Την αναθεώρηση επιλογών πολιτικής που επιβάλλουν περαιτέρω περικοπή μισθών και εισοδημάτων, νέους φόρους και ιδιαίτερα περαιτέρω αύξηση έμμεσων φόρων, όπως ο Φ.Π.Α., ζητεί η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε επιστολή της προς τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ads

Στην επιστολή που απέστειλε στις 19 Νοεμβρίου η Συνομοσπονδία προς τους Σερβάς Ντερούζ, Κλάους Μαζούχ και Πόλ Τόμσεν, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρεται στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία, και επισημαίνει ότι χωρίς γνώση και ανάλυση της πραγματικότητας δεν μπορεί να γίνει ο σχεδιασμός καμίας οικονομικής πολιτικής.

Ειδικά για το ΦΠΑ η ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει αντιστροφή πολιτικής και μείωση τουλάχιστον κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στην παρούσα φάση (από 11% σε 10 %, και από 23% σε 22%). Όπως υπογραμμίζει, το 1 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί ότι θα εισπραχθεί από περαιτέρω αυξήσεις Φ.Π.Α. -στόχος, όμως, που όπως σημειώνει, δεν λάμβανε υπόψη τη μεγάλη πτώση τζίρου των επιχειρήσεων και, ως εκ τούτου, και των εσόδων του κράτους- θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλες κατευθύνσεις, εκτός αυτής της επιβολής περαιτέρω έμμεσων φόρων, που έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια αντοχής καταναλωτών και επιχειρηματιών. Αυτό το πρόσθετο 1 δισ. ευρώ δεν «αντέχεται» να αφαιρεθεί από την αγορά, τονίζει η Συνομοσπονδία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής της ΓΣΕΒΕΕ προς τους εκπροσώπους της τρόικας:

«Η γνώση και ανάλυση της πραγματικότητας αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για το σχεδιασμό οποιωνδήποτε οικονομικών πολιτικών. Πιστεύουμε ότι οι ακατάλληλες υποθέσεις πολιτικής που αφορούν στη λειτουργία της Ελληνικής οικονομίας και οι κακοσχεδιασμένες οικονομικές πολιτικές έχουν συμβάλει στην περαιτέρω επιδείνωση των μακρο- και μικροοικονομικών συνθηκών στην πραγματική οικονομία. Και, πράγματι, το μείγμα περιοριστικών πολιτικών που επιβλήθηκαν στην Ελληνική οικονομία είναι σε λάθος κατεύθυνση, και οδηγούν την πραγματική οικονομία σε μια οικονομικά, καταστροφική κατηφορική τροχιά.

Πριν είναι αργά, θα πρέπει να αναθεωρηθούν επιλογές πολιτικής, όπως αυτές που επιβάλλουν περαιτέρω περικοπή μισθών και εισοδημάτων, νέους φόρους και ιδιαίτερα περαιτέρω αύξηση έμμεσων φόρων, όπως ο Φ.Π.Α.. Ιδιαίτερα για το Φ.Π.Α., που κατ ουσία επιδρά περισσότερο αρνητικά στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θα πρέπει να υπάρξει αντιστροφή πολιτικής και μείωση τουλάχιστον κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στην παρούσα φάση (από 11% σε 10 %, και από 23% σε 22%).

Το 1 δις ευρώ, που είχε υπολογισθεί ότι θα εισπραχθεί από περαιτέρω αυξήσεις Φ.Π.Α. – στόχος που δεν λάμβανε υπόψη τη μεγάλη πτώση τζίρου των επιχειρήσεων και, ως εκ τούτου, και των εσόδων του κράτους – θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλες κατευθύνσεις, εκτός αυτής της επιβολής περαιτέρω έμμεσων φόρων, που έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια αντοχής καταναλωτών και επιχειρηματιών. Αυτό το πρόσθετο 1 δις ευρώ δεν αντέχεται να αφαιρεθεί από την Αγορά.

Δυστυχώς, η πεζή πραγματικότητα και οι ιδιαιτερότητες της κάθε οικονομίας, και ιδιαίτερα της πραγματικής, δεν αναλύονται επαρκώς σε οικονομικά εγχειρίδια, επί τη βάσει των οποίων επιχειρούνται ορισμένες από τις διάφορες μέχρι τώρα παρεμβάσεις στην Ελληνική Οικονομία.

Η ΓΣΕΒΕΕ, εκπρόσωπος Ελληνικών ΜΜΕ, επισημαίνει επίσης την ανάγκη για φιλτράρισμα των πληροφοριών και υποδείξεων που σας παρέχονται από μεμονωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η μορφολογία και η διαστρωμάτωση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας πρέπει να ληφθεί υπόψη. Οι επιλογές και προτάσεις πολιτικής θα πρέπει να μπορούν να υπερβαίνουν ειδικά και τμηματικά συμφέροντα και συνεπώς να αναζητείται η αποκωδικοποίηση των επιδιώξεων και η σφαιρική γνώση των απόψεων που εκφράζονται επίσημα ή ανεπίσημα. Θεωρούμε ότι ο τελικός στόχος πρέπει να είναι να επιβιώσει και να προοδεύσει ο Ελληνικός λαός, και η Ελληνική επιχειρηματικότητα στο σύνολο της, και όχι μόνο τμηματικά συμφέροντα που έχουν κατά καιρούς αποτελέσει αιτία ή έχουν συνδεθεί με τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε δηλώσεις της κ. Ντέμπορα Ουίνς Σμιθ, Προέδρου του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ, στις Οικονομικές στήλες ημερήσιας Ελληνικής εφημερίδας τον Σεπτέμβριο του 2008: «Η αδράνεια του Δημοσίου και η συγκέντρωση της επιχειρηματικότητας σε λίγους είναι τα βασικά εμπόδια στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της Προόδου της Ελληνικής Οικονομίας. Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή είναι η κινητήριος μηχανή μιας οικονομίας».

Σε ερώτηση δε δημοσιογράφου, για το ποιο είναι το βασικό πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, απάντησε η κ. Ουίνς Σμιθ: «Η εσωστρέφεια και η διαφθορά. Ένας κύκλος «γνωριμιών» δεν θα έπρεπε να είναι η βάση της Ελληνικής Οικονομίας». Η σκληρή πραγματικότητα της πραγματικής οικονομίας της Αγοράς αποτυπώνεται και στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Αύγουστος 2010), η οποία και σας αποστέλλεται.»

Ads