Να «ανακρούσει πρύμναν» αναγκάστηκε η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η πλήρης απαγόρευση μετακινήσεων προς ιδιωτικές δομές υγείας ακόμη και για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ads

Έτσι, τη δυνατότητα υπερτοπικών μετακινήσεων προς ιδιωτική κλινική, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, προβλέπει νέα κοινή υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όπως τονίζεται οι μετακινήσεις επιτρέπονται: «Για λόγους υγείας, στην περίπτωση μετακίνησης βα) προς δημόσια δομή υγείας, ββ) αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, προς ιδιωτική κλινική. Για την πιστοποίηση των λόγων υγείας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων όπου αυτό δεν μπορεί να προσκομισθεί λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετακίνησης».

Η εν λόγω απόφαση ισχύει έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

Ads

Οργισμένες αντιδράσεις από γιατρούς

Νωρίτερα, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από πολλές μεριές στην απαγόρευση που είχε επιβάλει η κυβέρνηση.

Από τη μεριά της, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας με ανακοίνωσή της ζητούσε να αλλάξει άμεσα η σχετική υπουργική απόφαση ώστε να μην προκληθούν σοβαρά προβλήματα στους καρκινοπαθείς.

Η επιστημονική εταιρεία με μια οργισμένη της ανακοίνωση επισήμανε ότι: «Είναι ξεκάθαρο ότι τα εμπόδια που δημιουργεί η συγκεκριμένη απόφαση είναι τέτοια που θα διαταράξουν την ομαλή θεραπευτική, διαγνωστική και οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση ενός μεγάλου μέρους συμπολιτών μας, ογκολογικών ασθενών που τυγχάνει να αντιμετωπίζονται στον ιδιωτικό χώρο (σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα ή ιατρεία).

Και όλοι αυτοί δεν καλύπτονται πίσω από την ασπίδα της έκτακτης ανάγκης, λες και οι χημειοθεραπείες ή άλλες συστηματικές θεραπείες ή η τοξικότητα τους ή οι συνέπειες του καρκίνου γνωρίζουν χρονικά και τοπικά σύνορα».

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, έκανε λόγο για αντισυνταγματική ρύθμιση, αναφέροντας: «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ιατρών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είναι κοινά (ή αντίστοιχα). Οποιαδήποτε διαφοροποίησή τους είναι εκ των προτέρων αντισυνταγματική και δεν μπορεί να αποτελεί θεσμοθετημένη απόφαση οποιασδήποτε επιτροπής ή κυβέρνησης.

Η ισοτιμία νοσοκομειακών γιατρών και ελεύθερων επαγγελματιών είναι νομικά κατοχυρωμένη. Η ιατρική υπογραφή είναι νομικά κατοχυρωμένα ισότιμη. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο νομικό. Είναι και ηθικό». Γι αυτό και ζητούσε να αρθεί άμεσα το μέτρο της απαγόρευσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι καρδιολόγοι (Ένωση Ελευθεροεπαγγελματικών Καρδιολόγων Ελλάδος) που υπογράμμιζε με νόημα: «Οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί δεν είναι παιδιά κατώτερου Θεού. Ζητούμε άμεσα αλλαγή της ΚΥΑ για τις μετακινήσεις ασθενών την περίοδο του Πάσχα για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Ο κλάδος ανέφερε ότι η απόφαση αυτή θα δημιουργούσε μείζονα προβλήματα στην δημόσια υγεία, αφού για 15 ημέρες -όσο θα ισχύει δηλαδή η απαγόρευση- δεν θα πραγματοποιούνται εξετάσεις και επεμβάσεις σε ασθενείς.

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματικών Καρδιολόγων Ελλάδος άφηνε μάλιστα αιχμές εναντίον όσων έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση επισημαίνοντας: «Σύμφωνα λοιπόν με αυτή συμπεραίνεται ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού σώματος, θεωρούνται εκ προοιμίου αναξιόπιστοι και πιθανόν εκδίδουν μη αληθείς γνωματεύσεις. Φυσικά τα περί νομοθετημένης ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής παραβλέπονται».

Τέλος, και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είχε επισημάνει πως είναι λάθος και ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί γρήγορα η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό για επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό μέχρι τις 10 Μαϊού.

Όπως εξήγησε δεν λαμβάνει υπόψη κάποιους που εξυπηρετούνται σε γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα και ανέφερε ως παραδείγματα ασθενείς που κατοικούν στην επαρχία και έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε σοβαρές επεμβάσεις σε ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας και χρειάζονται μετεγχειρητικό έλεγχο.