Αναταραχή επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφορικά με την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων. Δύο νέες 24ωρες απεργίες αποφάσισαν το απόγευμα της Παρασκευής οι διοικητικοί υπάλληλοι του του Ιδρύματος που τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας, πάντως, ότι αυτή η απεργία δεν θα περιφρουρηθεί καθώς και ότι η πρόσβαση στο ίδρυμα θα είναι απολύτως ελεύθερη για τους συναδέλφους τους που θα θέλουν να εργαστούν, όπως και για διδάσκοντες και διδασκόμενους.

Ads

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η απόφαση αυτή ανάβει ουσιαστικά το «πράσινο φως» στην έναρξη των μαθημάτων στο ΕΚΠΑ από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που είχε επιλέξει και η Σύγκλητος. Επιπλέον, όπως μεταδίδει το Πρακτορείο, η απόφαση για νέα απεργία λήφθηκε σε γενική συνέλευση την Παρασκευή, στην οποία πάντως η συμμετοχή ήταν μικρή.

Νωρίτερα, η κόντρα ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και της απεργιακής επιτροπής, που κήρυξε έκπτωτο το ΔΣ του συλλόγου, έφθασε στα άκρα. Την Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι έληξε η απεργία ενώ η επιτροπή χαρακτήρισε ψευδή την ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το πρωί της Παρασκευής έξω από το κτίριο των οικονομικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αθηνών επικράτησε ένταση καθώς διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές εμποδίζουν την είσοδο εργαζομένων που επιχείρησαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, ευθυγραμμιζόμενοι με την ανακοίνωση του προεδρείου του ΔΣ του συλλόγου.
 
Μετά την ανακοίνωση του ΔΣ, την Πέμπτη, με την οποία γνωστοποιούσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα καλύπτει στο εξής κανέναν υπάλληλο που δεν θα ασκεί τα καθήκοντά του, εξέδωσε ανακοίνωση και η απεργιακή επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η απεργία συνεχίζεται έως την Παρασκευή και καλούσε τους διοικητικούς υπαλλήλους σε νέα γενική συνέλευση.

Διαβάστε περισσότερα: Πανεπιστήμιο: Τέλος της απεργίας λέει το Δ.Σ των διοικητικών

Ads

Πελεγρίνης: Να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο άμεσα

«Η προσπάθεια από τη διοίκηση του ΕΚΠΑ είναι να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο άμεσα … Όλοι μας στην πανεπιστημιακή κοινότητά μας θέλουμε να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο. Και όλοι πρέπει να δείξουμε πνεύμα συνεννόησης», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρινης, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο των πρυτάνεων, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, στη Θεσσαλονίκε. «Η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μέσω του διαλόγου», τόνισε ο πρύτανης.

Όπως επεσήμανε, «καθημερινά ασχολείται πολλές ώρες με το να αντιμετωπίζει τις συνεχείς διώξεις της Πολιτείας σε βάρος του», κάτι που χαρακτήρισε άδικο και ψυχοφθόρο και ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για τη συμπαράστασή τους.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ υπενθύμισε ότι εισήγησή του προς τη Σύγκλητο και η απόφασή της την περασμένη εβδομάδα ήταν «τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου να ξεκινήσουν τα μαθήματα με τρόπο ομαλό» και «συγχρόνως το υπουργείο να συνεχίσει το διάλογο».

Όπως είπε, ο Θ. Πελεγρίνης, η εκπρόσωπος της Συγκλήτου Ε. Καραμαλέγκου και ο καθηγητής νομικής Χ. Χρυσανθάκης, που συναντήθηκαν την Πέμπτης με τον υπουργό Παιδείας, του μετέφεραν ότι η δίωρη συζήτησή τους ήταν «εποικοδομητική» και ότι ανέλαβαν σήμερα να ενημερώσουν τους διοικητικούς, ωστόσο «το κλίμα πυροδοτήθηκε από διαμάχη μεταξύ των απεργών».
 
Διαμαρτυρία υπαλλήλων του ΑΠΘ έξω από τη Σύνοδο Πρυτάνεων
 
Έξω από το ξενοδοχείο Μακεδονίας Παλλάς συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ όπου διεξάγεται για δεύτερη μέρα η Σύνοδος των Πρυτάνεων.
 
Δεκάδες διοικητικοί υπάλληλοι μετά τη διαμαρτυρία στο λεβητοστάσιο του Πανεπιστημίου με πορεία κινήθηκαν προς το Μακεδονίας Παλλάς για να διαμαρτυρηθούν για τη διαθεσιμότητα.
 

 
Στη συνέχεια μετέβησαν στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου κλείνοντας μία λωρίδα κυκλοφορίας από τις τέσσερις λωρίδες μονόδρομης κατεύθυνσης καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν να πλησιάσουν στην είσοδο του ξενοδοχείου και τους ζήτησαν να περάσουν απέναντι στο πεζοδρόμιο.
 
Μαζί με τους διοικητικούς ήταν και 20 φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Αντιπροσωπεία των διοικητικών υπαλλήλων πρόκειται να συναντηθεί με Πρυτάνεις.