Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ συναντώνται σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με την προσδοκία να δώσουν ώθηση στη διαπραγμάτευση και αυτή να ολοκληρωθεί επιτυχώς στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί. Τα διεθνή ζητήματα είναι τα «γνωστά» εργασιακά, ασφαλιστικό, κι αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό σε ζήτημα έχει αναχθεί η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων του Δημοσίου στην ΤτΕ αλλά και η εξεύρεση πόρων από «εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης», όπως πχ… οι μεγαλο-φοροφυγάδες.

Ads

Η άρση των πολιτικών διαφορών, που έχουν εμφανιστεί στην έως τώρα διαπραγμάτευση και καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, με έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό αναδεικνύεται στη μόνη ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, γράφει η Αυγή. Στην πραγματικότητα αυτό αποτελεί την πλέον «έντιμη» προσέγγιση για την τήρηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου από όλες τις πλευρές, συνεχίζει. Τυχόν επικράτηση συντηρητικών κύκλων στην πλευρά των δανειστών, που εξωθούν τη διαπραγμάτευση στα άκρα με σκοπό να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση στην αποδοχή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Μνημονίου, είναι όχι απλώς αδιέξοδες, αλλά και επικίνδυνες για την ίδια την Ευρωζώνη, καταλήγει η εφημερίδα.

Η πτώση του δολαρίου θεωρείται οιωνός συμφωνίας μεταξύ δανειστών κι Ελλάδας αναφέρουν Τα Νέα. Λύση προεξοφλούν και στις Βρυξέλλες αλλά την περιμένουν τον Μάϊο σημειώνει η εφημερίδα.

Το Ποντίκι από την πλευρά του αναφέρει ότι 5 χρόνια μετά το Καστελόριζο και ύστερα από 2 μνημόνια, έχει έρθει η ώρα Τσίπρα να πάρει μεγάλες αποφάσεις για: να αποκρούσει το ευρωπαϊκό μπούλινγκ, να τελειώσει η εκβιαστική πιστωτική ασφυξία, να αντιμετωπίσει τα σενάρια ανατροπής, να ανακτηθεί η εθνική κυριαρχία, να ανασυγκροτηθεί το κράτος, να αντιμετωπιστεί η κυβερνητική Βαβέλ, να μπει τέλος στην ασυδοσία των ολιγαρχών και να επικρατήσει φορολογική δικαιοσύνη.

Ads

Στο μεταξύ όπως σημειώνει το Έθνος, σε καθημερινό… αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση πόρων, προκειμένου να μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά και γενικότερα να καλύπτει τις τακτικές δαπάνες του κράτους. Συνολικά το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου η «μαύρη τρύπα» προσδιορίζεται στα επίπεδα των 5,2 δισ. ευρώ -χωρίς να συνυπολογίζεται η κάλυψη των εντόκων γραμματίων ύψους 8 δισ. που θα γίνει με μετακύλιση (roll over)-, η οποία θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων φορέων, όπως έγινε άλλωστε και για την κάλυψη των υποχρεώσεων του τρέχοντος μήνα.

«Εφοδο» στα ταμειακά διαθέσιμα όλων των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ (εισηγμένων και μη) και των φορέων του Δημοσίου (πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.λπ.) πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών σε μια ύστατη προσπάθεια να διασφαλίσει την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα, σημειώνει η Καθημερινή.

Την μαύρη τρύπα ενίσχυσε πάντως ο φοροφυγάς Λεωνίδας Μπόμπολας. «Από το αυτί και στο ταμείο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών, που αναφέρεται στη σύλληψη του γόνου της γνωστής οικογένειας επιχειρηματιών, ο οποίος προσήχθη και κατέβαλε το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ λόγω λίστας Λαγκάρντ. «Θα ακολουθήσουν κι άλλοι μεγαλόσχημοι που χρωστούν στο Δημόσιο» διαμήνυσε η κυβέρνηση.

* Η φωτογραφία είναι φωτομοντάζ που κυκλοφόρησε στο twitter

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ: