Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες της Ν. Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης έχουν αποκλείσει από εχθές το βράδυ στις 8μμ το λιμάνι, παρεμποδίζουν τους αλιείς της περιοχής να αποπλεύσουν. Διαμαρτυρόμενοι για τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους, περιφρουρούν, μαζί με το ΠΑΜΕ, την απεργία που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή. Λιμενικό και αστυνομία απειλούν με επίθεση των ΜΑΤ.

Ads

Ο δήμαρχος Μηχανιώνας, Δημήτρης Μαυρομάτης, συντάσσεται με τους πλοιοκτήτες ζητώντας από τους απεργούς να φύγουν από το λιμάνι για να μπουν οι πλοιοκτήτες στα σκάφη, έπειτα από συνομιλία που είχε με τους απεργούς και τον Γενικό Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος του ΠΑΜΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλο. Αρνητική ήταν ωστόσο η απάντηση των συγκεντρωμένων αλιεργατών, οι οποίοι φοβούνται ότι τα σκάφη θα επιστρέψουν «φορτωμένα» με άλλους εργάτες, στο πλαίσιο της απεργοσπασίας.

Σε απάντηση, ο δήμαρχος είπε ότι θα κατέβει στο λιμάνι με τους πλοιοκτήτες κι ας μην τους αφήσουν οι απεργοί να περάσουν.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ψηφοφορία για την ανάδειξη εκπροσώπων, του νεοσύστατου Συλλόγου Αιγυπτίων Αλιεργατών Νέας Μηχανιώνας, που έχει αποσχιστεί από το εργοδοτικό, όπως καταγγέλλουν οι απεργοί, σωματείο.

Ads

Οι 400 Αιγύπτιοι αλιεργάτες, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αλιεργατών της Μηχανιώνας, διαμαρτύρονται για τις συνθήκες δουλειάς και τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους, καταγγέλλοντας ότι οι πλοιοκτήτες τους εκμεταλλεύονται και δεν τους αμείβουν κανονικά. Ταυτόχρονα, διεκδικούν καλύτερες αμοιβές, βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και κανονική ασφάλιση στο ΙΚΑ αντί στον ΟΓΑ.