Η πρόταση του Πρωθυπουργού για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως υποψήφια της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι μια επιλογή που θα κριθεί πολιτικά και τα κόμματα της Βουλής θα καθορίσουν τη στάση τους. Ανεξάρτητα όμως από το πρόσωπο και το πώς θα τοποθετηθεί το πολιτικό σύστημα απέναντι στην επόμενη Πρόεδρο, το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εσπευσμένα ανακοίνωσε την πρότασή του μαρτυρά τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση και, κυρίως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τις συνεχείς δυσμενείς εξελίξεις.

Ads

Το φιάσκο του Λευκού Οίκου, με τα αρνητικά αποτελέσματα και σχόλια που συνόδεψαν το ταξίδι του, η απαξίωση του σόου «νόμος και τάξη» σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση των ψεμάτων ΕΛΑΣ και κυβέρνησης στην υπόθεση Ινδαρέ, τα «κακά μαντάτα» στο χώρο της οικονομίας, της αγοράς και των θέσεων εργασίας, η υποβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, σε συνδυασμό με την «προέλαση» Ερντογάν και με «κερασάκι» την «πόρτα» στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και τέλος η ομολογία της αποτυχίας στη διαχείριση του προσφυγικού με την ανακοίνωση της επανίδρυσης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο είχε καταργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως «άχρηστο», έκαναν αναγκαίο για την κυβέρνηση έναν ηχηρό αντιπερισπασμό. 
 
Οι διαδοχικές αποτυχίες ακυρώνουν στην πράξη το «ηγετικό προφίλ» που επιχειρεί να διαμορφώσει ο επικοινωνιακός μηχανισμός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πόσο μάλλον όταν αναπόφευκτα γίνονται συγκρίσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος, δυναμώνουν οι κριτικές φωνές και οι προτροπές να ακολουθήσει τις πολιτικές του προκατόχου του σε σημαντικούς τομείς όπως η εξωτερική πολιτική. Σωρεία ατυχέστατων συμπεριφορών και δηλώσεων συμπληρώνουν την εικόνα μιας κυβέρνησης σε σύγχυση. 

Η κυβέρνηση πληροφορούσε επίσημα ότι η ανακοίνωση του ονόματος για την Προεδρία θα γινόταν αμέσως μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στις 22 του μήνα, και πριν τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη. Η απόφαση να ανακοινωθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, που ελήφθη κατά τα φαινόμενα ελάχιστες ώρες πριν το διάγγελμα, επιβεβαιώνει ότι αυτό που επιζητούσε διακαώς ο Μητσοτάκης ήταν ένας επικοινωνιακό «τρικ» ώστε να αλλάξει πάση θυσία την ατζέντα στον δημόσιο διάλογο. Δεν περνά απαρατήρητο άλλωστε ότι η κ. Σακελλαροπούλου είχε προγραμματίσει την Παρασκευή να παραστεί σε επιστημονική εκδήλωση. 

Όμως, όσο και αν η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να μεταστρέψει τη δημόσια συζήτηση, ο απόηχος της ανακοίνωσης θα ολοκληρώσει τον κύκλο του και η κουβέντα θα επανέλθει στα φλέγοντα ζητήματα. Είτε η νέα Πρόεδρος είναι «καλή», είτε είναι «κακή», αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει η ΝΔ είναι η πραγματικότητα εντός και εκτός Ελλάδας. Και επιπλέον αυτές οι κουτοπόνηρες μεθόδευσεις αδικούν και την κυρία Σακελλαροπούλου. 

Ads