Μετά τις καταγγελίες Δημάρχων για την ύπαρξη εταιριών, στις οποίες έχουν διαρρεύσει οι όροι για τις προσεχείς προσκλήσεις του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, όπως δημοσίευσε το tvxs.gr, αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν Δήμοι που έχουν ήδη προχωρήσει στην ανάθεση υπηρεσιών “εξωτερικού συνεργάτη” για την προετοιμασία φακέλων που θα υποβληθούν σε πρόσκληση που… δεν έχει δημοσιευτεί. 

Ads

Επιτροπές και Δημοτικά Συμβούλια εγκρίνουν την ανάθεση υπηρεσιών παροχής συμβούλων για την προετοιμασία φακέλων και την υποβολή προτάσεων για έργα στο νέο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του ΥΠΕΣ “Αντώνης Τρίτσης”. Μόνο που το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακοινώνεται την… Πέμπτη από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εσωτερικών και καμία πρόσκληση δεν έχει εκδοθεί. Άρα το ερώτημα είναι πώς γίνεται οι Δήμοι να έχουν προσδιορίσει τα έργα που θα υποβάλουν, να έχουν κρίνει μάλιστα ότι οι τεχνικές τους υπηρεσίες δεν επαρκούν, ώστε να αναθέτουν σε ιδιώτες εξωτερικούς συμβούλους την προετοιμασία των φακέλων; Εκτός αν οι μεθοδεύσεις αυτές, επιβεβαιώνουν στον πιο επίσημο τόνο ότι οι προσκλήσεις έχουν διαρρεύσει εδώ και καιρό σε εταιρίες και συγκεκριμένους Δήμους που έχουν αναλάβει “εργολαβικά” την έγκριση αλλά και τον “φωτογραφικό” καθορισμό των όρων για τη μελλοντική δημοπράτηση. 

Ανέθεσαν την “ανάπλαση πλατείας” σε εξωτερικό σύμβουλο

Για παράδειγμα, ο Δήμος Τριφυλλίας, ενέκρινε την ανάθεση της υπηρεσίας παροχής συμβουλών, ύψους 20.000 ευρώ,  με αντικείμενο την “ωρίμανση φακέλου για την υποβολή πρόταση για συγκεκριμένο έργο ανάπλασης πλατείας” στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Μάλιστα στο σχετικό του έγγραφο προς την αρμόδια επιτροπή, ο Δήμαρχος υποστηρίζει ότι ο Δήμος είναι δικαιούχος του προγράμματος για τη συγκεκριμένη δράση, χωρίς να υπάρχει ενεργή πρόσκληση…

Ads

Αντίστοιχες συμβάσεις, στο όριο της απευθείας ανάθεσης,  έχουν παρατηρηθεί και σε άλλους Δήμους, μάλλον επιβεβαιώνοντας όσους κατηγόρησαν το Υπουργείο ότι επαναφέρει αδιαφανείς πρακτικές περασμένων δεκαετιών με ομάδες εταιριών που δρούσαν γύρω από το ΥΠΕΣ και “εκλεκτούς” Δημάρχους  Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, οι προσκλήσεις θα εξειδικεύονται σε άξονες προτεραιότητας που θα καθορίζουν τις δράσεις, τους δικαιούχους δήμους, τις περιοχές παρέμβασης και τους προϋπολογισμούς. Όλα αυτά ανακοινώνονται όμως την Πέμπτη 18 Ιουνίου ενώ η σχετική πρόσκληση με τους αναλυτικούς όρους, θα δημοσιευτεί αρκετά αργότερα. 

Άλλαξε όνομα ο “Φιλόδημος” για να μην θυμίζει… ΣΥΡΙΖΑ 

Όπως είναι γνωστό, συνολικά το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι, ουσιαστικά, μετονομασία του προγράμματος Φιλόδημος, που ήδη έτρεχε με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες. Μάλιστα η κυβέρνηση φέρεται να  προκαλεί τεχνητή έλλειψη πόρων στα έργα που εκτελούνται ακόμη στο πλαίσιο του “Φιλόδημου ΙΙ”, προκειμένου να “τινάξει” στον αέρα τς σχετικές εργολαβίες και να επιβεβαιωθεί το αφήγημά της.  Παράλληλα, κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τη δανειακή σύμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την άντληση πόρων αφού σε σχετικό κοινοβουλευτικό αίτημα, ο αρμόδιος Υπουργός αρνήθηκε να καταθέσει τη σχετική σύμβαση στη Βουλή. 

Τέλος, η μεγάλη κριτική έγκειται στο γεγονός ότι αντί η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου των συμβάσεων ώστε να εξυπηρετηθούν οι μικροί περιφερειακοί Δήμοι για την προετοιμασία έργων, οι πόροι κατευθύνονται σε εξωτερικούς συνεργάτες που θα υποκαθιστούν τις υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης.