Το γεγονός ότι η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα δεν θα εκδόσει ενιαία ανακοίνωση όσον αφορά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, για να κατευθύνει όσους/όσες την στήριξαν, γνωστοποίησε ο υποψήφιος του εγχειρήματος, Κώστας Παπαδάκης.

Ads

Οπως αναφέρει με ανάρτησή του στο facebook, υπάρχουν δύο κύριοι προβληματισμοί:

«Ο ένας προβληματισμός θέτει επιτακτικά την ανάγκη καταψήφισης και καταδίκης της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη και καταλήγει σε κριτική στήριξη Δούκα. Ο άλλος αναδεικνύει ότι ο συνδυασμός Δούκα συναινεί στις κρίσιμες πτυχές της πολιτικής της απερχόμενης αρχής και καταλήγει σε λευκό, άκυρο, αποχή. Οι προβληματισμοί αυτοί αντανακλώνται και στο εσωτερικό της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα. Παλιό άλλωστε το πρόβλημα στην αριστερά, όσο και η ιστορία της».

Τονίζει όμως ότι «η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα δεν θα εκδόσει ενιαία ανακοίνωση κατεύθυνσης για τον δεύτερο γύρο. Και κάθε κίνηση από αυτές που την συγκρότησαν θα υποστηρίξει με δικά της μέσα την επιχειρηματολογία της άποψής της.

Ads

Προσωπικά θεωρώ ότι το εκλογικό σώμα έχει τα δικά του ώριμα κριτήρια για να αποφασίσει ανάμεσα στις παραπάνω επιλογές, που είναι και οι δύο σεβαστές και σε καμία περίπτωση δεν καταπατούν θέσεις αρχής».

Αναλυτικά η ανάρτηση

Η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα ήταν η ευχάριστη έκπληξη των δημοτικών εκλογών. Η δυναμική του εγχειρήματός μας δείχνει ότι μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο κίνημα για την Αθήνα, πλουραλιστικό, αντιφασιστικό, μαζικό και ελπιδοφόρο.

Στον πρώτο γύρο, αναδείξαμε την ανάγκη για μια άλλη δημοτική αρχή από τη διοίκηση Μπακογιάννη. Αναδείξαμε όμως και την ανάγκη για μια άλλη αντιπολίτευση, πέραν από τις συναινετικές αντιπολιτεύσεις των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Κάθε διεκδίκηση στην πόλη περνάει για εμάς μέσα από τη σύγκρουση με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και των χρηματοδοτικών της προγραμμάτων, της μνημονιακής νομοθεσίας, των ιδιωτικοποιήσεων και των εργολαβιών, της καταστροφής του πρασίνου και των δημόσιων χώρων, της υποβάθμισης των δημοτικών υπηρεσιών, των έργων βιτρίνας και της καταστολής των κοινωνικών αντιστάσεων.

Γνωρίζω καλά και συμμερίζομαι τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται σε όσες και όσους υποστήριξαν την Ανατρεπτική Συμμαχία όσον αφορά τον δεύτερο γύρο: Ο ένας προβληματισμός θέτει επιτακτικά την ανάγκη καταψήφισης και καταδίκης της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη και καταλήγει σε κριτική στήριξη Δούκα. Ο άλλος αναδεικνύει ότι ο συνδυασμός Δούκα συναινεί στις κρίσιμες πτυχές της πολιτικής της απερχόμενης αρχής και καταλήγει σε λευκό, άκυρο, αποχή. Οι προβληματισμοί αυτοί αντανακλώνται και στο εσωτερικό της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα. Παλιό άλλωστε το πρόβλημα στην αριστερά, όσο και η ιστορία της. Και γνωστό ότι «η βάση» δεν ακούει πάντα τις κατευθύνσεις της ηγεσίας.

Η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα δεν θα εκδόσει ενιαία ανακοίνωση κατεύθυνσης για τον δεύτερο γύρο. Και κάθε κίνηση από αυτές που την συγκρότησαν θα υποστηρίξει με δικά της μέσα την επιχειρηματολογία της άποψής της.

Προσωπικά θεωρώ ότι το εκλογικό σώμα έχει τα δικά του ώριμα κριτήρια για να αποφασίσει ανάμεσα στις παραπάνω επιλογές, που είναι και οι δύο σεβαστές και σε καμία περίπτωση δεν καταπατούν θέσεις αρχής.

Οσο για μένα, θεωρώ ότι καθήκον μου στη φάση αυτή είναι η διαφύλαξη της ενότητας της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα, την οποία ενώνουν πολύ σημαντικότεροι στόχοι.

Ετοιμαζόμαστε όλοι για τον… τρίτο γύρο που είναι ο γύρος των αγώνων για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, των κυρίαρχων δημοτικών πολιτικών, την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, τη διεκδίκηση χώρων πρασίνου, αντιπλημμυρικών και έργων υποδομής στην Αθήνα και μέτρων αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης, ανάπλασης της Αθήνας προς όφελος των κατοίκων και εργαζομένων και όσα άλλα υποστηρίζουμε στη διακήρυξή μας.

Εκεί θα κριθούμε όλοι.

Κώστας Παπαδάκης, 11/10/2023.