Χωρίς η συζήτηση για το σενάριο αναδιάρθρωσης ή μη του ελληνικού χρέους να έχει κοπάσει – το ζήτημα φαίνεται πλέον να διχάζει την ΕΕ – στο εσωτερικό της χώρας έχει ανοίξει και νέα συζήτηση, αυτή για το ζήτημα της συναίνεσης. Από τη μια πλευρά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση απέρριψαν τις πιέσεις των Βρυξελλών για συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και την επιχειρούμενη σύνδεσή της συναίνεσης με την καταβολή της 5ης δόσης. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση μέσω κυβερνητικού εκπροσώπου, διεμήνυσε ότι «η απαραίτητη συναίνεση που χρειάζεται η χώρα είναι δικό µας θέµα και δεν επιβάλλεται από κανέναν τρίτο».

Ads

Αναφορικά με το ζήτημα της συναίνεσης, δεν λείπουν οι αντιδράσεις αλλά και οι διαφορετικές απόψεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το ζήτημα της συναίνεσης και της πολιτικής παρέμβασης των αξιωματούχων της ΕΕ. «Δεν χρειαζόμαστε έξωθεν συστάσεις προκειμένου να αντιληφθούμε το αυτονόητο: την ανάγκη για ενότητα και για συναίνεση πολιτική και κοινωνική, διότι μόνο η πολιτική δεν επαρκεί» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος είχε χαρακτηρίσει χθες «λάθος» του Όλι Ρεν να προχωρήσει σε υποδείξεις προς τους Έλληνες πολιτικούς.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι η πρωτοβουλία για συναίνεση είναι ευθύνη της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι οι εκλογές δεν αποτελούν λύση και θα ήταν καταστροφικές για τον τόπο. Επεσήμανε, πως η χώρα βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη απειλή και «δεν μπορεί κανείς να σφυρίζει αδιάφορα» και εκτίμησε πως έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες συναίνεσης, όχι όμως στο βάθος που έπρεπε. Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις της ΝΔ, σημειώνοντας ωστόσο, πως ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε η κυβέρνηση μπορούν να λειτουργήσουν στη λογική του «όλα ή τίποτα». «Και η αντιπολίτευση θα πρέπει να αισθανθεί ότι συμμετέχει σε κάτι που θα αποφασίσουμε από κοινού» είπε χαρακτηριστικά.

Παραδείγματα από τα οποία φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν κινείται στη λογική της συναίνεσης, παρουσίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. «Το μείζον ζήτημα είναι η ενδοκυβερνητική συνεννόηση. Άλλα λέει ο ένας άλλα ο άλλος. Υπάρχει αναποτελεσματικότητα στις δράσεις», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, επικαλούμενος δηλώσεις των κ.κ. Παπακωσταντίνου και Πεταλωτή.

Ads

«Η πρόσκληση σε μια αόριστη και γενική συναίνεση είναι πρόσκληση για εκχώρηση της πολιτικής στις μονομερείς επιλογές των δανειστών της χώρας» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχετικά με τις παραινέσεις για κομματική συνεννόηση. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, υποστήριξε «να συμφωνήσουμε στο καλύτερο δυνατό για τη χώρα». «Εάν θέλουμε να κάνουμε μια μείζονα προσπάθεια, που θα είναι μια προσπάθεια πενταετίας για να μπορέσει να βγει αυτή η χώρα από την κρίση, θα πρέπει ο καθένας από εμάς να βάλει κάτω το μυαλό του, τις προτάσεις του και να συμφωνήσουμε στο καλύτερο δυνατό για τη χώρα. Μια ενωμένη Ελλάδα, η οποία έχει μία άποψη και μία φωνή, είναι μια δυνατή Ελλάδα» τόνισε καλώντας τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία. Επιπλέον κατηγόρησε τη ΝΔ για «διγλωσσία» που όπως υποστήριξε είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα της συναίνεσης παραμένει αντικείμενο «έριδας». Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση για «μια νέα εθνική συνεννόηση εντός της χώρας, χωρίς εξωραϊσμούς και μαγικές συνταγές», ενώ ο Αντώνης Σαμαράς διαμήνυσε ότι η ΝΔ «δεν έχει το δικαίωμα να συναινέσει στο λάθος».

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε ότι η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος πρόκειται να γίνει από το Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενο διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό, από τον πρωθυπουργό με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο κ. Πεταλωτής το απέρριψε λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται τώρα δραματικότητα και δεν ταιριάζει κάτι τέτοιο στη στιγμή. Χρειάζεται ψυχραιμία». Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ο τρόπος ανακοίνωσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνει η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Στη διαδικασία αυτή καταλήγει η κυβέρνηση και, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Παπανδρέου θα καλέσει σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσει και να ανταλλάξουν απόψεις. «Αυτός είναι μέχρι τώρα ο σχεδιασμός».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε την πρόταση του Γιώργου Καρατζαφέρη για συγκρότηση υπερκομματικής κυβέρνησης και με τεχνοκράτες. «Το να έρθουν υπερκομματικές προσωπικότητες και σοφοί να μας σώσουν είναι έξω από τις απόψεις μας. Υπάρχει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση στη χώρα που έχει σχέδιο για να βγει από την κρίση. Ο καθένας έχει το ρόλο του και να κάνει την δουλειά του», υπογράμμισε ο Γιώργος Πεταλωτής.

Παράλληλα, σε «κλειστή» σύσκεψη που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τους στενούς του συνεργάτες διατυπώθηκε η άποψη ότι τυχόν συναίνεση με την κυβέρνηση θα οδηγούσε σε εικόνα ταύτισης του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε δε, κοινή εισήγηση προς τον κ. Σαμαρά να «κόψει» αμέσως τη σχετική συζήτηση και να «βάλει» ο ίδιος την «κόκκινη γραμμή» για το μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει, πράγμα που έγινε με τις χθεσινές του δηλώσεις. Πάντως σύμφωνα με το «Έθνος», αποστάσεις από τη «σκληρή γραμμή» έχουν πάρει κάποια στελέχη του «γαλάζιου» στρατοπέδου. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην υπουργού ότι «πρέπει ο Αντ. Σαμαράς να έρθει σε συνεννόηση». «Εάν δεν γίνουμε όλοι μια γροθιά, θα πτωχεύσουμε», προσέθεσε. Αποστάσεις πήρε και ο κ. Χατζηδάκης, λέγοντας ότι «η ΝΔ έχει καταθέσει τις προτάσεις της. Είμαστε όλοι Έλληνες και πρέπει πάνω απ’ όλα να βάλουμε το συμφέρον της Ελλάδας». Αισιόδοξος εμφανίστηκε τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «διαμορφώνεται ένα πεδίο συνεννόησης για συμφωνία σε κεντρικούς στόχους που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο».