Αναταραχή επικρατεί στις τάξεις των ΔΕΚΟ καθώς οι διοικήσεις τους καλούνται την Δευτέρα να αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών κατάλογο με το 10% των εργαζομένων που θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία. Σύμφωνα με το Βήμα, στις μεγάλες Ανώνυμες Εταιρίες του δημοσίου, όπως οι αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι εργαζόμενοι θεωρούν την εφεδρεία ως «αιτία πολέμου», καθώς οι επιχειρήσεις ήδη έχουν υποστεί αφαίμαξη προσωπικού, λόγω των μετατάξεων που προβλέπονταν από τους σχετικούς πρόσφατούς νόμους για τον σιδηρόδρομο και τον ΟΑΣΑ, αντίστοιχα.

Ads

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν, αρχής γενομένης την Πέμπτη με τη μεγάλη 24ωρη απεργία που θα πραγματοποιηθεί σε μετρό, τραμ, προαστιακό, ΟΣΕ, λεωφορεία, τρόλεϊ και ΗΣΑΠ.

Σύμφωνα με το Βήμα, πάντως ανησυχία υπάρχει και σε επίπεδο διοικήσεων. Συγκεκριμένα οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ φέρεται να έχουν διευκρινίσει στο υπουργείο Υποδομών ότι τυχόν απώλεια εργαζομένων συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως οι σταθμάρχες, οι κλειδούχοι, οι μηχανοδηγοί και οι συνοδοί αμαξοστοιχιών, απλώς θα θέσουν τον σιδηρόδρομο εκτός λειτουργίας, θα εκτροχιάσουν την αποδεδειγμένη οικονομική τους ανάκαμψη και θα σαμποτάρουν κάθε απόπειρα αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των σιδηροδρόμων έχουν επισημάνει ότι ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν περάσει από τα δικά τους «μνημόνια». Παράλληλα κάνει λόγω και για αναστάτωση στις τεχνικές εταιρείες του δημοσίου, όπως στην Αττικό Μετρό. Αυτή τη στιγμή η εταιρία απασχολεί 460 άτομα κι έχουν ολοκληρώσει την επέκταση των γραμμών 2 και 3 του μετρό.

Ads

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Αττικό Μετρό, κ. Μ. Λαγωνίκας, υποστηρίζει ότι εκκρεμεί από το υπουργείο Υποδομών η εκχώρηση της αρμοδιότητας κατασκευής της επέκτασης του Τραμ προς Πειραιά, αξίας 150 εκατ. ευρώ. «Εάν δεν προχωρήσουν αυτά τα έργα, προφανώς και θα μας εμφανίζουν ότι διαθέτουμε πλεονάζον προσωπικό» τονίζει.

Σε αναταραχή βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ). Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, κ. Μ. Δανδουλάκης σε σύνολο 300 υπάλλήλων, οι μισοι είναι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου και οι άλλοι μισοί ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει και δουλεύουν με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων. «Σχεδόν 30 άτομα έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μόλις κυκλοφόρησε η είδηση της εφεδρείας» υποστηρίζει.

 
Όμως, τα προβλήματα δεν εντοπίζονται μόνο στις μεγάλες εταιρίες του δημοσίου, αλλά και στις μικρές. Για παράδειγμα, η ΔΕΠΑΝΟΜ απασχολεί 43 υπαλλήλους αορίστου χρόνου και 18 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει, όμως εξακολουθούν να εργάζονται με δικαστική απόφαση. Η εταιρία, παρά τα μεγέθη της, χειρίζεται ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 600 εκατ. ευρώ κι εκτιμάται από αρμόδιους κύκλους ότι η διαδικασία της εφεδρείας θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία της.

Την Τετάρτη η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) θα πραγματοποιήσει 3ωρη στάση εργασίας, ενώ οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία. «Η εργασιακή εφεδρεία για εμάς είναι προκαταβολή του επιδόματος ανεργίας» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της ΟΣΕΤΕΕ, με την οποία καταδικάζεται το συγκεκριμένο μέτρο.