Την αναβολή της συζήτησης για τις προσφυγές κατά του μνημονίου και των οικονομικών περικοπών των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ads

Η αναβολή της συζήτησης, που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, αποφασίσθηκε καθώς τα αρμόδια υπουργεία και ειδικά αυτό του υπουργείου Οικονομικών δεν απέστειλαν στο ΣτΕ τις θέσεις του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και άλλα έγγραφα που απαιτούνται για να σχηματίσουν οι εισηγητές πλήρη νομική εικόνα των ζητημάτων που έχουν ανακύψει.Η νέα ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης θα οριστεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κατατεθεί προ τριμήνου από 10 φορείς (ΑΔΕΔΥ, ΔΣΑ, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΣΗΕ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗκ.α) αλλά και μεμονωμένους πολίτες.

«Η κυβέρνηση για να επιτύχει αναβολή δεν έστειλε τις θέσεις του δημοσίου όπως κάνουν οι μικροαπατεώνες που κρύβονται», τονίζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Αλέκος Αλαβάνος.

Ads

«Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είναι μόνο μια κυβέρνηση παράδοσης στους ξένους, είναι και μια κυβέρνηση δειλίας και φυγομαχίας. Μόνο έτσι εξηγείται το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τις θέσεις του ελληνικού δημοσίου για την προσφυγή ενάντια στο μνημόνιο των συνδικαλιστικών οργανώσεων», προσθέτει ο Αλέκος Αλαβάνος.

Εν τω μεταξύ, δριμεία κριτική στο μνημόνιο και στο πολιτικό σύστημα άσκησαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δ. Παξινός και ο πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου σε ομιλίες τους με αφορμή την επέτειο καθιερώσεως του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ως πολιούχου των Αθηνών και προστάτη των δικαστών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός τόνισε ότι «το φορτίο για τους Έλληνες είναι βαρύ για τα επόμενα 50 χρόνια». Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το μνημόνιο προβλέπει πως εάν υπάρξει διαφορά δανειολήπτη και δανειστή αυτή θα επιλυθεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αλλά με το αγγλικό δίκαιο, ενώ παράλληλα προβλέπεται αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση που η χώρα μας δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αντίθετα, όταν το 1898 υπήρξε ανάλογη δανειακή σύμβαση προέβλεπε ότι οι διαφορές θα επιλύονται από την Διαιτησία».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου στην ομιλία αναφέρθηκε εκτενώς στην χρηματοοικονομική κρίση, οι συνέπειες της οποίας «επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τον ελληνικό λαό». Επιπλέον, άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις της χώρας που διαχρονικά δεν αντιμετώπισαν τα προβλήματα καθώς φοβόντουσαν το «πολιτικό κόστος».