τάξη» έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση, που φαίνεται να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. 

Ads

Όπως και οι δύο συνάδελφοι του που συνεπλάκησαν στο Γκάζι, ο ειδικός φρουρός του περιστατικού στην ΑΣΟΕΕ, ανήκει στους 1.500 που προσελήφθησαν πρόσφατα εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ και Πανελληνίων, με διαδικασίες που είχαν σαν αποτέλεσμα πλήθος παρατυπιών. Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετοί από τους προσληφθέντες είχαν ποινικό μητρώο, ενώ άλλοι κατέθεσαν ψευδείς βεβαιώσεις και πλαστά πτυχία, αλλά προσελήφθησαν καθώς αρκούσε απλώς να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες φοιτητών και φοιτητριών ενώ το πανεπιστήμιο λειτουργεί κανονικά με διεξαγωγή μαθημάτων, άνδρας της ασφάλειας μπήκε εντός του προαύλιου χώρου του Πανεπιστημίου, κυνηγώντας μικροπωλητή, και όταν μερίδα φοιτητών αντέδρασε έβγαλε το όπλο του εναντίον τους. Η κατάσταση ξέφυγε και ο αστυνομικός φυγαδεύθηκε με τη βοήθεια των ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν σε ρίψη κρότου λάμψης και σε ξυλοδαρμούς εντός της σχολής.

Στο βίντεο ντοκουμέντο και τις φωτογραφίες που ακολουθούν φαίνεται ο αστυνομικός να κρατάει όπλο στο χέρι του, προτάσσοντάς το προς την πλευρά των φοιτητών, οι οποίοι αντιδρούν και του φωνάζουν. Ένας από αυτούς ακούγεται στο βίντεο να του λέει: «Ρίξε μου ρε! Ρίξε μου ρε βλάκα!».

image

Αρχικά, ΜΜΕ επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός περιορίζοντάς το σε ένα απλό επεισόδιο έξω από την ΑΣΟΕΕ με «θύμα έναν αστυνομικό». Όμως το ντοκουμέντο που ήρθε στο φως οδήγησε σε αναγκαστική αναδίπλωση και τελικά σε παραδοχή της ΕΛΑΣ πως ο αστυνομικός τράβηξε όπλο. Ενδεικτικό ήταν το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το οποίο σημειώνεται πως έχει τεθεί υπό την εποπτεία του Μαξίμου με Προεδρικό Διάταγμα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Αν και το βίντεο ντοκουμέντο είχε έρθει ήδη στη δημοσιότητα, στο τηλεγράφημα δεν υπήρχε αναφορά σε όπλο, ενώ προβαλλόταν ο ισχυρισμός πως «αστυνομικός που ήταν εκτός υπηρεσίας και περνούσε με τη μηχανή του έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όταν δέχτηκε ξαφνική επίθεση από άγνωστα άτομα». Με τον ίδιο τρόπο μεταδόθηκε η είδηση και από τα περισσότερα μίντια, ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφορούσαν οι σοκαριστικές εικόνες με τον αστυνομικό – «ακμαιότατο» –  να έχει καλυμμένο το πρόσωπό του και να σημαδεύει κόσμο με το όπλο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις καταγγελίες φοιτητών, ο αστυνομικός βρέθηκε αρχικά εντός ΑΣΟΕΕ γιατί κυνήγησε έναν μικροπωλητή. 

image

image

image

image

Η παραδοχή της ΕΛΑΣ

Μετά το σάλο και παρά την αρχική, όπως προαναφέρθηκε, απόπειρα μέσω δημοσιευμάτων να «θαφτεί» το ζήτημα με το όπλο, η ΕΛΑΣ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει το περιστατικό, υποστηρίζοντας ωστόσο πως ο αστυνομικός ήταν σε άμυνα. Όπως αναφέρει ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ Πειραιά «ήταν εκτός υπηρεσίας και βρέθηκε στο σημείο με ιδιωτική μοτοσικλέτα για να παραλάβει οικείο του πρόσωπο». Χωρίς να αναφέρει τι ακριβώς προηγήθηκε και πως ξεκίνησαν τα επεισόδια, υποστηρίζει πως «ξαφνικά δέχτηκε επίθεση από περίπου 30 άτομα», τα οποία «τον έσυραν στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου και αμυνόμενος στην επίθεση που συνεχιζόταν, προέταξε το υπηρεσιακό του όπλο για εκφοβισμό, χωρίς να κάνει χρήση». Στην ανακοίνωση καταλήγει πάντως πως «από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση διατάχθηκε διοικητική διερεύνηση του περιστατικού».

Η καταγγελία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΑΣΟΕΕ: «Μπήκε για να συλλάβει μικροπωλητή…» 

Σύμφωνα με την ενωτική πρωτοβουλία της ΑΣΟΕΕ, ο άντρας αποπειράθηκε να συλλάβει μικροπωλητή και όταν φοιτητές αντέδρασαν, μπήκε στην σχολή βγάζοντας όπλο, στοχεύοντας και απειλώντας τους ότι θα πυροβολήσει. Στην συνέχεια, κατά τους ίδιους, φυγαδεύτηκε με την βοήθεια διμοιρίας των ΜΑΤ τα οποία πέταξαν κρότου λάμψης και ξυλοκόπησαν φοιτητές φτάνοντας μέχρι την είσοδο της σχολής.

Αναλυτικά η καταγγελία που δημοσιεύει η Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΣΟΕΕ: «Την Δευτέρα 24/02 γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς περιστατικού αστυνομικής αυθαιρεσίας στην σχολή μας. Συγκεκριμένα άντρας της ασφάλειας αποπειράθηκε να συλλάβει μικροπωλητή μέσα στον χώρο της ΑΣΟΕΕ. Όταν φοιτητές που υπήρχαν στον χώρο αντέδρασαν στο περιστατικό ο αστυνομικός μπήκε στην σχολή βγάζοντας ΟΠΛΟ στοχεύοντας και απειλώντας τους φοιτητές ότι θα τους ρίξει. Στην συνέχεια φυγαδεύτηκε με την βοήθεια διμοιρίας των ΜΑΤ τα οποία πέταξαν κρότου λάμψης και ξυλοκόπησαν φοιτητές φτάνοντας μέχρι την είσοδο της σχολής. Γεγονός που έρχεται να προστεθεί στο όργιο αστυνομοκρατίας και καταστολής που βιώνουμε από την αρχή της χρονιάς στην σχολή μας».

«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στο προαύλιο της σχολής και ομηρίας 200 φοιτητών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα ΜΑΤ είχανε κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών στο εσωτερικό της σχολής δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Όλα αυτά έρχονται ως επακόλουθα της πολιτικής της κυβέρνησης η οποία εξαπολύει επίθεση στην παιδεία και στα συμφέροντα των φοιτητών καταργώντας το άσυλο και προσπαθώντας να επιβάλλει το δόγμα νόμος και τάξη. Για όποιον δεν είχε πειστεί μέχρι τωρα αυτή είναι η πραγματική εικόνα της κατάργησης του ασύλου δηλαδή αστυνομικοί να οπλοφορούν και να απειλούν φοιτητές ότι θα τους πυροβολήσουν. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ Οφείλουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Ολοι/ες στην Γενική Συνέλευση του φοιτητικού μας συλλόγου Τετάρτη 26/2 13.00 αμφ. Α!»

Ραγκούσης: «Ήταν ένας από τους ελάχιστα εκπαιδευμένους ειδικούς φρουρούς;»

Δήλωση έκανε και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,  Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ζητάει εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το νέο κρούσμα με αστυνομικό. «Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως έχει στελεχώσει τη μάχιμη ομάδα ΔΙΑΣ με 1500 ελάχιστα εκπαιδευμένους ειδικούς φρουρούς που αναξιοκρατικά προσέλαβε μετά τις εκλογές. Μάλιστα ένας από αυτούς τις προάλλες έχασε το υπηρεσιακό του όπλο, αφού πρώτα αυτό εκπυρσοκρότησε, έπειτα από συμπλοκή με μπράβους της νύχτας».

«Σήμερα, φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο κατήγγειλαν πως άντρας με όπλο στο χέρι τους απειλούσε και τους σημάδευε. Το βίντεο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Εμείς απαιτούμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να απαντήσει άμεσα σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ήταν αστυνομικός ο άνδρας αυτός; Ήταν εν υπηρεσία, ήταν εκτός υπηρεσίας; Ήταν μήπως ένας από τους ειδικούς φρουρούς που με ελάχιστη εκπαίδευση έχουν στελεχώσει την ομάδα ΔΙΑΣ; Σε κάθε περίπτωση τους καθιστούμε υπευθύνους για οτιδήποτε ο μη γένοιτο τραγικό συμβεί και τους ζητάμε άμεσα να αλλάξουν πορεία, άμεσα να αλλάξουν πολιτική». 

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η πραγματική απειλή για την Δημοκρατία…

Σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η αστυνομία, με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης “παλεύει το οργανωμένο έγκλημα” βγάζοντας πιστόλια μέσα στις σχολές μας, ενάντια σε φοιτητές και φοιτήτριες». «Στην ΑΣΟΕΕ μπήκε σήμερα ένας ασφαλίτης, ο οποίος, σύμφωνα με τις καταγγελίες φοιτητών και φοιτητριών, έβγαλε όπλο και απείλησε τους φοιτητές/-ριες. Έπειτα, φυγαδεύθηκε με τη βοήθεια των ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν σε ρίψη κρότου λάμψης και σε ξυλοδαρμούς φοιτητών και φοιτητριών. Η αστυνομία, με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης “παλεύει το οργανωμένο έγκλημα” βγάζοντας πιστόλια μέσα στις σχολές μας, ενάντια σε φοιτητές και φοιτήτριες. Η αστυνομοκρατία δεν θα περάσει. Η πραγματική απειλή για την Δημοκρατία, είναι οι μαφιόζικες πρακτικές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

ΚΝΕ: «Έξω οι ασφαλίτες και τα ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ»

Από την πλευρά της η ΚΝΕ αναφέρει: «Καταδικάζουμε την παρουσία οπλισμένου αστυνομικού της “Ασφάλειας” στην ΑΣΟΕΕ τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, ο οποίος με το όπλο στο χέρι άρχισε να σημαδεύει κόσμο μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Η ενέργεια του συγκεκριμένου αστυνομικού προστατεύτηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ που τον φυγάδευσαν και προχώρησαν σε χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης μέσα στο προαύλιο και ενώ διεξάγονταν μαθήματα στη σχολή. Είναι ένα ακόμα γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην ένταση της καταστολής, στην καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με στόχο να τρομοκρατήσει τους νέους και τις νέες, να ενισχύσει το κλίμα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας ενάντια στη συλλογική διεκδίκηση και δράση. Καλούμε όλους τους φοιτητές, τη νεολαία, να απαντήσουν με ακόμα πιο μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες για σπουδές και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα».

Απαντήσεις από Χρυσοχοΐδη ζητάει και το ΚΙΝΑΛ

Απάντηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εάν αστυνομικός οπλοφορεί μέσα στην ΑΣΟΕΕ και με ποια ιδιότητα βρέθηκε εκεί, ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής με ανάρτησή του στο facebook, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα ο κ. Χρηστίδης γράφει: «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να απαντήσει ΆΜΕΣΑ: αν αυτός που όπλοφορεί μέσα στην ΑΣΟΕΕ είναι αστυνομικός, με ποια ιδιότητα βρέθηκε, γιατί οπλοφορούσε, τι σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να κάνει από δω και μπρος με τον συγκεκριμένο.».