Εννιά υποψήφιοι αναζητούν ψηφοφόρους, μια κατακερματισμένη κεντροαριστερά αναζητά πολιτική συγκολλητική ουσία κι ένας υπό σύσταση νέος πολιτικός φορέας ψάχνει τον αρχηγό που θα του δώσει ιδεολογική πυξίδα και ταυτότητα.

Ads

Το εάν οι απαντήσεις σε όλα αυτά θα βρεθούν απόψε μέσα στις κάλπες για την ηγεσία του νέου φορέα παραμένει άκρως αμφίβολο, καθώς η σημερινή εκλογή δεν είναι παρά το πρώτο βήμα που θα κρίνει αυτή καθ’ αυτή τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος.

Η συμμετοχή

Το μόνο βέβαιο και αποδεκτό – δημοσίως τουλάχιστον – από όλους τους υποψηφίους είναι πως για να υπάρξει δυναμική και προοπτική στα επόμενα βήματα χρειάζεται υψηλή συμμετοχή στην σημερινή ψηφοφορία. Ο ελάχιστος πήχης αυτής της συμμετοχής έχει τεθεί από τον επικεφαλής της Επιτροπής που εγγυάται την διαδικασία Νίκο Αλιβιζάτο στις 100.000 ψηφοφόρους, ενώ κατά τον ίδιο εάν ο αριθμός των εκλογέων φθάσει τις 200.000 θα πρόκειται για «μεγάλη επιτυχία».

Ads

Ως εκ τούτων, το πρώτο ζητούμενο της σημερινής ψηφοφορίας είναι αυτή καθ’ αυτή η προσέλευση των ψηφοφόρων. Η οποία, πέραν των άλλων, θα δώσει και την απάντηση στο εάν το εγχείρημα του νέου φορέα είναι μια υπόθεση παλαιών κομματικών μηχανισμών ή εάν οι εννέα υποψήφιοι κατάφεραν να κινητοποιήσουν ευρύτερες δυνάμεις στην κοινωνία.

Ο αντίπαλος της Φώφης

Το δεύτερο ζητούμενο, με βάση τουλάχιστον τις – ντε φάκτο ρευστές – δημοσκοπήσεις είναι ο αντίπαλος της Φώφης Γεννηματά στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής. Η πρωτιά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ θεωρείται δεδομένη σε όλες τις μετρήσεις, επίσης ως δεδομένο όμως εμφανίζεται το ότι δεν υπάρχει δυναμική απόλυτης πλειοψηφίας (50+1) από τον πρώτο γύρο της εκλογής. Η δε δημοσκοπική εικόνα φέρνει τρεις υποψηφίους, τους Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη και Σταύρο Θεοδωράκη, να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την δεύτερη θέση, η οποία θα οδηγήσει και στην τελική αναμέτρηση με την Φώφη Γεννηματά την επόμενη Κυριακή.

Σε πολιτικούς όρους αυτό σημαίνει ότι από απόψε το βράδυ, και μόλις κλείσουν οι κάλπες, θα αρχίσει το μεγάλο παρασκήνιο των ζυμώσεων και διεργασιών για τις συμμαχίες του δεύτερου γύρου. Εδώ, κεντρικό ρόλο θα παίξει το εάν η μάχη της επόμενης Κυριακής θα είναι μια μάχη «ενδο-Πασοκική», δηλαδή μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη, ή το εάν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί απέναντι στον Σταύρο Θεοδωράκη ή τον Γιώργο Καμίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
• Κεντροαριστερά: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία
Η ψηφοφορία και τα εκλογικά κέντρα σε όλη την επικράτεια 

Οι τρεις «πρώην»

Εξίσου σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι τελικές τοποθετήσεις των πρώην αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η πλευρά Σημίτη δεν έχει κρύψει μέχρι στιγμής την στήριξή της στον Γιώργο Καμίνη, είναι όμως άδηλο το τι θα πράξει εάν ο δήμαρχος Αθηναίων δεν βρίσκεται στον δεύτερο γύρο. Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να παραμένει πιστός στην παλαιά συμφωνία του με την Φώφη Γεννηματά, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες στο ΠΑΣΟΚ υπήρξαν «γκρίνιες» για στήριξη αρκετών παπανδρεϊκών επίσης προς τον Γιώργο Καμίνη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα κάνει δημόσια τοποθέτηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα για τις εξελίξεις, παραμένει όμως άγνωστο εάν θα υποδείξει ανοιχτά τον «εκλεκτό» του για τον δεύτερο γύρο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει επιλέξει από την αρχή της όλης εκστρατείας να δηλώνει και να εμφανίζεται δημοσίως τουλάχιστον αποστασιοποιημένος, καίτοι από πολλές πλευρές του χρεώνεται στήριξη του Νίκου Ανδρουλάκη. Χθες, πάντως, παρενέβη σε επίπεδο πολιτικής και ιδεολογικής κατεύθυνσης στην διαδικασία, υποδεικνύοντας στον αρχηγό του νέου φορέα σαφή στροφή προς το Κέντρο. Με άρθρο του στα «ΝΕΑ», υπό τον τίτλο «Εθνικός ή κομματικός πατριωτισμός;», ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέφερε ως πολιτική και ιδεολογική πυξίδα την πλατφόρμα που είχε κατεβάσει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2015: «Η προοδευτική δημοκρατική παράταξη», έγραψε, «να διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος, δηλαδή το προοδευτικό Κέντρο. Να κινηθεί διευρύνοντας το δυνητικό της ακροατήριο, όπως η ΝΔ απευθυνόμενη στην λεγόμενη Κεντροδεξια και όπως επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ καταχρώμενος την έννοια της Κεντροαριστεράς.

Στο ίδιο άρθρο, δε, δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές για απουσία πολιτικών προτάσεων κατά την προεκλογική εκστρατεία γράφοντας: «Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας ελπίζω ότι θα δοθεί η έμφαση που πρέπει στα ουσιαστικά πολιτικά και προγραμματικά ζητήματα».